Home

Foto & video 1 reactie

Pootmachines van Potato Europe

Een tijdje terug kon u in Boerderij het belangrijkste nieuws van Potato Europe lezen. In deze reportage nog wat extra informatie over de getoonde pootmachines.

Foto

 • Van Duitse makelij is deze vierrijige, compacte all-in-one van Fischer. Deze gedragen machine, van het type ‘Light’, is verkrijgbaar in combinatie met een kopeg of frees. De machine weegt zo’n 3 ton en de bunker kan 1.500 kilo bergen. Het minimale vermogen voor deze machine is 88 kW (120 pk). Een stappenwiel regelt de hoeveelheid pootgoed.

  Tekst: Hilko Bos, foto's: Henk Riswick


 • Fischer toonde ook nog deze getrokken all-in-one, van het type ‘Profi’. Ook deze is te combineren met een frees of kopeg. Deze machine wordt deels echter gedragen door vier wielen over de hele breedte van de machine. De bunkerinhoud is 3 ton. Ook deze machine vraagt 88 kW, maar het totaalgewicht ligt met 4.700 kilo wel een stuk hoger. Bijzonder detail is de manier van rugvormen.

 • Deze machine was namelijk uitgevoerd met speciale rugvormers, die eigenlijk 2 x 2 ruggen maken. Beide helften zijn 1,50 meter breed, maar de buitenste twee ruggen zijn eigenlijk wat in elkaar geschoven. Daardoor is de rijafstand van de twee buitenste ruggen 65 centimeter, maar tussen de middelste twee ruggen is die 85 centimeter.


 • In de praktijk ziet dat er zo uit: wel vier ruggen, maar deze gedragen zich bijna als twee bedden. Voordelen zijn volgens de fabrikant ondermeer dat de grond meer vocht vasthoudt en dat de aardappelen minder snel uit de rug groeien: dus minder groene knollen. Tegelijkertijd kunnen de normale machines gebruikt worden, al zal een getrokken vierrijer lastig worden.


 • Grimme demonstreerde ondermeer de gedragen GL 420 pootmachine in combinatie met een frontfrees.

 • De GL 420 is uitgerust met nieuwe, grote afdekschijven van 51 centimeter. De schijven zitten voor de loopwielen, zodat deze de grond niet in elkaar drukken. Optioneel op de pootmachine is de functie ‘Clever planting’: door de hydraulisch aangedreven pootelementen is het daarmee zelfs mogelijk om links en rechts een andere pootafstand te hanteren. Verder is de pootmachine te combineren met een Grimme RT 300 frees of een Lemken kopeg.


 • De tweede machine van Grimme is de achtrijige GL 840 Compacta. De getrokken machine is voorzien van een vier tons bunker. De buitenste vier pootelementen klappen hydraulisch uit. Transportbandjes brengen de aardappelen naar de buitenste pootelementen.


 • Miedema toonde twee machines, waaronder de relatief nieuwe CP 42 P. Deze machine bestond al als gedragen model, maar is er sinds dit jaar ook in de getrokken uitvoering. Hier uitgevoerd met de vrij nieuwe optie Smart Float: die houdt de frees op een constante werkdiepte, door de hoeveelheid losse grond in de frees te meten.


 • Ook de aanaardkap is voorzien van sensoren. Deze optie, MR-Control, zorgt ervoor dat er voldoende losse grond in de aanaardkap is, zodat een stevige rug ontstaat met de juiste vorm.

 • De tweede machine van Miedema was het nieuwe prototype ‘Structural’. Een van de veranderingen is de plaats van de nieuwe aanaardkap, die onder in plaats van achter de machine is gemonteerd. De gedemonstreerde machine was voorzien van het Ferti Flow-bemestingssysteem (de metalen bakken), waarmee kunstmest in de rij te doseren is.

 • Deze machine is nog uitgevoerd met wielen voor de beddenteelt. Aan de vierwielige variant wordt nog gewerkt. Deze zal verkrijgbaar zijn met gestuurde wielen.

 • De tweede achtrijer op Potato Europe was van WM, die ontworpen is door Schmidbauer. De machine is onder andere voorzien van hydraulisch aangedreven pootelementen en een bunker van vier ton. De machine is maar liefst zes meter lang en weegt, zonder grondbewerkingsmachines, 3.500 kilo.

 • Bijzonder detail is dat de bunker niet kan kippen, maar is voorzien van een rolbodem.

 • De laatst gedemonstreerde machine was de Underhaug TKS 3745. Deze vierrijer is voorzien van een vijf tons kipbunker. Het was de enige machine met een rijenafstand van 90 centimeter.


 • Struik toonde een nieuw type frees, de CB 3000, die in combinatie met een andere machine gebruikt kan worden. Het ontwerp is gebaseerd op die van de frontfrees.

Eén reactie

 • no-profile-image

  henk

  heb begrepen dat er een rechtzaak komt over de grimme achtrijer en de wm.
  wm schijnt het patent in bezit te hebben???

Of registreer je om te kunnen reageren.