Home

Foto & video 1499 x bekeken

Primeurs op Interpom Primeurs

Eind november vond de tweejaarlijkse aardappelbeurs Interpom l Primeurs in Kortrijk (B.) plaats.

Foto

 • AVR toonde er zijn nieuwe tweerijige bunkerverstekrooier Spirit 6200 met doorvalmat. Vergeleken met de bestaande Spirit 8200 is de 6200 2 ton lichter. Tevens heeft de 6200 één zeefmat minder en een bunker van 6 in plaats van 8 ton.
  Tekst en foto’s: Martijn Knuivers

 • De rooier heeft wel Canbus en is uitgevoerd met een nieuwe bedieningsjoystick.

 • Grimme heeft een nieuwe pootmachine ontwikkeld, de GL420. Deze heeft vier wielen en grotere schijven voor meer grond op de ruggen. De aanaardkappen hoeven de ruggen nu alleen af te strijken in plaats van op te bouwen. Pluspunt is dat onder de pootmachine ruimte is voor een frees of kopeg.

 • Naast de pootmachine pronkte op de beurs de nieuwe tweerijige bunkerverstekrooier SV 275. Boerderij bekeek onlangs het prototype in de praktijk in Markness (Fl.). De rooier komt te koop in diverse uitvoeringen. Zo is een conventionele bunker van 6 en 7,5 ton leverbaar alsmede de rijdendlossend bunker van 5,8 ton. Ook kan de rooier desgewenst met axiaalrollen of multisep worden uitgevoerd. Een vertragingskast, waarmee de snelheid van de rooimat vertraagd kan worden, is optioneel.

 • De inschuurfabrikant Climax uit Veendam (Gr.) presenteerde de CSB 2600 XL-stortbak, de opvolger van de CSBi 2400. Deze is robuuster uitgevoerd, heeft een sterker en 20 centimeter breder opvoerdoek en is makkelijk modulair uit te breiden. De stortbak is verkrijgbaar vanaf €59.900.

 • Grappig detail is dat de bedieningsknoppen opzij zitten in plaats van voorop. Voordeel is dat de noodknop nu niet per ongeluk ingedrukt kan worden.

 • Underhaug heeft de aanaardkappen verlengd en van binnen voorzien van kunststof voor een betere geleiding. Er zijn twee varianten voor de oplegdruk, een mechanische met veren en een hydraulische. Een sensor meet dan de grond voor de kappen en past dan automatisch de hoogte aan.

 • Evenals Underhaug heeft ook Baselier de aanaardkappen verbeterd. Ook hier zijn de kappen langer en van binnen bekleed met kunststof.

 • Bewaarspecialist Agratechniek in Anna Paulowna (N.-H.) is vooral actief in de zaad- en bollensector, maar wil groeien in de akkerbouw. De fabrikant lanceert daarvoor zijn nieuwe ABC-bewaarcomputer met touchscreenbediening. Sterk punt is maatwerk. Zo wordt op het beeldscherm een plattegrond afgebeeld van de bedrijfsruimten, zoals ze werkelijk zijn. Agratechniek komt daarvoor langs om de ruimtes te inventariseren. Volgens Agratechniek bevordert dit een vlotte bediening met een kleinere kans op instellingsfouten.

 • Op Potato Europe toonde Miedema het prototype van de Structural 4000-snarenbedpootmachine. De twee gestuurde grote wielen zijn gebleven op het seriemodel. Ze zijn echter niet meer via een portaalas maar via hefarmen verbonden aan het frame. De aanaardkap zit voor de wielen.

 • Een leuke innovatie is de electrofog op de stand van middelenfabrikant Certis Europe. Zeg maar een swingfog op krachtstroom. Een verwarmingselement is verantwoordelijk voor de verneveling van de chloorprofam.

 • Struik toonde een nieuw type frees, de CB 3000, die in combinatie met een andere machine gebruikt kan worden. Het ontwerp is gebaseerd op die van de frontfrees. Elk model en merk pootmachine kan erachter, mits de trekker de combinatie kan tillen.

 • Typisch Belgisch is de ontspannen en gezellige sfeer. Voor de interne mens wordt goed gezorgd. Vooral op zondag, bij uitstek de familiedag waarop complete gezinnen de beurs bezoeken, werd er stevig geborreld. Rooierfabrikant AVR meldt dat er alleen al op zondag op zijn stand vijf vaten bier doorheen zijn gegaan. Hier de stand van de Belgische fritesfabrikant Lutosa. Naast een lekker Belgisch pintje trakteerde Lotosa zijn gasten ook op echte Vlaamse frieten.

Of registreer je om te kunnen reageren.