Home

Foto & video 1058 x bekeken 3 reacties

De Wieringerpolders in beeld

Het project Wieringerrandmeer in de kop van Noord-Holland is afgeblazen door de provincie Noord-Holland. De boeren in de Wieringerpolders kunnen opgelucht ademhalen.

Foto

 • De boeren in de polders Wieringen en Wieringermeer kunnen opgelucht ademhalen. Hun polders worden niet onder water gezet ten behoeve van een randmeer, recreatie, natuur en 2.100 woningen. De provincie Noord-Holland kreeg het geld voor dit ambitieuze project, dat al in 1989 werd ingezet, niet bij elkaar en moest het plan noodgedwongen afblazen.

  Foto's: Jan Willem Schouten , tekst: Theo Brummelaar.

 • Ondanks dit goede nieuws is de boerenstemming in het gebied nog niet optimaal. De polders zaten de laatste jaren op slot. De provincie voerde een bouwstop in. Bovendien mochten boeren hun land alleen aan de provincie verkopen (wet WVG). Hierdoor werden zij ernstig beknot in hun vrijheid. Opvallend is dat beide beperkingen nu nog steeds gelden.

 • Een typerend beeld voor de Wieringerpolders: kaarsrechte polderwegen.

 • Jochem van der Starre (30) is melkveehouder en is één van de vele jonge boeren in het gebied. Ook hij werd benadeeld door de WVG van de provincie Noord-Holland. Hij wilde zijn tweede bedrijfslocatie in het gebied verkopen om zijn hoofdlocatie uit te breiden. Hij mocht echter alleen verkopen als hij zijn hele bedrijf van de hand zou doen. Dat was voor hem geen optie.

 • Jan Kikstra (36) is akkerbouwer en woont aan de rand van het gebied dat onder water gezet zou worden. Hij is opgelucht dat het Wieringerrandmeer niet doorgaat, maar is ook sceptisch doordat de bouwstop en de WVG gehandhaafd blijven.

 • Dit is het punt waar het project financieel schipbreuk leed: het einde van het Amstelmeerkanaal. Op de achtergrond bevindt zich de snelweg A7, met daarachter het IJsselmeer. Dit zou de verbinding tussen het geplande Wieringerrandmeer en het IJsselmeer moeten worden. Die bleek te duur.

 • In het midden loopt het Amstelmeerkanaal. Rechts ligt het dorp Wieringen en links de grond van de Wieringermeer. Als het project Wieringerrandmeer was doorgegaan, was het gebied links van het kanaal onder water gezet.

 • Als de provincie het project had doorgezet, was het hele gebied achter deze brug onder water gekomen.

 • Dit was ooit een modern melkveebedrijf. Toen de provincie Noord-Holland het echter een aantal jaren geleden in het kader van het project kocht van een boer zonder opvolger, raakte het in verval. De provincie liet het bedrijf verpauperen. Sommige delen van de polder zien er hierdoor niet al te fraai uit.

 • Ook dit door de provincie gekochte bedrijf is in verval geraakt. Hierachter staat nog een woonhuis dat eveneens leeg staat.

 • In de polders van Wieringen en Wieringermeer woonden ook enkele particulieren. De bewoners van deze burgerwoningen kozen een paar jaar geleden eieren voor hun geld en verkochten hun huizen aan de provincie. Nu wonen er antikrakers.

 • Het verpauperde gebied waar de provincie grond en bedrijven gekocht heeft, oogt troosteloos. Dit moderne bedrijf staat in hetzelfde gebied en vormt een schril contrast. De eigenaar, een loonwerker, was op tijd met bouwvergunningen en wist zijn bedrijf flink uit te breiden. Maar zijn werkgebied zit nu wel op grote afstand.

 • Doordat het Wieringerrandmeer niet doorgaat, heeft de provincie Noord-Holland nog veel grond over. Wat daarmee gebeurt, is nog onduidelijk. De boeren hopen op kavelruil, maar het is de vraag of de provincie zich daarin kan vinden. De grond hoeft in elk geval niet voor industrie gebruikt te worden. Deze foto illustreert dat: bij het dorp Wieringerwerf en de snelweg A7 zijn nog veel lege plaatsen op het industrieterrein.

 • De Wieringerpolders liggen pal aan de snelweg A7.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vincent

  Ongehoord! In al die jaren hebben de verantwoordelijke mensen (waar zijn ze?) heel wat gezinnen en bedrijven kapot gemaakt. En dan hebben we het geeneens over het geld dat over de balk gesmeten is. Waarschijnlijk verdienen ze ook nog dik, omdat de grondprijs aanzienlijk gestegen is. Ik ga er vanuit dat deze "winst" gewoon weer uitgekeerd wordt aan de telers die hun land hebben moeten afstaan? Dat zijn communistische praktijken naar mijn mening! En mocht er dan nog geld over zijn, dan mag de rest ook na de telers, die hebben onbetaalbaar veel schade geleden omdat ze hun bedrijven niet hebben kunnen expanderen, wat ik zeg, er zijn gezinnen en bedrijven kapot gemaakt!

 • no-profile-image

  realist

  Polders onder water zetten is moord !!

 • no-profile-image

  B

  Wat is het toch een mooie Polder hé.. en dan te bedenken dat ze de boel onder water zetten, dan moet je toch echt niet goed bij je hoofd zijn..........

Of registreer je om te kunnen reageren.