Home

Foto & video 1200 x bekeken 4 reacties

‘Goede voorbereiding in het najaar is halve werk in het voorjaar’

Gebroeders van Bergeijk in Zuidland (Z.-H.) hebben dit jaar een speciale wals uitgeprobeerd om hun bladrammenas groenbemester netje en met zo min mogelijk brandstofverbruik onder te werken.

Foto

 • Loon- en akkerbouwbedrijf Gebr. van Bergeijk in Zuidland (Z.-H.) staat altijd open voor nieuwe technieken. Zij waren al eerder pioniers op het gebied van bijvoorbeeld gps-toepassingen. Maar ook minder geavanceerde ontwikkelingen proberen zij met regelmaat uit.
  Tekst en foto's: Nico Rodenburg

 • Al jaren is het telen van een geslaagde groenbemester een belangrijke peiler van het akkerbouwbedrijf. In dit geval zorgt de bladrammenas voor een goede doorworteling van de bouwvoor. Gezien het late tijdstip van zaaien dit jaar zal de aaltjesbestrijding minimaal zijn.

 • Het kenmerk van een geslaagde bladrammenas is de forse bladontwikkeling. Er is enig verschil per ras, maar een hoogte van 120 centimeter boven het maaiveld is geen uitzondering.

 • Iedere teler heeft zijn eigen voorkeur om het gewas onder te werken. Sommigen ploegen zonder voorbewerking, met kans op gewasresten boven het maaiveld. Anderen kiezen voor de klepelmaaier, schijveneg of loofklapper om de groenbemester kort te krijgen. Gezien het hoge brandstofverbruik en beperkte capaciteit van de klepelmaaier zocht Van Bergeijk naar een andere oplossing.

 • De Deense fabrikant Dal-Bo heeft al enige tijd de Maxicut-wals in zijn programma. Die is oorspronkelijk ontwikkeld om gewasresten van zonnebloemen en maisstoppels te verhakselen en te mengen met de ondergrond.

 • Hier het resultaat bij een rijsnelheid van 10 kilometer per uur. Ondanks de natte bovengrond en het lange gewas is geen sprake van stropen of wikkelen. De computer van de MF 7495 (135 kW) gaf een verbruik van zo’n 15 liter brandstof per hectare aan. Volgens Van Bergeijk kan met behoorlijk minder vermogen ook voldoende snelheid gemaakt worden.

 • De rol is pendelend in het frame opgehangen. De machine kan door middel van de dubbele bok ook in de fronthef worden gebruikt. Voor een goed resultaat wordt de rol gevuld met water (zie de vuldop in de zijwand). Het eigen gewicht van de machine (985 kilo) is te beperkt.

 • Het grote verschil ten opzichte van de schijveneg is dat de wals de bovengrond niet losmaakt. Nadeel is de minimale vermenging van de groenbemester met de grond. Voordeel is dat na een regenbui zonder al te veel slip nog te ploegen is.

 • De snijlengte is afhankelijk van de roldiameter en het aantal messen. In dit geval bedraagt het zo’n 17 centimeter. De rijsnelheid had verder weinig invloed op de werking van de machine.

 • Na enig onderzoek bleek het kortgeslagen gewas een groter ‘inkuileffect’ te vertonen. Bijna alle massa werd onder in de bouwvoor gebracht. In dat geval is onvoldoende zuurstof beschikbaar voor een goede vertering.

 • Marc van Bergeijk besloot dan ook de voorscharen van de ploeg volledig naar boven te zetten. Hierdoor werd de groenbemester beter over de volle breedte van de bouwvoor verdeeld.

 • De keerzijde van het verhaal is duidelijk zichtbaar. De laatste twee gangen zijn geploegd met geheven voorscharen. Daar zijn duidelijk meer gewasresten zichtbaar. Of dit tot hergroei zal leiden is de vraag, want de wortels zijn wel afgesneden. Overigens is hier geploegd zonder gebruik van gps.


 • Naast de Dal-Bo had Van Bergeijk ook een Front Furrow Fighter van Rumptstad/Steketee op proef. De machine bewerkt de ploegsneden van de vorige werkgang. Doel is een betere verkruimeling en vlaklegging, zodat in het voorjaar minimaal bewerkt hoeft te worden.

 • Marc van Bergeijk was tevreden over de werking van de machine. Hier is duidelijk het verschil tussen beide werkgangen te zien. In combinatie met de goed geslaagde groenbemester valt de klei van 45 procent afslibbaar mooi kort.

 • Marc en zijn vader Adam zijn begonnen op het perceel naast de boerderij. “Als alles op deze manier ploegt, worden de resterende 25 hectare een genot om te bewerken”, aldus Marc.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dave

  Waarom heeft ie die Dalbo rol niet in de fronthef? Dan rijd je niet eerst over het gewas heen.

 • no-profile-image

  vandijk

  is dat niet heel veel liters per ha. als je googled op world discing record, dan hebben ze met een schijven-eg 4,5 liter per ha. nodig.

 • no-profile-image

  W Brooijmans

  ik had hem persoonlijk ook in de fronthef gehangen dan was misschien het snijdende effect nog beter geweest aangezien je er niet eerst over heen rijdt.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  De heren willen e.e.a. uitvoeren met een zo laag mogelijk brandstofverbruik. Vervolgens pakken ze een trekker van 180 pk (135 kW), zetten het beest voor en simpel rolletje van naar mijn idee een meter of 3 breed en gaan dan met een gangetje van 10 km/u rondjes rijden om dan tot de ontdekking te komen dat het 15 ltr brandstof per ha kost, omgerekend zo;n 40 ltr per uur!!!!!!!
  Zijn de MF's tegenwoordig zo dorstig ? Mkjn hakselaar met 370 pk neemt amper meer dan dat onder volle belasting. En als de heren nu echt wat hadden willen laten zien dan hadden ze een trekkertje van een 50 pk ervoor moeten zetten en waren ze tot de ontdekking gekomen dat het met 5 ltr per ha ook gaat. Dan heeft het zin om te publiceren. Maar met een of ander simpel ding wil men tegenwoordig niet meer in the picture, toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.