Home

Foto & video 2098 x bekeken 7 reacties

Hakselen met tussenbunker

De loonbedrijven Jansen Wijhe in Wijhe (Ov.) en Velthuis in Dalfsen (Ov.) bouwden allebei een combinatie die ook onder natte omstandigheden de mais van het land brengt.

Foto

 • Veel loonbedrijven zijn bezig met het aanpassen van machines aan de natte omstandigheden. Ook de loonbedrijven Jansen Wijhe in Wijhe (Ov.) en Velthuis in Dalfsen (Ov.) zagen een tijd geleden een potentieel moeilijk oogstseizoen op zich af komen. Om hierop te anticiperen bouwden de loonwerkers allebei een combinatie die ook onder natte omstandigheden de klus kan klaren.

  Foto's: Michel Velderman

 • Loonwerker Ron Velthuis had in 2001 al eens deze overlaadbunker in elkaar gezet. Sindsdien heeft hij de wagen bijna jaarlijks gebruikt voor enkele natte percelen.

 • Ook dit seizoen haalde hij de machine opnieuw uit de schuur en maakte hem klaar.

 • De kracht van de combinatie zijn de zes aangedreven wielen in hetzelfde spoor. Ook onder zeer moeilijke omstandigheden blijft de wagen lopen. Hierdoor zijn er geen sleeptrekkers nodig. Dat spaart mankracht en gevaarlijke situaties met sleepkettingen uit.

 • In tegenstelling tot de bekende bunkerrooiers voor bijvoorbeeld aardappelen of bieten is het systeem bij hakselaars nooit doorgebroken. Toch zijn er in Nederland en België loonwerkers die erbij zweren. Vooral onder natte omstandigheden, zoals nu.

 • De rijaftakas van de Ursus is handig. Dan loopt de aandrijving van de getrokken bunker synchroon met die van de trekker. Velthuis bouwde een oude Scania-versnellingsbak in de aandrijflijn, zodat hij de overbrengingsverhouding kloppend kon maken. De bak fungeert dus als tandwielkast. De aangedreven as komt van een bouwkraan en heeft iets voorloop ten opzichte van de trekker. Om hoogte te winnen zijn aan de loszijde blokken tussen het chassis en de bunker geplaatst. Hierdoor is er wat meer ruimte bij hogere silagewagens.

 • De versnellingsbak is erg laag geplaatst en beperkt de bodemvrijheid in het veld wel iets. Toch heeft dat nog nooit voor problemen gezorgd.

 • Voor transport naar de kuil wordt de mais overgeladen in standaard silagewagens of kippers. Met twee lossingen is een 40-kuubs wagen ruim vol. Het lossen gaat in ongeveer twee minuten.

 • Een Deutzmotor met hydrauliekpomp bedient de hydraulische functies van de originele fabrieksopbouw van Schuitemaker.

 • Ook een ander loonbedrijf in dezelfde regio bouwde een soortgelijk systeem. Loonbedrijf Jansen Wijhe beschikt al over een Krone-hakselaar met aangebouwde bunker, de zogenaamde Big X Cargo. Daarnaast bouwde het bedrijf voor dit seizoen een Vervaet-mesttrike om tot overslagwagen. Ook in de natte jaren 1993 en 1998 had het bedrijf een dergelijke machine aan het werk. De opbouw lag dan ook nog achterin de schuur.

 • De Vervaet rijdt bij de andere Krone-hakselaar van Jansen, die voor natte aangelegenheden zoals hier te zien, op dubbellucht is gezet.

 • Er kleeft een groot nadeel aan dubbellucht, je kan (mag) er niet mee over straat. Het telkens demonteren van de wielen is een tijdrovende klus.

 • Een speciale haak in de fronthef van de meerijdende trekkers maakt het demonteren en transporteren van de dubbellucht van de hakselaar bij Jansen eenvoudiger. Dankzij de hydraulische topstang kan de dubbellucht opgepikt en losgetrokken worden. Beide trekkers kunnen zo ieder één wiel meenemen. Het monteren of demonteren neemt nu in totaal ongeveer 15 minuten in beslag.

 • De mesttank van deze Vervaet werd afgebouwd. Daarvoor in de plaats kwam deze bunker van een oude Hesston-hakselaar terug.

 • De brede banden die elk in een eigen spoor rijden, zorgen voor een lage bodemdruk. Ook is de trike voorzien van een drukwisselsysteem. Ondanks alle voorbereidingen kunnen ook deze machines natuurlijk wel vast komen te zitten, dan heeft het volgens de loonwerker ook geen nut om verder aan te modderen.

 • Bij het aanmaaien is concentratie vereist.

 • De Vervaet lost niet met een bodemketting, maar door te kippen. Volgens het loonbedrijf is de trike daar voldoende stabiel voor.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jaco

  leuke ondewerp! ik hoop dat dit komde tijd meer van dit ondwerpen komen

 • no-profile-image

  zzper

  kan veel beter de bunker op de hakselaar bouwen

 • no-profile-image

  Tukker Dairies

  We praten maar niet over structuurbederf.

 • no-profile-image

  Tom

  inderdaad, en als mais ergens gevoelig voor is is het wel structuurbederf

 • no-profile-image

  gerrit

  natuurlijk moet dat spul ook geoogst worden, de ophef vind ik altijd ietwat overdreven maar het staat boven de grond anders als bij aardappelen of bieten en in uiterste geval kan er ook nog gewacht worden tot de grond bevroren is, dan is er geen structuurschade

 • no-profile-image

  melkboer

  Idd het is leuk voor de foto's maar ik zou wachten met hakselen of laten staan voor korrelmais.
  Overigens wie geduld heeft gehad kan nu al weer veel beter rijden als enkele dagen geleden.
  De grond droogt mooi op met dit schrale weer.

 • no-profile-image

  fred

  Boeren zijn behoorlijk inventief,petje af.
  Ja je zal wat moeten,de kosten gaan gewoon
  door,bij welk weer maar ook.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.