Home

Foto & video 1870 x bekeken

Natte oogst van korrelmais

Loonbedrijf Groesbeek cv uit Groesbeek (Gld.) dorst voor Bongers Agro in Wilbertoord (N.-Br.) een perceel korrelmais. Het oogsten loopt goed, al is het vochtgehalte vrij hoog.

Foto

 • Loonbedrijf Groesbeek cv uit Groesbeek (Gld.) dorst voor Bongers Agro in Wilbertoord (N.-Br.) een perceel korrelmais. Het oogsten loopt goed, al is het vochtgehalte vrij hoog.

  Foto’s: Bart Nijs Vakfotografie, tekst: Hilko Bos.

 • De loonwerker dorst met een John Deere 9780 CTS. Dat is een axiaaldorser. Deze machine dorst wat agressiever dan de traditionele schuddermachines, maar heeft ook een wat hogere capaciteit, vertelt bedrijfsleider Eddy Kuijpers. In granen is het oppassen dat het stro niet te veel versnipperd wordt door de axiaaldorser, maar in de mais is dat niet van toepassing.

 • Een van de belangrijkste aandachtspunten is om te voorkomen dat de korrels kapot gewreven worden tijdens het dorsen. Als dat gebeurt, lopen de zeven snel vol door het kleverige binnenste van de korrel. Uiteindelijk beperkt dit de zeefcapaciteit. Het loonbedrijf neemt een speciale metalen ‘kam’ mee om de zeven eventueel mee schoon te kunnen krabben. Om korrelbreuk te voorkomen is vooral het toerental van de dorstrommel en de afstand van de dorskorf belangrijk.

 • Veel materiaal gaat er niet door de combine. De bek plukt de kolven van de stengels. De kolven met korrels gaan de combine in. De stengels worden onder de bek getrokken waar ronddraaiende messen ze versnipperen.

 • Vanuit de cabine heeft de chauffeur goed zicht op het werk. Loonbedrijf Groesbeek gebruikt een achtrijige maisplukker. Voor de maisoogst zijn een aantal aanpassingen aan de machine nodig. Zo wordt onder meer een mantel met grotere gaten ingebouwd. Ook gaat het toerental van de dorstrommel flink omlaag en kan de retourelevator dicht. Verder pas het loonbedrijf de invoer in de combine iets aan de plukbek aan.

 • Vanuit de cabine kan chauffeur Frans de Grunt allerlei instellingen wijzigen. Zo kan hij de afstand tussen de plukplaten in de bek aanpassen. Staan ze te breed dan verdwijnen de kolven met de stengel onder de bek. Staan ze te smal dan worden de stengels niet snel genoeg naar beneden getrokken en loopt de plukker vol.

 • Overigens is de dorsbaarheid van mais sterk rasafhankelijk. • Langer wachten op een lager vochtpercentage heeft weinig zin: de mais is rijp. Onder droge omstandigheden zal het vochtgehalte wat dalen, maar niet genoeg om op te wachten. De rijsnelheid is 7 kilometer per uur.


 • Een aantal percelen is nu te nat om te dorsen. Daar is het wachten tot het droger wordt, of tot de vorst uitkomst biedt. Hier op de foto is draagkracht geen enkel probleem. De combine rijdt met schone banden over het perceel.


 • De combine lost rechtstreeks in vrachtwagens, die de mais naar Bongers Agro in Wilbertoord (N.-Br.) brengen.

 • Kuijpers waarschuwt telers om goede afspraken met drogerijen te maken, alvorens te dorsen. “Alle mais moet in een korte periode flink gedroogd worden, maar de capaciteit is beperkt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.