Home

Foto & video 3 reacties

Argwaan rond Oostvaarderswold

Het kabinet Rutte wil de geldkraan voor de aanleg van robuuste verbindingszones dichtdraaien. Toch zijn boeren in het geplande Oostvaarderswold er alles behalve gerust op dat ze nu op hun bedrijf kunnen blijven.

Foto

 • De bosschages in het hart van de robuuste verbindingszone, het Oostvaarderswold. Hier was ooit een grote provinciale weg gepland, die uiteindelijk niet doorging. Deze strook, de Grote Trap, ligt in het midden van het Oostvaarderswold.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: eric Beukema

 • De rust die het polderlandschap in Zuid-Flevoland uitstraalt, is bedrieglijk. Op deze plek is nieuwe natuur gepland, het Oosvaarderswold. Hiermee wil de provincie een verbinding realiseren tussen de Oostvaardersplassen, tussen Almere en Lelystad, en het Horsterwold, ten westen van Zeewolde. De bedoeling is om hiermee het herten mogelijk te maken van het IJsselmeer te trekken naar de Veluwe.

 • Waar nu nog een straatnaambord staat met een verwijzing naar adressen zal, als het aan Flevoland ligt, binnen afziende tijd dit bord kunnen vervallen. Voor beide boerderijen geldt dat ze moeten verdwijnen.

 • Het pluimveebedrijf hier op de foto valt binnen de zone. De pluimveehouder doet geen uitspraken over zijn situatie en de recente ontwikkelingen. “Kom over vier of vijf weken maar eens terug, ik kan nu niets zeggen.”

 • Aan de westzijde van de Dodaarsweg in Zeewolde ligt het kapitale akkerbouwbedrijf van Arie van der Knijff. Het bedrijf ligt zo’n 90 meter te ver naar het Westen en zal, als de plannen doorgaan, moeten verdwijnen. Onderhandelingen hierover verlopen langzaam. “Mijn bedrijf is nog niet eens getaxeerd”, zegt Van der Knijff. Volgens de akkerbouwer rekent Flevoland zich ook rijk als het gaat om al verworven gronden. “Dat ze al meer dan 50 procent hebben, geloof ik niet. Uit de cijfers bleek dat ze de 107 hectare die bij mijn bedrijf liggen, voor het gemak al meegeteld hadden als verworven.”

 • Niet alle bedrijven aan de westkant van de Dodaarsweg worden ‘bedreigd’ door natuur. Deze gloednieuwe schuren staan net buiten de zone en hebben niets te ‘vrezen’. Wel is het de vraag hoeveel bedrijven tegen het nieuwe natuurgebied aan straks te maken krijgen met strengere milieuregels die de bedrijfsvoering belemmeren.

 • De eerste signalen dat het gebied veranderd is: de eerste leegstand. Een akkerbouwbedrijf wordt nu anti-kraak bewoond nadat de boer gestopt is. Gebouwen en tuin worden niet meer onderhouden. De omliggende grond wordt tijdelijk bewerkt door andere boeren. Het contrast tussen het in het lange gras staande – lege – kippenhok en de bewerkte akkers op de achtergrond is groot.

 • Aan de noordzijde van de Wulpweg ligt het varkensbedrijf van de familie Broeren. Het is het enige varkensbedrijf in zuidelijk Flevoland. Ook dit bedrijf valt precies binnen de Oostvaarderswold-zone en staat op de nominatie te moeten verdwijnen. Gezien de geïsoleerde ligging als varkensbedrijf – geen enkel varkensbedrijf in de buurt - heeft Broeren geen enkele behoefte om te vertrekken. Ook zijn bedrijf moet nog getaxeerd worden. Volgens buurman-akkerbouwer Gert Jan van Dongen heeft de provincie tot nu toe alleen het ‘lage fruit’ geplukt en lopen ze tot nu toe steeds om de grote bedrijven heen.

 • Naast de bedrijven van Broeren en Van der Knijff valt ook de melkveehouderij van Overbeek onder de grotere bedrijven die weg zouden moeten. Het bedrijf melkt 500 koeien en valt voor circa twee derde binnen het geplande Oostvaarderswold.

 • Het protest tegen het Oostvaarderswold is niet van vandaag of gisteren. Al jaren heeft akkerbouwer Gert Jan van Dongen een protestbord aan de rand van zijn erf staan: ‘Stop de groene leugen’. Sinds kort heeft hij er bij geschreven ‘zeker nu’. Van Dongen heeft weinig vertrouwen in de provinciale overheid. Hij verwacht dat Flevoland uit prestigeoverwegingen wil vasthouden aan het project. “Misschien in wat afgeslankte vorm, maar doorgaan zullen ze.”

 • Het Oostvaarderswold heeft als doel om herten ruim baan te geven. Tijdens de tocht door het betreffende gebied was het enige hert dat te zien was, echter op een verkeersbord te vinden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Edward Bakker

  De ijsselmeerpolders eens het eldorado voor de landbouw en fruiteelt heel nederland en ver daarbuiten keek met bewondering wat daar tot stand kwam recoord oogsten prachtige bedrijven met mooie verkaveling Ik en waarschijnlijk velen met mij en niet te vergeten diegene die met onzettend hard werken en heel hun inzet deze polders gemaakt en ontgonnen hebben, heb altijd gedacht dat dit een onaantastbaar landbouwelparadiso was en voor altid zou blijven ,wat een schande dat nederland tegenwoordig van die politieke halfbakken doetjes heeft die dit werk en zoveel andere teniet wil en blijkbaar kan doen

 • no-profile-image

  farmer

  Ed, helemaal met jouw eens. Wij zijn ook door de idioterie uit Nederland verdreven en ik hoop dat deze mensen het zullen winnen. Jammer dat het vuurwapen beleid in Canada veel beter geregeld is dan in Nederland. Hier mag je ze gebruiken. In Nederland ben je ze nodig!!

  Boeren, veel succes!!!!!

 • no-profile-image

  quirijn

  we zijn er afgelopen zondag in 1 uur 2 herten tegengekomen, ze weten de strook dus wel al te vinden

Of registreer je om te kunnen reageren.