Home

Foto & video

On-land ploegen met rupstrekker

Hans en Jaap de Zeeuw in Nagele ploegen sinds 2008 met een gedragen Kverneland zevenschaarploeg achter hun Challenger-rupstrekker. Hoe bevalt dat?

Foto

  • Hans en Jaap de Zeeuw in Nagele, Emmeloord ploegen sinds 2008 met een gedragen Kverneland zevenschaarploeg achter hun Challenger-rupstrekker. De rupstrekker rijdt met behulp van gps over het ongeploegde land. Jaarlijks ploegt het bedrijf zo ongeveer 300 hectare.


    Tekst: Matthijs Verhagen, foto's Sytze Bakker

  • Er wordt gemiddeld 25 cm diep geploegd. Niet alle grond wordt geploegd. Tarwe wordt op ongeploegde grond met een woelcombinatie gezaaid, en er is ook een spitmachine aanwezig op het bedrijf. De combinatie kan zowel on-land als in de voor rijden. Bij het ploegen van de kopakker of onder nattere omstandigheden (alleen bij nood) heeft het in de voor rijden de voorkeur, ook al zijn de rupsen daar iets te breed voor.

  • Omdat dit perceel niet recht is wordt er met geheven ploeg parallel aan de sloot een hulplijn gereden met behulp van gps. Hierdoor is er een richtlijn om het perceel handmatig uit te geren. De akkerbouwers hanteren hier verschillende methoden voor. Door met gps twee a-b lijnen te rijden kan een perceel ook al direct bij het maken van de beginvoor uitgegegeerd worden.

  • Over gps-besturing op de ploeg wordt nog nagedacht. De akkerbouwers vinden het niet echt noodzakelijk. De combinatie levert nu prima werk, maar alleen de werkbreedte van de eerste schaar varieert nu bij correcties. Bij een gps-aansturing van de ploegbreedte is dat niet het geval. Toch ligt het land er nu ook voldoende vlak bij, zo ervaarden de akkerbouwers tijdens het strooien van Kali over de vorst, eerder deze maand.

  • Deze foto's zijn eind vorig jaar gemaakt, inmiddels is de Challenger 765B ingeruild voor een nieuw model. De rupstrekker draait ongeveer 650 á 700 uur op het bedrijf en wordt hoofdzakelijk ingezet voor grondbewerking en zaaiwerk.

  • Hans de Zeeuw ploegt de laatste gang hier niet op GPS, maar kijkt naar de positie van de laatste schaar en past deze handmatig aan.

  • De combinatie verbruikt ongeveer 27 liter diesel per hectare. Dat is vergelijkbaar met de vorige ploegcombinatie; een 200 pk Steyr met vijfschaar ploeg. De capaciteit ligt op 1,5 hectare per uur bij een rijsnelheid van 6 kilometer per uur. De trekker loopt dan rustig bij 1500 toeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.