Home

Foto & video

Boer bouwt Mongools tentenkamp

Bij pluimveehouders Ben en Anne-Marie Roelofs in Angeren (Gld.) is op 4 januari de eerste van 16 Mongoolse ger-tenten geplaatst op hun mini-camping QKLQ. Drie Mongoliërs zijn hiervoor speciaal overgekomen.

Foto

 • Roelofs kreeg het idee om op de minicamping bij zijn vermeerderingsbedrijf een Mongools tentenkamp te bouwen toen hij in 2007 met 200 schaatsgekke Nederlanders in Mongolïe de Alternatieve Elfstedentocht schaatste en enkele nachten in een zo’n traditionele Mongoolse tent heeft geslapen. Vorig jaar september is Roelofs naar Mongolië geweest om de tenten en toebehoren zoals bedden, kasten, tafels en krukjes te bekijken. Daarna werden de materialen op transport naar Nederland gezet.

  Tekst & foto's: Hans Bijleveld

 • Een Mongoolse ger (of yurt) is een ronde tent met min of meer vertikale wanden, een deur en een ronde opening boven in het dak. Het frame is opgebouwd uit een houten skelet. De muren bestaan uit schaarvormig verbonden scharnierende latten. Midden boven in de ger is de centrale kroon, een ring met daarbinnen een aantal naar boven gebogen verstevingen. De centrale kroon, die rust op twee steunen (pilaren), blijft gedeeltelijk open om rook te laten ontsnappen en voor lichtinval. Het dak bestaat uit straalsgewijs naar binnen geplaatste houten stokken die aan de bovenkant in gaten in de centrale kroon zitten en rusten op de bovenkant van de wanden waaraan ze touw worden vastgemaakt.

 • In de wand zit een lage houten deur, net als de dakstokken, de centrale kroon en de pilaren, handgemaakt en fraai –beschilderd. Datzelfde geldt voor het interieur.

 • De houten latten van het dak – 82 stuks bij een deze tent met een doorsnede van 5,80 m – worden met touw aan latten van de zijmuren geknoopt.

 • Als frame van de wanden en het dak zijn bevestigd, wordt er een dunne laag katoen over gelegd, de eerste van vier lagen doek.

 • Dit binnendoek wordt met touw vastgemaakt aan het muurframe.

 • De tweede laag is een dik vilten doek. Deze isolerende laag moet warmte en kou buiten houden (de temperaturen in Mongolië variëren van +40 in de zomer en -40 in de winter). Eerst wordt er een vilten doek tegen de muren geplaatst…

 • … en daarna wordt, in twee delen, het dak ermee bedekt. Wand- en dakvilt wordt vastgemaakt met banden en riemen.

 • De derde laag is een doek van donker kamgaren. In Mongolië is dit de buitenlaag.

 • Om te voorkomen dat het Nederlandse vocht doordringt tot het vilten doek wordt als vierde laag een regendoek aangebracht.

 • De wandbedekking met drie spanbanden strak vastgesjord.

 • Tot slot wordt een vilten doek over de centrale kroon gelegd en voor de helft teruggeslagen. Bij slecht weer (regen) kan deze dichtgelegd worden.

 • Binnen in de ger/yurt is te zien dat de kroon half open is. Midden in de constructie van de kroon hangt een touw waaraan, bij storm, een steen kan worden gehangen om de tent te verzwaren. Ger-tenten staan los op de (onder)grond, ze zijn niet met ’verankerd’ met haringen.

 • Nadat de eerste gertent is opgebouwd krijgt Roelofs van de leider van de drie Mongoliërs nog wat tips voor de opbouw. De 15 andere tenten, die zijn opgeslagen in een oude varkensschuur, moet Roelofs zelf, zonder de hulp van de Mongoliërs opbouwen.

 • Het materiaal voor de grote groeps-ger, met een doorsnede van 9 m en 123 ’roofsticks’, ligt al klaar. Op 4 januari was er geen tijd meer om deze tent op te zetten.

  Bekijk ook de video van het opzetten van deze ger of die over het ophalen ervan in september 2009.

  Meer informatie over minicamping QKLQ: www.gercamping.com
  En over het ophalen van de ger-tenten in september 2009:

Of registreer je om te kunnen reageren.