Home

Foto & video 2242 x bekeken

Krone Swadro 2000

Krone overtreft de concurrentie door de breedste hark, met zes roteren te introduceren. We harkten de eerste hectares bij elkaar. Een impressie.

Foto

 • Krone overtreft de concurrentie door de breedste hark, met zes roteren te introduceren. We harkten de eerste hectares bij elkaar. Een impressie.  Tekst & Foto’s: Frits Huiden

 • Krone lanceerde anderhalf jaar geleden op de Agritechnica als eerste de zeselementshark. De Swadro 2000 harkt met de zes rotoren 19 meter breed en is daarmee de breedste rotorhark op de markt.

 • De eerste hectares worden bij elkaar geharkt bij loonbedrijf Simons in het Duitse Kalkar. De enorme 8,7 ton wegende Swadro 2000 is met €95.000 op dit moment de duurste hark op de markt.

 • Een trekker van 96 kW (130 pk) is voldoende om de hark aan te drijven. Naast de aftakas moeten hydrauliekslangen gekoppeld worden voor één enkelwerkend en een dubbelwerkend ventiel met drukloze retour en twee elektrokabels.

 • In de cabine van de John Deere 6920 zijn twee bedieningskasten voor de hark. De grote terminal (rechts) is voor de fijnafstellingen, zoals rotordiepte. Op de terminal zit ook een hectareteller. Isobus-bediening komt volgend jaar bij de serieproductie. De chauffeur hoeft dus voor geen enkele afstelling uit de cabine.

 • De eenvoudige knoppenkast is voor de meest voorkomende handelingen als het heffen van de rotoren en het bijsturen van het wielstel.

 • In transport is de megahark 3,99 meter hoog en 12,5 meter lang. Het onderstel kan transportsnelheden van 40 kilometer per uur aan. Daarbij is hij geremd.

 • Het uitklappen van de hark gaat met één druk op de knop en duurt 20 seconden.

 • Twee grote armen met daaraan elk twee rotoren nemen een V-vorm aan door op steunwielen (600/55-22.5) naar buiten te rijden. De geprogrammeerde diepte-instelling en werkbreedte wordt gelijk ingenomen.

 • Door de volledig automatische bediening van de hark zijn er maar liefst 22 sensoren aanwezig om alles in de juiste banen te leiden.

 • Een camera achterop toont het gemaakte zwad op een scherm in de cabine.

 • Elke rotor met gesloten curvebaan heeft een doorsnede van 3,30 meter. De voorste vier rotoren draaien sneller dan de laatste twee, voor een goede doorstroom van het gewas. De voorste vier elementen hebben elk 13 tandarmen en draaien 66 omw./min. De twee laatste rotoren hebben 15 tandarmen en een toerental van 55 omw./min.

 • Onder elke rotor zitten vier steunwielen voor de bodemaanpassing. Voor het instellen van de harkdiepte hoeft slechts één rotor juist te worden afgesteld. Door een druk op de knop ‘all’, nemen de andere rotoren dezelfde harkdiepte aan.

 • Elk element kan individueel uitheffen bij overlap, om over een zwad te tillen en bij het naderen van de kopakker.

 • De gestuurde as, die door de chauffeur handmatig is bij te sturen, en de uitvouwbare arm maken dat de Swadro 2000 onverwacht ver een 90 gradenhoek kan uitharken. De hark komt zo overal waar een vierelementshark ook komt. De werkbreedte is variabel van 11 tot 19 meter en voor zwadbreedtes van 1,8 tot 3 meter.

 • De gestuurde as met grote 800/55-26.5 wielen zet zich automatisch vast in transport. De hark kan ook in hondengang achter de trekker aan rijden. Vooral in heuvelachtige gebieden is dit handig tegen drift.

 • De theoretische capaciteit is fors met 19 hectare per uur bij een snelheid van 10 kilometer per uur. In de praktijk komt dit neer op 15 tot 17 hectare per uur, is de ervaring van Simons. Genoeg dus om elke hakselaar voor te blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.