Home

Foto & video 3340 x bekeken 15 reacties

Snel boxen vullen vanaf de voergang

De gebroeders Dorresteijn vullen snel en schoon hun boxen vanaf de voergang. Een transportband draait daarvoor over het voerhek naar de boxen.

Foto

 • Toen Stefan (links) en Richard Dorresteijn in Zeewolde (Fl.) de ligmatten met zaagsel verruilden voor diepstrooiselboxen wilden zij deze niet gaan vullen met een trekker en een doseerbakje vanaf de mestgang. „Het is een heel gedoe om alle poorten te openen en te sluiten, zeker als je verschillende groepen dieren hebt op één mestgang. Je moet dan alle koeien wegjagen en rijdt vaak heen en weer met vuile banden”, legt Stefan Dorresteijn uit. Doordat de stal twee dubbele rijen boxen heeft met aan beide zijden een voergang (0+4+0), kwamen de broers Dorresteijn al snel op het idee om de boxen vanaf de voergang te gaan vullen.


  Tekst: Frits Huiden, foto’s: Ton Kastermans

 • Gerard Derksen van Detech bedacht daarom een lopende band aan een doseerwagen. Hij begon met een 13 jaar oude Schuitemaker Feedo van 14 kuub ter waarde van €4.000. Deze doseerwagen kan 7 tot 8 ton compost laden.

 • De boxcompost wordt met de voorlader geladen. Om deze gelijkmatig voor de freeswalsen te brengen, zit er op 1,2 meter boven de vloer een afstrijker in de bak.

 • Om met de lopende band over het 1,55 meter hoge voerhek te komen, kan de wagen via een cilinder op de wielas 60 centimeter heffen. De trekdissel hangt in de hef van de trekker, zodat de wagen aan de voorzijde ook omhoog kan. Behalve dat compost fijn is, blijkt het ook zwaar. Daarom is de landbouwas vervangen door een vrachtwagenas en smalle banden.

 • Het construeren van de 6,3 meter lange lopende band was de grootste uitdaging. De band moet hoog genoeg zijn om over het voerhek te komen, maar laag genoeg om onder de ventilatoren door te kunnen. Daarbij moet hij kunnen deponeren in beide zijden van de dubbele boxrij.

 • De verlaagde schoren aan de band zijn bevestigd aan een scharnier op de wagen, zodat de band voor transport kan inklappen.

 • De lopende band komt goed over het voerhek wanneer de kar er circa 1,5 meter vanaf rijdt. „Dat is ideaal, want dan kun je ook boxen vullen als er voer voor het hek ligt”, zegt Richard.

 • Aan het einde van de 40 centimeter brede band zit een elektrisch gestuurde klep. Hiermee is te kiezen of de compost in de linker- of rechterzijde van de dubbele boxenrij valt. Maximaal is de compost 3 meter van de band af te gooien. Vanaf de wagen is dat 8 meter ver. Richard: „Bij het lossen hoeven de koeien niet weg. Compost dat op een koe valt, schudt ze wel weer van haar rug bij het opstaan.”

 • Om de fijne compost niet op de voergang en tussen het voer te morsen, moest de wagen aan alle kanten worden afgedicht. Voor het kijkgat voorop kwam een plexiglas plaat en bij het dwarsbandje zijn de rubbers vervangen.

 • Onder de voor- en achterzijde waar de bodemketting over het aandrijfwiel loopt, is een opvangplaat aan de wagen geschroefd. Achter de wagen is dit een wat provisorische houten versie.

 • De broers lossen nu elke week 6 kuub compost, verdeeld over de 200 ligboxen. Stefan: „Het is een halfuur werk en je kan het met één man doen. Heel belangrijk, want we hebben geen personeel.” De bouwkosten van de complete wagen en losband raamt Derksen op €12.000, exclusief de waarde van de tweedehands Schuitemaker-doseerwagen.

 • De familie Dorresteijn is blij met de overstap van ligmatten met zaagsel naar diepstrooiselboxen met boxcompost. Achter de stal liggen de vijf jaar oude matten opgestapeld. Richard: „ Per jaar ging er €10.000 aan zaagsel doorheen. Dat zijn we nu nog steeds kwijt, maar de koeien liggen wel in een diepstrooiselbox.”

 • De losgestorte voorraad boxcompost ligt vijf weken lang buiten opgeslagen, zonder afdekzeil in een sleufsilo. „Er zit gemiddeld 70 procent droge stof in”, zegt Richard „Het is daarom niet erg dat de compost buiten in de regen ligt.” Het celgetal in de melk van de 215 koeien die 9.300 kilo produceren, daalde van 150 naar 100.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  van Veen

  Handig bedacht, is ook een mooie oplossing om zaagsel in te strooien op robotbedrijven.

 • no-profile-image

  Michel

  Vraag aan Dorrestein...

  Zijn de matten die eruit zijn gegaan, matten van Kraiburg met aan de onderzijde honingraatprofiel?

 • no-profile-image

  Suzanne

  Dat is nog eens arbeidsbesparend.
  En iedere veearts juicht uiteraard de diepstrooiselbox toe!

 • no-profile-image

  Sietse

  Mooi gemaakt zeg die diepstrooiselboxen!! Stukje vakmanschap.

 • no-profile-image

  Anneloes

  Is die knappe vent rechts op de eerste foto nog vrijgezel??

 • no-profile-image

  S.D.

  Michel, het zijn idd de Kraiburg matten, het is het type kkm van 3cm dik.

 • no-profile-image

  piet

  goed gemaakt mooie uit vinding veel geluk er mee en met jullie mooie bedrijf grt piet het ga jullie goed met jullie bedrijf

 • no-profile-image

  Maaike

  Helaas..... die is al bezet... door mij :-)

 • no-profile-image

  JAN JAAP DERKSEN

  hebben jullie mooi gemaakt, haha

 • no-profile-image

  Rik Baak

  Met de compost geen last van vieze spenen? en wat is het kiemgetal?

 • no-profile-image

  Rowin

  hij is ook een beetje van mij

 • no-profile-image

  S.D.

  Kiemgetal is 6, koeien worden alleen vuil als ze de compost nat maken door melk uitlekken ed. .

 • no-profile-image

  michel

  vraag aan Dorrestein: Voldeden de matten van Kraiburg niet meer? mbt. dikke hakken of andere problemen?

 • no-profile-image

  S.D.

  Met matten gaat redelijk, maar diepstrooiselbox is vele malen beter dan welk matras of mat dan ook. In onze oude stal hadden we zo'n dun Dunlopmatje op rol, 5 jaar geleden zijn we naar de nieuwe stal verhuisd en toen ging het wel beter. Maar we waren er nog niet helemaal weg van, veel te veel koeien schuurden het haar van de hakken met als gevolg dat je dan toch nog wel eens een dikke hak hebt. (wel minder dan met de Dunlop mat hoor)
  Er is sinds de diepstrooiselboxen niet 1 koe meer geweest met een dikke hak.

 • no-profile-image

  henk jansen

  Prima gedachte..
  goed te doen met groepen melken..
  wat je ook kunt maken: een vijzelinstalatie die zaagsel vervoert/verplaatsen. met valpijpen er aan..

  verder had ik er zaagsel in gedaan, met natte compost wordt alles zwart.. vervelend met melken. melken jullie met een melkstal of een robot? geeft het problemen?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.