Home

Foto & video

Potato Europe 2009

Potato Europe kon zich verheugen op een grote belangstelling en gevarieerd nieuws. Daardoor konden bezoekers en deelnemers, waaronder veel buitenlanders, zich breed informeren.

Foto

 • Potato Europe is een internationaal evenement voor alle takken van sport rondom de aardappelteelt. Het wordt vierjaarlijks gehouden, bij toerbeurt in Duitsland, België, Frankrijk en Nederland; dit keer een thuiswedstrijd in Emmeloord (Fl.).  Tekst: Martin Smits, foto's: Jan Willem Schouten en Martin Smits

 • Ploeger toonde een nieuwe vierrijige wagenrooier op rupsen. Geen bunkerrooier waar de bovenbouw achterwege is gelaten, maar een compleet nieuwe machine, met onder andere een uniek systeem om de elevator in transportstand te klappen. Prijsindicatie €375.000 à €400.000.

 • Bijzonder van de nieuwe Ploeger-wagenrooier is de manier waarop de elevator opklapt. Die beweegt eerst omhoog, draait dan om en als de cabine naar voren is geschoven, komt die in transportstand bovenop de rooier te liggen.

 • Het rupsstel kan meesturen om beter voor de rij te kunnen draaien.

 • AVR toonde onder andere de Spirit-verstekrooier, die nu leverbaar is met axiaalrollen. Standaard uitgevoerd heeft deze verstekrooier met doorvalsysteem een reinigingssysteem met vlakliggende egelbanden die de aardappelstroom ook meteen van richting doen veranderen.

 • Grimme demonstreerde zijn nieuwe getrokken drierijer. Die blijft binnen de maat van 3,00 meter transportbreedte. De 1,1 meter brede elevator is afkomstig van de vierrijer. Met RTK-gps zijn aansluitrijen niet langer een probleem. Anderzijds ziet Grimme ook een markt voor de beddenteelt, onder andere in Engeland.

 • De Grimme-vierrijer is sinds vorig jaar leverbaar met een diepteregeling op basis van loopwielen tussen de rijen in plaats van diabolorollen.

 • De Zwitserse akkerbouwer Ulrich Maurer meldt op een haar na zover te zijn dat de MABI-fritesautomaat daadwerkelijk op de markt komt. Al 10 jaar geleden werden de eerste automaten geïntroduceerd, maar er bleven te veel problemen onopgelost. De eerste portie duurt vier minuten, daarna is dat een minuut. De belangstelling is naar zeggen van Maurer zeer groot, ondanks de prijsindicatie van €30.000.

 • Climax toont de nieuwe Master-lijn hallenvullers. Die vervangt de vroegere 90-serie en is leverbaar in 17 en 19 meter uitschuiflengte met 80 centimeter bandbreedte. Verschil met vroeger is onder andere een constructie van gezette plaat in plaats van vakwerk en een slanker en wat lichter onderstel, directe aandrijving op de wielen, handiger te verstellen wielen en dissel. Prijsindicatie vanaf €45.000.

 • Case IH-Steyr is hoofdsponsor van Potato Europe 2009. De trekkers in actie waren daarom allemaal afkomstig uit de Oostenrijkse tak van de CNH-familie. Miedema heeft ook een duit in het zakje gedaan, waardoor de kipwagens allemaal van het tweekleurige groen uit het Friese Winsum afkomstig waren.

 • Hans van Trier uit De Heen profileert zich als inschuurspecialist steeds meer met Breston-producten die op wens van de klant ook in verschillende kleuren leverbaar zijn. Maar ook voor andere merken is Van Trier nog steeds een adres met een groot aanbod.

 • Niet alleen aardappelmechanisatie. Lemken was aanwezig met zijn grondbewerkingsprogramma en een spuitmachine. Ondanks gelijkende kleur is dit geen Lemken, maar de uit Tsjechië afkomstige Mamut spuitmachine, die op zijn beurt is voortgekomen uit het Duitse Inuma.

Of registreer je om te kunnen reageren.