Home

Foto & video

Suikerrietteelt in Brazilië

Brazilië is de grootste producent van suikerriet ter wereld. In het land wordt liefst 9 miljoen hectare van het gewas geteeld. De oogst van suikerriet is een intensieve klus.

Foto

 • Brazilië is de grootste producent van suikerriet ter wereld. In het land wordt liefst 9 miljoen hectare van het gewas geteeld. De oogst van suikerriet is een intensieve klus. Nog ongeveer de helft van het areaal wordt handmatig geoogst, maar de machinale oogst rukt steeds verder op.

  Foto’s: Guido Höner en Valtra, tekst: Hilko Bos

 • Van oudsher wordt suikerriet met de hand geoogst. Vaak wordt voorafgaand aan de oogst het perceel eerst in brand gestoken, om geen last te hebben van giftige slangen en de scherpe bladeren van het riet. De kappers leggen het riet in stroken op het land. Ervaren arbeiders oogsten 500 kilo per uur.

 • Later wordt het riet met een soort kraan bij elkaar geschoven…

 • … En op aanhangwagens geladen.

 • Soms wordt het suikerriet rechtstreeks op vrachtwagens geladen.

 • Maar tegenwoordig wordt steeds meer suikerriet machinaal geoogst. De machine snijdt het suikerriet onderaan af, stript de bladeren en hakselt het riet in stukjes en blaast het in de ernaast rijdende wagen.

 • De overgebleven gewasresten, zoals het blad, worden teruggeblazen op het land. Een oogstmachine, die bijna €400.000 kost, vervangt minstens 80 arbeiders. De machines kunnen zo’n 100 ton per uur oogsten. Een snelle verwerking is wel vereist: na de oogst neemt het suikergehalte van het riet af. Wanneer het riet beschadigd is, gaat dit nog sneller.

 • Het verhakselde riet gaat via overlaadwagens in vrachtwagens, die het riet naar de fabrieken transporteren.

 • Op de fabriek staan al talloze vrachtwagens klaar om gelost te worden.

 • De vrachtwagens worden zijdelings gelost.

 • Om ze leeg te kiepen wordt een hijskraan gebruikt.

 • Vanuit een hightech controlekamer wordt het hele proces goed in de gaten gehouden.

 • Bij het vermalen van het suikerriet blijft het zogenoemde bagasse over. Dit is een vezelachtige stof die vooral gebruikt wordt als energiebron, veevoer of als grondstof voor papier, pulp en vezelplaten. De bagasse maakt zo’n 30 procent uit van de totale hoeveelheid suikerriet die verwerkt wordt.

 • Suikerriet kan zowel verwerkt worden tot ethanol als tot suiker voor de menselijke consumptie. Het eerste deel van de verwerking is gelijk bij beide processen, het tweede deel verschilt.

 • Zo zien de stukken suikerriet er kort voor verwerking uit. Een ton suikerriet levert 138 kilo suiker of 82 liter ethanol op.

 • Ook het planten van suikerriet gaat steeds vaker machinaal. In Brazilië gebeurt dit in de herfst, dat is in maart. Per hectare worden 80.000 planten geplant.

 • Suikerriet kan meerdere keren geoogst worden: in totaal wordt vaak vijf jaar van een plant geoogst. De opbrengst ligt het eerste jaar op zo’n 120 ton per hectare, dat neemt de jaren daarop af tot 75 ton per hectare.


 • Tot slot nog een plaatje van het bemesten van het jonge suikerriet: de meststof wordt tussen de gewasrijen neergelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.