Home

Foto & video 6073 x bekeken 2 reacties

Zestal 6 tons shovels getest

Zes shovels uit de 6 tonsklasse zijn getest met palletvork en bak in puin, zand en in de sleufsilo. Daarnaast is het zestal uitvoerig doorgemeten op hun prestaties.

Foto

 • Zestonners worden veel gebruikt om een voermengwagen te laden. Daarnaast zet de boer ze in voor allerlei klussen rondom het erf. Met hun knikbesturing, hefvermogen van 3 ton en hefhoogte van 3,5 meter kunnen ze een voorlader vervangen en de concurrentie aan met een verreiker. Uit de test blijkt dat het met alle zes shovels (Caterpillar 907 H, JCB 409 Agri, Liebherr 509 Stereo, Schäffer 9300 Z, Weidemann 4070 CX 100 en de Terex TL 100) goed werken is. Er is genoeg duwkracht om een kar te trekken en voldoende uitbreekkracht op de kiepcilinder om een bak te vullen .Wel hebben alle shovels hun sterktes en zwaktes.


  Tekst: Frits Huiden, foto’s: Ralf Heil.

 • De hef- en uitbreekkracht zijn gemeten door de shovel op een weegbrug te zetten en de bak aan een anker te bevestigen. Bij het heffen drukt de shovel zich naar beneden, wat gelijk is aan de kracht die hij kan tillen. Gemeten is de hefkracht bij volle stuuruitslag (geknikt) en de bak op 90 centimeter hoogte. Dan is de arm evenwijdig met de vloer en de bak het verst verwijderd van de vooras.

 • Ook zijn de capaciteit en het dieselverbruik gemeten. Daarvoor moesten de shovels 115 ton gebroken puin verplaatsen.

 • De Caterpillar 907 H blinkt uit in degelijkheid, afwerking en stabiele parallelgeleiding. De shovel scoort minder op hefhoogte en duwkracht.

 • De JCB 409 Agri heeft een voortreffelijk zicht rondom. De uitbreekkracht en kinematiek van de giek zijn prima. De hefkracht valt wat tegen.

 • De hoge Liebherr 509 Stereo onderscheidt zich qua wendbaarheid, zicht rondom en een vloeiende bediening. De hefhoogte en parallelgeleiding kunnen beter.

 • De Schäffer 9300 Z komt sterk uit de bus met zijn hefhoogte, grote hefkracht en lage cabine. De zwaarste shovel heeft minder zicht rondom.

 • De Terex TL 100 met een kleine, hoge cabine piekt op zicht, parallelgeleiding en snelheid. Hij verbruikt meer en de hydraulische prestaties kunnen beter.

 • De lichte Weidemann 4070 CX 100 heeft een korte draaicirkel, een laag cabinedak en tilt tot grote hoogte. Keerzijde is de lage hef- en uitbreekkracht.


  Lees de negen pagina’s tellende test in Boerderij nr. 9 van 30 november 2010.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Leuk dat deze test is uitgevoerd, maar wat me opvalt is dat er maar zes (!) shovels zijn getest. Maar: er zijn er toch meer in deze gewichtsklasse? Waarom hebben jullie dit zestal gekozen?

  vr. gr.
  Sjoerd Spiekker

 • no-profile-image

  piet

Of registreer je om te kunnen reageren.