Home

Foto & video 2 reacties

Sneeuwruimen bij de boer

Noord-Nederland is het afgelopen weekend getroffen door sneeuwjacht. Loonwerkers hadden de handen vol en werkten dag en nacht door.

Foto

 • Niet alleen openbare wegen raken gestremd door sneeuwduinen van soms meer dan een meter hoog, ook op de lange opritten van boerderijen is er vaak geen doorkomen aan. Akkerbouwbedrijf maatschap Lindenbergh in Wehe-Den Hoorn vraagt loonbedrijf Van de Rijet om met een kraan de oprit schoon te schuiven.

  Tekst en foto’s: Hilko Bos.

 • Hier en daar liggen flinke duinen op de oprit van ongeveer een halve kilometer lengte.

 • De kraan, voorzien van een rubberschuif, brengt de sneeuw eenvoudig op de naastliggende, dichtgesneeuwde sloot. Als deze klus geklaard is, ligt er alweer een volgende opdracht te wachten. Machinist Roland Vos verwisselt dan de schuif voor een grondbak om ingesneeuwde mensen in het dorp uit te graven.

 • Even verderop in het dorpje Kleine Huisjes levert akkerbouwer Wim Halsema een volle vracht pootaardappelen af. Hij schoof maandagmorgen zijn erf al helemaal schoon, zodat deze goed toegankelijk is. Spekglad is het er nog wel. Maar de aardappelen moeten weg. Het schip dat de partij Spunta’s naar Algerije moet brengen, vertrekt dezelfde dag nog.

 • Omdat de temperatuur net boven het vriespunt ligt, is isolatiemateriaal niet nodig. Vorige week moesten regelmatig polymatten met stro rondom de aardappelen in de vrachtwagen aangebracht worden. Nu zit alleen voorin wat karton om de rijwind op te vangen. Chauffeur Marcel Rutgers van transportbedrijf LCW uit Hoogkerk neemt de tijd voor het ritje naar de haven van Harlingen. “Je ziet niet waar de weg ophoudt en de berm begint.”

 • Even verderop is het aansluiten bij een sneeuwploeg van loonbedrijf Geertsema uit Niekerk. Klaas Duurt Ritsema, Ebel Kremer en Johan Kapper zijn met twee sneeuwschuiven en een zand/zoutstrooier onderweg. Het zijn lange dagen voor de mannen. Als Klaas Duurt Ritsema op zijn horloge kijkt is de conclusie: “Nog ruim een uur, dan ben ik 24 uur onderweg.”

 • Even verderop verliest de voorste sneeuwschuiver een pen, waardoor de schuif scheef hangt. Maar na even heen en weer wrikken zit alles weer goed vast.

 • Met een gangetje van 40 kilometer per uur gaat het weer verder.

 • Op veel wegen is de meeste sneeuw wel weg. Het is nu vooral een kwestie van afwerken. Met de strooier wordt een mix van zout en zand gestrooid. Dit gebeurt enerzijds omdat het zout begint op te raken en anderzijds omdat zand vaster op de weg ligt.

 • Even verderop is nog een sneeuwschuif bezig. Ook hier zijn de sloten compleet dichtgesneeuwd. Een enkel plukje riet steekt nog boven de sneeuw uit.

 • Loonbedrijven zetten zelfs shovels en kranen in om sneeuwduinen weg te scheppen. Vooral in de nacht van zondag op maandag is er met man en macht op de wegen gewerkt.
  Hier schraapt een shovel het laatste laagje sneeuw van de weg. Ook om bestuurders te laten zien waar de weg loopt.

 • De sloot dient als opslagplaats voor de sneeuw.

 • Even later arriveert zelfs een sneeuwblazer van loonbedrijf Geertsema. Ook deze is het hele weekend dag en nacht bezig geweest. Nu gaat het vooral om de laatste restjes.

 • De blazer komt oorspronkelijk van een vrachtwagen, waar hij werd aangedreven door een eigen motor. Nu gaat dit via de aftakas van de trekker. Een gangetje van een paar kilometer per uur is hier het maximum, dan ligt de trekker van 210 pk op de knieën. In een laag losse sneeuw ligt de snelheid een stuk hoger.

 • Het blijft een bijzonder gezicht, zo’n sneeuwblazer. Zeker in Nederland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel Buist

  Geweldig leuk om mezelf weer te vinden op deze site. Enig idee hoe wij ( Loonbedrijf Geertsema ) aan deze foto's kunnen komen?

 • no-profile-image

  jaco

  leuk onderverp
  ik denk even mailen naar de redacsie van boerderij/trekker dan heb je kans dat je de foto's toe gestuurt krijg

Of registreer je om te kunnen reageren.