Home

Foto & video 1308 x bekeken

Varkensmest op groenbemester

Richard van Riel liet vorige week 35 kuub varkensmest uitrijden over zijn 8 hectare groenbemester. Loonbedrijf Breure kwam met de sleepslangbemester.

Foto

 • Richard van Riel in Biddinghuizen (Fl.) liet vorige week 8 hectare varkensmest uitrijden over zijn groenbemester. Daarna heeft hij direct het land geploegd. Normaal ploegt hij zijn groenbemester al in december onder, maar door de vorst en sneeuw was dat niet gelukt.
  Foto's: Sytze Bakker en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • De akkerbouwer koos voor varkensmest omdat daar relatief veel fosfaat en kali inzit. Voor zijn tafelaardappelteelt hoeft hij nu geen kali of fosfaat meer te strooien. Ook op de stikstofgift kan hij besparen. De stikstof in de varkensmest komt gedurende het seizoen vrij zodat hij de tweede of derde gift kan overslaan.

 • Het plan van de akkerbouwer was om de mest pas vlak voor het poten te geven. Maar omdat hij nog niet geploegd had en het inmiddels 1 februari was geweest, koos Van Riel ervoor de mest nu al te geven. Twee dagen voor het bemesten regelde hij de mest bij Mosterd & Van de Weg. Hij krijgt €1 per kuub toe plus de uitrijkosten.

 • Van Riel rijdt de mest uit met een sleepslangsysteem. Hierdoor rijdt hij niet met een zware tank over het perceel. Ideaal, zeker omdat het nu zo vlak na de vorst vrij nat is.

 • De mest wordt aangevoerd door Mosterd & Van de Weg. Op het erf wordt de mest in een container gepompt. In de container kunnen twee vrachten mest. Met een pompinstallatie wordt de mest later via de sleepslang naar de bemester gepompt.

 • Voordat het bemesten kan beginnen, zijn er nogal wat voorbereidingen nodig. Eerst moet de transportleiding worden aangelegd over het kavelpad. In dit geval is dat 800 meter. Dat gaat gemakkelijk. Volgens Han Durenkamp van loonbedrijf Breure kan gemakkelijk ruim 2 kilometer overbrugd worden.

 • Daarna rolt de man op de bemester, Christiaan, de sleepslang helemaal uit. De sleepslang is sterker en beter beschermd, omdat deze bestand moet zijn tegen het slepen over het land.

 • Zodra de slangen uitgerold en goed aangesloten zijn kan de mest de in de slangen worden gepompt. Een trekker van 225 pK drijft de pompinstallatie aan. De man op het erf, Jan Gerko Haper, houdt de pomp en de mestvoorraad in de gaten. Hij heeft regelmatig contact met Christiaan, de man op de bemester. Desgewenst kan hij de mestaanvoer aanpassen.

 • Het duurt een paar minuten voordat de druk bij de bemester voldoende is. Maar dan kan de trekker aan de slag. Zolang de mestvoorraad in de container voldoende is, heeft de bemester een capaciteit van 150 kuub mest per uur.

 • Op de bemester is een zodenbemester aangesloten. De mest komt netjes tussen de sleuven. Ook de insporing viel mee, ondanks de vrij natte omstandigheden.

 • Nog een voordeel van het sleepslangsysteem. Dat is de werkbreedte van 12 meter. Hierdoor zijn veel minder bewegingen op het land nodig.

 • De bemester is uitgerust met gps (zie linkerscherm). Op het rechterscherm kan de bestuurder de mestaanvoer zien. Dit wordt gemeten met een doorstroomventiel. De chauffeur op de bemester past indien nodig de rijsnelheid aan zodat overal een gelijke hoeveelheid mest komt.

 • Binnen een paar dagen wordt dit perceel geploegd. Omdat de mest met een zodenbemester is uitgereden, hoeft deze niet direct ondergewerkt te worden. Het late ploegen is op de gediepploegde grond van 15 % afslibbaar geen enkel probleem.

 • Om de mest niet al te diep in de bouwvoor onder te werken, ploegt de akkerbouwer nu 22 tot 25 centimeter. Een paar centimeter minder diep dan normaal.

 • Zodra de bemester bijna klaar is, geeft de chauffeur een seintje naar de man op het erf. Deze zet dan lucht of water op de slang zodat de laatste mest uit de slangen gepompt wordt. Binnen een paar uur is het bemesten klaar en kan de bemester de slangen oprollen.


  Bekijk ook een filmpje over sleepslangbemesten »

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.