Home

Foto & video 2524 x bekeken 3 reacties

Verticaal mengen in de hef

Voeren met een wendbare shovel en toch verticaal mengen kan bij het Belgische VDW. Een impressie van deze mini-voermengwagen.

Foto

 • Het mengen met verticale mengvijzels is niet alleen voorbehouden aan de grote standaard voermengwagens. De Belgische fabrikant VDW in Waarschoot bouwt sinds kort een mengbak met twee verticale vijzels voor in de hef of aan een shovel of verreiker.


  Tekst: Frits Huiden, foto’s: Peter Roek

 • Met de bak moet vaker heen en weer gereden worden, maar veehouders met kleine stallen of krappe erven kunnen hiermee wel verticaal mengen. Een shovel met bak is immers wendbaarder dan een trekker met voermengwagen. Handig bij het voeren is dat de loshoogte zelf is te kiezen.

 • Natuurlijk kan met de gekantelde bak ook gelijk even het voer aangeschoven worden.

 • De aanschafprijs voor de grootste versie met kuilhapper is €13.000. Een weeginrichting zit er niet op. Voor shovels zijn er echter wel weegbokken. De grootste bak heeft een inhoud van maximaal 3 kuub en een breedte van 2,6 meter. De twee vijzels bevatten naar keuze vier tot tien messen.

 • De manier van laden lijkt het mengeffect te versterken. De VDW-bak wordt gekanteld tegen de kuil gezet. Een optionele kuilhapper, krabkam of snijbord trekt de kuil in de bak. Bij het laden van mais volgt hetzelfde ritueel. De geladen kuil valt deels uit de bak maar tegen de maiskuilwand. De kuilhapper laat de mais op de kuil vallen en bij het opkiepen van de bak komen het gras en de mais naast elkaar te liggen. De hydraulisch aangedreven mengvijzels lijken daardoor minder werk te hoeven verzetten.

 • Een voordeel is dat er vanuit een shovel ruim zicht is op het laden, maar ook op het mengproces. Via één dubbelwerkend hydraulisch ventiel zijn de kuilhapper, de mengvijzels en twee losdeuren elektrisch te bedienen.

 • De grootste driekuubs VDW-mengkuip weegt met kuilhapper 1.350 kilo. Wanneer de driekuubsbak gevuld is, komt het totaalgewicht op ruim 3 ton. Er is dus een flinke trekker of shovel nodig om met de machine te werken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Potent

  Is de bak ook met een fatsoenlijke snelwissel te krijgen dan? dit lijkt me een beetje gevaarlijk zo...

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Is deze bak er ook met een weeginstalatie te krijgen zodat je secuurder kunt voeren?

 • no-profile-image

  casepower

  wat als je kuil 4 meter hoog is kan hij dat ook happen?
  totaal 3 ton dan heb je nog puur zoon trekker/shovel nodig dus is het niet altijd handig n kleine stallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.