Home

Foto & video 2 reacties

Agromek met vernuftige nieuwtjes

De Deense beurs Agromek, gehouden van 30 november tot 3 december, sluit de rij van internationale beurzen als Eima en Eurotier.

Foto

 • De Deense beurs Agromek, gehouden van 30 november tot 3 december, sluit de rij van internationale beurzen als Eima en Eurotier. Er waren geen primeurs, maar wel vernuftige nieuwtjes waarmee de Denen hun innovatieve karakter weer eens lieten zien.
  Het bedrijf Poda toont de Poda Smartfence, die wordt gemaakt bij Gallagher. Voor het spannen van meerdere schrikdraden hoeft de boer niet meer telkens heen en weer te lopen. Door de haspel met vier draden en tien klemmende paaltjes kan hij in een keer 100 meter schrikdraad zetten van vier draden hoog. Het oprollen gaat ook in één keer.


  Tekst en foto's: Frits Huiden

 • Net zo handig is de Powersharp van Oregon. Deze slijpt de tanden van een kettingzaag automatisch in 3 tot 5 seconden. Een slijpsteen in de gele houder wordt op de kop van het zaagblad geklikt. Door de motor te starten en de speciale zaagketting even rond te laten gaan en tegelijkertijd de houder tegen de tanden te duwen wordt deze geslepen. Een setje met slijpsteen en ketting kost €73.


 • Kyndestoft heeft een eenassige tank met een driepuntshef en aftakas. In de hef kan een maiszaaimachine hangen om vloeibare kunstmest te doseren tijdens het zaaien. De tank is verkrijbaar met een inhoud van 5,5 en 7 kuub. De hef tilt maximaal 3,5 ton.


 • Vernuftig zijn de rode sensoren van Senssilage die de kuil contoleren op temperatuurverhoging. Als dat het geval is, volgt een sms of e-mail aan de veehouder. In de rode ballen zit een temperatuur- en gps-sensor. In een rijkuil zit 10 centimeter onder het zeil op elke 2 m2 een bal of één per baal. Bij temperatuurverhoging kan de veehouder deze baal eerder voeren of bij een kuil een eventueel gaatje plakken. Voermachines kunnen de ballen niet beschadigen en koeien vreten ze niet op. De veehouder kan de uitgekuilde ballen aan het voerhek weer verzamelen. Voor ruim €130 per maand is 500 m2 kuil te bewaken.

 • In Denemarken is het gewoon om tegelijk met het graan, gras in te zaaien. Het gras komt dan pas op wanneer het graan geoogst is en werkt als groenbemester. Deze Fiona heeft er een dubbele zaaibak voor.

 • Niet alleen akkerbouwers maar ook sommige veehouders gebruiken het rijpadensysteem op grasland. JF-Stoll verbrede zijn 12 meter brede GXT triplemaaier daarom met 30 centimeter door twee schijven extra aan de maaibalk te maken. De 30 centimeter zijn voor de overlap die een gps-systeem nodig heeft.

 • Lely koos met de 855CD hark met middenafleg voor een wielstel dat de sturende wielen niet voorop de rotor heeft zitten maar achterop. Dat zou beter sturen.

 • Fasterholt kreeg een onderscheiding van de beursorganisatie voor de RB 3-balenverzamelwagen. De wagen wordt direct achter de pers gehangen en kan met een laadarm drie balen met een maximale diameter van 1,9 meter laden.

 • Automatische smeersystemen zijn kostbaar. Het systeem van Beka Lubrication heeft één pomp om zowel vet als olie te smeren. • Op de beursvloer stonden ook veel bouwmachines. Terex lanceerde een nieuwe laad-graafcombinatie. De TLB 840 heeft een 69 kW Perkins-motor.


 • De One2Feed-voerrobot schuift nu het voer aan met een aangedreven rondsel. Een doseerbakje voor mineralen is toegevoegd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  HERWIN

  Geachte redactie, denk aan uw nederlands a.u.b : bij de aanhef van dit artikel staat "Denen laten hun innovatieve karakter weer eens lieten zien".

 • no-profile-image

  -

  wat maakt dat nou uit
  je weet toch wat ze bedoelen

Of registreer je om te kunnen reageren.