Home

Foto & video 1769 x bekeken

Plant bemesten in plaats van bodem

Een tiental akkerbouwers, loonbedrijven en fabrikanten deelden hun techniek en ervaringen met ruim 70 bezoekers tijdens de demonstratie rijenbemesting, vrijdag 29 januari in Westmaas.

Foto

 • De resultaten en ervaringen met vloeibare rijenbemesting blijken in de praktijk wisselend en sterk afhankelijk van het gewas. Op de PPO-locatie in Westmaas stonden tien machines opgesteld die voor dit doel geschikt zijn. Voordelen van vloeibare rijenbemesting zijn een betere benutting van de meststoffen door het gewas en het niet bemesten van de rijpaden.

  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • De zaaicombinatie van Loonbedrijf Van Driel is uitgerust met vloeibare rijenbemesting. Vroeger werd bij het zaaien van mais 150 kilo kunstmest per hectare toegediend, nu is dat 20 liter Powerstart per hectare. De hoeveelheid uitgebrachte fosfaat is daarmee teruggebracht van 35 kilo naar 6 kilo per hectare. De opkomst en groei zijn niet slechter dan vroeger. De fosfaatruimte die ontstaat door het beperkte gebruik van kunstmest, kan/moet benut worden door dierlijke mest aan te voeren. Hierdoor blijft de hoeveelheid organische stof op peil.

 • Het loonbedrijf zaait ook witlof en cichorei met de zaaicombinatie. Achterop de machine zit een verdeler voor de vloeibare meststoffen. De machine werkt met een druk van 1 bar. Als een kouter verstopt zit, loopt de druk iets op en krijgt de bestuurder een melding.

 • Een ijsbergslateler werkt met deze zaaibedcombinatie. Van rijenbemesting is bij deze combinatie eigenlijk geen sprake. In de fronthef hangt een doseringsunit voor de vloeibare kunstmest. Omdat ijsbergsla een korte teelt is (vijf weken), is het belangrijk dat de stikstof snel omgezet wordt zodat de plant deze snel opneemt. Hiertoe hangt achter de trekker een rotorkopeg waarmee de meststof breed in de bouwvoor wordt verdeeld.

 • De vloeistof wordt met kouters in de grond geïnjecteerd.

 • Loonbedrijf Breure dient vloeibare meststoffen toe met onder meer drie zaaimachines en een pootmachine. Bij de 5 meter brede uienplanter wordt 30 liter Powerstart per hectare toegediend met doseerapparatuur van Mechanisatiebedrijf Van Gemeren.

 • Een klein tankje hangt voor het frontgewicht.

 • Ook deze bemester in de fronthef is van Loonbedrijf Breure. Bekijk hier de reportage over deze machine.

 • De eigenaar van deze combinatie dient Amistar toe tijdens het poten. Tijdens het aanfrezen wordt vloeibare meststof in de rug geïnjecteerd.

 • Veel van de machines werken met kouters.

 • Relatieve nieuwkomer op de markt is Pulstec uit Doetinchem. Het bedrijf dient de meststoffen toe met hoge druk. De vloeibare middelen worden met 150 bar de grond ingespoten. Ook in harde klei haalt de machine volgens de fabrikant een werkdiepte van 10 tot 15 centimeter. Een normale spuitcomputer kan de machine niet aansturen. Hiervoor is een snelle plc-besturing nodig. Kritiek punt bij toediening van meststoffen onder hoge druk is het risico op verhitting van de retourstroom. Hierdoor kunnen kristallen ontstaan die de spuitdoppen verstoppen.

 • De slangenpomp is een eenvoudige manier om vloeibare meststoffen te doseren. Door de mechanische aandrijving ontbeert de methode iedere vorm van elektronica. De dosering is te veranderen door een andere tandwielverhouding of door een aanpassing van het mengsel.

 • Een roterende as met kleine wieltjes drukt de vloeistof door een siliconen slang. De slang is langdurig bestand tegen de agressieve meststoffen. De pomp is naar eigen inzicht op te bouwen op verschillende machines.

 • Deze combinatie, de Precisiebemester XT, is uitgerust met twee slangenpompen. Hierdoor kan de bestuurder twee nutriënten in één werkgang toedienen op verschillende plaatsen in of langs de plantenrij.

 • Pootgoedteler Bart Zijlmans bouwde de pomp op een tank in de fronthef. Via een spuitboom dient hij de meststoffen op de rug toe, net voor het aanfrezen. Meer informatie over rijenbemesting is voortaan te vinden op www.rijenbemesting.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.