Home

Foto & video 1418 x bekeken

Beet Europe 2010

Beet Europe 2010 was met recht een internationale happening. Bezoekers uit heel Europa trokken naar de polder om te zien wat er aan bietenrooiers te koop is.

Foto

 • Beet Europe 2010, donderdag 14 oktober in Lelystad, was met recht een internationale happening. Bezoekers uit heel Europa trokken naar de polder om te zien wat er momenteel aan bietenrooiers te koop is. Totaal waren er zo’n 1.800 bezoekers, waarvan 800 buitenlanders. Veel Nederlandse boeren en loonwerkers hebben nog achterstand in het werk, waardoor ze begrijpelijk toch maar liever thuis aan de slag bleven.

  Tekst: Martin Smits, foto's: Henk Riswick • Een come back voor oppelwielen? Oppelwielen bestaan al tientallen jaren. TIM was destijds een bekende machine en enkele jaren geleden werd het systeem weer door Grimme op de markt gebracht. Dit jaar draait ook de compleet vernieuwde Agrifac BigSix met oppelwielen. Een eerste exemplaar althans.

 • Ook Vervaet had een primeur met hydraulisch aangedreven oppelwielen op een Beeteater 625. Een gebruikte machine weliswaar, nog maar enkele dagen eerder met oppelwielen uitgerust en nu nog prototype. Oppelwielen hebben in Nederland nooit opgang gemaakt, omdat ze niet onder alle omstandigheden goed bleken te werken. Met hydraulische aandrijving wordt dat een stuk beter.

 • Jönnson heeft een akkerbouwbedrijf van 220 hectare in Furulund, zo’n 10 kilometer ten noorden van Lund. Jönnson is met zijn zoon Sven, die ook meewerkt in het bedrijf, naar Beet Europe gekomen. Hij teelt zelf 40 hectare bieten en rooit jaarlijks zo’n 250 hectare met een Vervaet bunkerrooier. Op de demo let hij vooral op de details van de machines.

 • Loonbedrijf Willems in Ravenstein bouwde zelf een bietenbunker op zijn Holmer Terra Variant, die buiten de bietencampagne met een mestopbouw wordt gebruikt. Willems draait een proefproject met Suiker Unie om tegelijk met het rooien de bieten op vrachtwagens te laden en zo te sparen op transportkosten. Voordeel is ook dat er geen modder op de weg komt.

 • Bieten koppen is meer ontbladeren geworden. Al jaren geleden werden onder andere Amerikaanse systemen gedemonstreerd die intensief blad poetsen. Grimme heeft daaruit een ontbladeraar met een dubbele rij rubberen klepels ontwikkeld. Die poetst het groen intensief weg en liet op de demo ook goed werk zien.

 • Het weer was heel redelijk en representatief voor de Nederlandse bietenoogst. Twee keer een miezerbuitje, maar niet genoeg om het de bietenrooiers extra moeilijk te maken.

 • Holmer heeft op zijn nieuwste bietenmuis een zeefband die traploos over de laatste rollenreiniging is te schuiven, om zo de reinigingsintensiteit aan te kunnen passen aan de omstandigheden. Zijn de bieten schoon genoeg, dan geeft extra reiniging immers alleen maar extra bietverlies.

 • Kleine had een primeur met een bietenmuis die ook van een betonvloer kan laden. Die werkt met een opnamerol zonder tanden. Een uur sleutelwerk en er zit weer een rol met tanden in om van onverharde grond te laden. De RL 350V heeft een opnamebreedte van 10 meter en kan volgens de fabrikant tot 460 ton per uur laden. In Duitsland is vanaf de perceelsrand overladen op vrachtwagen met een muis inmiddels een algemene manier van werken.

 • Een bietenmuis kan over de sloot heen laden. Hier gaan de bieten op een grote kipper, maar het systeem is bedoeld om vrachtwagens te laden vanaf het land. Een muis kan een hoop tot 10 meter breed aan de voet opnemen.

 • Kleine was met zijn 10-tons bunkermachine de deelnemer met de kleinste rooier. Die combineerde dat met een 18-tons overlaadwagen. Dat is een ideale machine om mooie hopen te maken, omdat die geen bieten stort in de sporen van de wagen.

 • De Rübenwasche van KWS is een bietenreiniger die in Duitsland wordt gebruikt om bieten te wassen die bestemd zijn voor biogas. De bieten werden wel schoon, maar niet eens brandschoon. Op zware klei kun je die wellicht het beste eerst goed inweken met water. Het water wordt via een container gerecirculeerd.

 • Op dinsdag voorafgaande aan de demo zijn alle machines bemonsterd, om op donderdag de bezoekers te kunnen vertellen wat de prestaties van de machines waren qua grond- en koptarra en bietverlies. Dat is ook uitgedrukt in de kosten per hectare.

 • Grimme is met de Maxtron (op de achtergrond) nog steeds de enige die seriematig op rupsen wordt geleverd. Ondanks het ontbreken van zonnenreiniging deed de machine het met 12 procent grondtarra op de zware klei behoorlijk goed. De Rootster (op de voorgrond) van Grimme is een Amerikaans type machine die ook in Rusland wordt verkocht. Met een kleine bunker is het een eenfasesysteem. De reiniging is uitsluitend met axiaalrollen. Uit de test blijkt dat de betrekkelijk kleine reinigingsoppervlakte op zware grond inderdaad ook wat meer tarra geeft. Met 22 procent grondtarra heel wat anders dan Vervaet met 8-11 procent.

 • Kippers waren er van diverse merken. Laadvermogen vanaf 18 ton, overeenkomstig de trend in de markt. Ook drieassers met 24 ton laadvermogen winnen terrein. Veenhuis reed met een drieasser met afdeksysteem. Wettelijk al enkele jaren verplicht en zoals op deze zandkipper voor dat type transport inmiddels steeds meer in gebruik.

 • De zorg om bodemdruk blijft. Holmer introduceerde al jaren geleden hondengang om de druk over de volle breedte te verdelen en kan sinds vorig jaar voor extra draagkracht achterop ook uitschuifbaar dubbellucht leveren. Op vier maal 620/70R38 kunnen de achterbanden dan op 2 bar. Om door te steken schuiven de banden tegen elkaar en bij de tweede gang kan de rooier in hondengang en schuiven de wielen uit.

 • De breedte van machines op de weg is steeds vaker een beperking en daarom heeft de breedte van banden zijn grenzen. Michelin levert daarom vanaf het eind van dit jaar een MegaXBib 800/70R32. Met de loadindex van 181A8 kan die op 3,8 bar 14 ton dragen. Door de stalen gordel kan de band hoger worden opgepompt en daardoor ook meer dragen dan bijvoorbeeld een MachXbib. Die is weliswaar soepeler en werkt op lagere druk, maar kan daardoor ook minder dragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.