Home

Foto & video 1825 x bekeken 3 reacties

NK ploegen 2010 in Bergeijk

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober is het Nationale Kampioenschap Ploegen 2010 gehouden in het landbouwgebied De Pielis in Bergeijk (N.-Br.).

Foto

 • Op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober 2010 is het Nationale Kampioenschap Ploegen 2010 gehouden in het landbouwgebied De Pielis in Bergeijk (N.-Br.). Familie Van den Berg stelde hiervoor 30 hectare ontginningsgrond ter beschikking. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van dit landbouwgebied kon het NK Ploegen uitpakken met extra’s, zoals een demonstratie stoomploegen.

 • Op zaterdag waren er meer dan 100 deelnemers gelijktijdig aan het ploegen. Iedereen in zijn of haar toegewezen veldje.
  Zeker met de vele neerslag van de laatste tijd is het perceel zandgrond een lot uit de loterij voor de organisatie. Vorig jaar werd het NK Ploegen op kleigrond gehouden. Overigens is het niet zo dat de organisatie bewust zand- en kleigrond met elkaar afwisselt. Die is allang blij als ze überhaupt ergens terecht kan.

 • Het perceel is grotendeels ingezaaid met rogge als groenbemester. Niet alle deelnemers kregen de rogge er goed onder. Zeker bij de ploegen zonder schijven en voorscharen maakte de rogge het verschil.

 • De echte oudjes ploegden op een hoek maisstoppel. Het niveau lag er hoog.

 • Een Ferguson 65 aan het werk.

 • Vastgeroeste stelbouten en draadspindels zijn op ploegwedstrijden een zeldzaamheid. Afstellen is hier dan ook de dagtaak. Alle sleutels zijn bij de hand. De topstang kan zelfs vanaf de stoel versteld worden, net zoals de rechter hefarm (met schaalverdeling).

 • De deelnemers in de klasse ‘heen-en-weergaand’ moeten hun perceeltje uitgeren. De rondgaande ploegers hoeven dat niet.

 • Het wedstrijdploegen is vooral een mannenaangelegenheid. Toch deed Sandra Verhoeven uit Baarle Nassau (N.-Br.) het niet onverdienstelijk met haar John Deere-Lanz. Ze verdiende een plek bovenaan het rechterrijtje, zoals in voetbaltermen wordt gezegd.

 • Dooitze Zwart uit Swifterbant (Fl.) ploegt met een Holder B12 C. De trekker heeft nog geen hydrauliek. Het laten heffen en zakken van de ploeg is dus handwerk.

 • Vooral op zaterdag was er veel belangstelling voor het NK. De locatie in de toeristische grensstreek en het stralende weer lokten veel toeschouwers.

 • Een Farmall op de kopakker.

 • Assistentie van buitenaf is tijdens het ploegen niet toegestaan. Iemand die de piketpalen bijhoudt en af en toe advies geeft, kan nog net.

 • Collegialiteit alom. Deze deelnemer had zich ingegraven tijdens de laatste meters.

 • Een hele dag ploegen is voor sommigen wat lang. Om verveling tegen te gaan is een krant wel handig.

 • Na de geer moeten alle deelnemers nog 16 slagen ploegen. Afhankelijk van de werkbreedte van de ploeg moet iedereen zelf uitrekenen hoe dat dan uitkomt. De eindvoor moet (liefst exact) 150 centimeter voor het eind van het uitgezette perceel uitkomen.

 • Concentratie bij Maurice van der Aa uit Boekel (N.-Br.). Met nog slechts enkele voren te gaan, geeft hij aan tot op de centimeter op schema te zitten.

 • Niek Schouten uit Wieringerwerf (N.-H.) ploegt als enige deelnemer met een tweewielige trekker. De kleine Holder heeft een Sachs-motor. Hij moet dus te voet. ,,Vroeger werd er vaak een plankje aangemaakt dat door de voor liep, daar kon je dan op gaan staan. De trekkertjes werden nog lang gebruikt om bollen uit te ploegen”, aldus Schouten.

 • Europees Kampioen Bertus Huijbregts uit Lage Zwaluwe (N.-Br.) werd, net als vorig jaar en het jaar daarvoor, Nederlands Kampioen in de Oldtimerklasse ‘heen-en-weergaand’. Hier meet hij nog even na of alles goed uitkomt, terwijl zijn Mc Cormick 463 op de kopakker staat te wachten.

 • De vorenpakker blijkt geen uitvinding van eind vorige eeuw.

 • Als er een gasfles aanwezig is, moet er ook een gloeikop in de buurt zijn.

 • En dat klopt. Deze Lanz-rupstrekker had er geen moeite mee om de rode grond boven te ploegen.

 • Stefan Schreur maakte op zaterdagmorgen een ontspannen indruk voor aanvang van de wedstrijd. Na zijn overwinning op vrijdag stond hij er dan ook goed voor. De Overijsselse deelnemer werd op zaterdag tweede, maar haalde voldoende punten om zich overall winnaar te mogen noemen in de wentelklasse.

 • Ook bij de wentelploegen zorgde de groenbemester soms voor problemen. Zoals hier bij Dick Lagerweij die een kleine opstopping weghaalt.

 • Een strakke beginvoor is het halve werk.

 • Juryleden beoordelen het ploegwerk. Zo ook bij John Buijs, die met zijn vierde plaats net buiten de podiumplekken viel.

 • De Belgische trekpaarden Loes en Zaza van Arjan Ploeg uit Heijningen (N.-Br.).

 • Polly van Erp voor de ploeg, Arian de Hoon erachter.

 • Naast de eigen competitie gaven de paardenploegers ook een demonstratie. Deze kon rekenen op veel belangstelling van het publiek.

 • Deze Rumely Oil Pull verzorgde een demonstratie. De trekker had jammer genoeg onvoldoende grip om de getrokken ploeg op diepte vooruit te krijgen.

 • Een Hart Parr 60 aan het werk.

 • Met veel pk-geweld worden de ploegveldjes aan het eind van de dag weer vlakgetrokken.

 • Om ook alle begin- en eindvoren weer vlak te krijgen is serieus kilverwerk noodzakelijk. Dit zijn forse kosten voor de organisatie, die daarom loonbedrijven uit de regio vraagt om dit te sponsoren.

 • Aan het eind van de dag gaat iedereen weer naar huis. Sommige oude trekkers vertrekken in stijl, zoals met deze Volvo F12.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Foto 4 Ransomes???????
  Kverneland toch!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Klaas

  Geweldig mooie plaatjes! enne
  Geweldigenoten dus ;-)

 • no-profile-image

  ed bakker

  Jan dat komt er nou van als de verslaggevers van die broekies zijn ha ha ,'n ransomes ze weten geeneens hoe zo,n ding er uit ziet net als foto 18 Cormick 463 am me neus dat zou dus moeten zijn 4cylinder 63 pk het moet zijn zoals jij en ik weten een 436 waarschijnlijk bouwjaar tussen 1958 en 1963

Of registreer je om te kunnen reageren.