Home

Foto & video

Praktijkimpressie Grimme Rexor 620

Grimme kan nu net als Holmer, Vervaet en Agrifac een conventionele bietenrooier leveren, de Rexor 620. Hier een impressie van de rooier, aan het werk in Duitsland.

Foto

 • Grimme kan nu net als Holmer, Vervaet en Agrifac een conventionele bietenrooier leveren, de Rexor 620. Boerderij zag de rooier eind november aan het werk in het Duitse Lengerich, zo’n 80 kilometer oostelijk van Enschede.


  Tekst: Martijn Knuivers, foto's: Jan Willem Schouten

 • De Duitse machinefabrikant Grimme was decennialang uitsluitend gefocust op machines voor de aardappelteelt, maar wilde na de millenniumwisseling zijn omzet structureel vergroten door ook in het bietensegment te stappen. In 2003 debuteerde de Maxtron-bietenrooier, een zesrijer op rupsen met 13 reinigingsrollen.

 • In 2007 introduceerde Grimme de zesrijige Grimme Rootster, een eenvoudige tweefasen-bietenrooier met een kleine bunker voor achter de trekker.

 • Grimme besloot twee jaar terug de Rexor te ontwikkelen, omdat de geavanceerde Maxtron voor veel markten, zoals Rusland en Oost-Europa, te duur bleek. Een Maxtron kost ongeveer €30.000 meer dan de Rexor, die voor een brutoprijs van circa €350.000 in de boeken staat. Grimme verwacht in 2010 10 tot 15 Rexors te verkopen, waarvan een à twee in Nederland.

 • Een ontbladeraar slaat het blad van het gewas. Via geleiders wordt gehakseld blad achter de nakoppers tussen de rijen geworpen, zodat de nakoppers niet gaan stropen.

 • De messen van de nakoppers zitten aan een parallellogram dat proportioneel uitwijkt. Een hoge biet die van boven al is gehakseld, wordt minder diep nagekopt dan een lage biet.

 • Standaard zijn de rooiers voorzien van drie sterreinigers. De demorooier was echter voorzien van twee zeefbanden en acht reinigingsrollen in plaats van drie sterreinigers. Twee van de acht rollen kunnen ook van draairichting veranderen, voor extra reiniging. Volgens Grimme beschadigen zeefbanden en axiaalrollen de bieten minder, sparen ze de wortelpunten en verwijderen ze beter onkruid. Op zand, zoals hier rondom Lengerich, adviseert Grimme dus reinigingsrollen.

 • De Rexor is voorzien van hydraulisch aangedreven oppelwielen, net als de Rootster en de Maxtron. Oppelwielen zijn geschikt voor hoge rijsnelheden. Ze kunnen bieten goed zonder puntbreuk lichten, maar snijden wel veel grond los, waardoor op zware grond aangedreven scharenlichters altijd de voorkeur hebben gehad.

 • De voorwielen hebben een stuuruitslag van 10 graden. Het knikscharnierpunt heeft een uitslag van 35 graden, de achterwielen een uitslag van 15 graden. De rooier kan daardoor scherp draaien, buitenwerks is de draaicirkel 10,8 meter.

 • Het knikscharnierpunt kan pendelen. Het bovenste scharnierpunt is bevestigd aan een scharnierend juk. Hierdoor blijven altijd alle wielen aan de grond.

 • Bij in hondengang rijden wordt de bodem mooi gelijkmatig aangedrukt.

 • Achter staat de rooier op 1050/50 R32-banden, voor op 800/75 R32. De bunker kan vol 22 ton bergen. Dat zorgt dan wel voor een totaalgewicht van bijna 46 ton, wat ondanks de grote banden toch veel is. In Oost-Europa mag bodemverdichting dan geen breekpunt zijn, in Nederland is het wel degelijk een punt van zorg.

 • De bunker heeft een rolbodem, geen rolketting met schrapers over een vaste bodem. In 50 seconden is de 22 tonsbunker leeg.

 • De Rexor beschikt over een 12,8 liter zescilinder Mercedes Benz-motor.

 • De cabine is van Claas. Het is dezelfde als van de Tucano-maaidorsers.

Of registreer je om te kunnen reageren.