Home

Foto & video 3 reacties

Vezelhennep voor de koeien

Bij een melkveehouder in Noord-Brabant werd deze week 1,2 hectare vezelhennep gehakseld en ingekuild. Het is bestemd voor het rundvee.

Foto

 • Het hakselen en inkuilen van de vezelhennep als ruwvoer voor de koeien betreft een proef van de Brabantse veehouder die begeleidt wordt door Agerland.  Foto’s: Ben Verhoeven, tekst: Matthijs Verhagen

 • Het gewas is bedoeld als structuuraanvulling in het rantsoen voor droogstaande koeien en jongvee, maar is ook geschikt voor melkvee. Het bevat veel ruwe celstof en weinig energie, maar wel wat eiwit.

 • In vergelijking met bijvoorbeeld mais is vezelhennep een makkelijk gewas. Een goede grondbewerking en bodemstructuur zijn eigenlijk de enige voorwaarden voor een succesvolle teelt.

 • Doordat het gewas snel groeit (op de piek tot 4,5 centimeter per dag) is het na opkomst snel gesloten. Spuiten tegen onkruid is daardoor niet nodig. Ook heeft het gewas een lage bemestingsbehoefte, waardoor kunstmest strooien niet noodzakelijk is. Deze factoren maken de teelt duurzaam.

 • Hennep staat bekend om zijn vezelstructuur en heeft een zeer taaie, bijna touwachtige schil. Dat maakt het een lastig gewas om te hakselen.

 • Daar komt nog eens bij dat het gewas op dit perceel vrij massaal stond en deels gelegerd was.

 • Na enkele pogingen met andere machines werd de hennep uiteindelijk met een Krone-demohakselaar van dealer Abemec gehakseld. Een mooie klus voor monteur en gelegenheidschauffeur Jeroen Manders.

 • De hennep is op 30 millimeter gehakseld. De opbrengst ligt op 45 tot 50 ton per hectare.

 • Het gewas is ingekuild en na conservering gaat de melkveehouder er samen met Agerland voerproeven mee doen. In Canada, maar ook in Duitsland en België is al ervaring opgedaan met het voeren van vezelhennep.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wat ik nu niet begrijp, waarom zou je in Nederland met de dure grond, dit verbouwen? Kan je niet beter eiwit verbouwen? En graszaaidhooi van een akkerbouwer kopen of gras gewoon oogsten als "vroeger"(dus niet als spinazie). Voordeel iedergeval voor zo´n voermapman om als nog eiwit aan de boer te verkopen.

 • no-profile-image

  rene

  misschien zou je als groenbemester wel henep kunnen zaaien dan heb je gewoon een extra oogst dan is het heel goedkoop voer

 • no-profile-image

  huub

  Graszaadhooi kost ook €100 per ton DS, als hennep 12 ton DS per Ha opbrengt (het verhaal vertelt niet wat het DS gehalte is) dan is dat toch €1000 per Ha, brengt meer op als een graangewas. tel daarbij het voordeel dat er meststoffen "overgehouden" worden voor het grasland...

Of registreer je om te kunnen reageren.