Home

Foto & video 815 x bekeken 2 reacties

Luzerneoogst Canada

Een fotoverslag van de luzerneoogst in Picture Butte, Canada. Met indrukwekkende machines wordt de eerste snede binnengehaald.

Foto

 • Onlangs werd de eerste snede luzerne in balen geperst op het akkerbouwbedrijf van de familie Klok in Canada.  Foto’s: Hennie Klok, tekst: Matthijs Verhagen

 • De Magnum 7140 met Massey Ferguson 2170 (Hesston)-grootpakpers van de loonwerker perst het gewas.

 • Met een zo op het eerste gezicht Nederlands ogende combinatie worden de pakken gewikkeld.

 • Eigenlijk was het de bedoeling om de luzerne te hooien, maar vanwege de vele neerslag is het gewas toch maar geperst en gewikkeld om kwaliteitsverlies te voorkomen. Niet de goedkoopste oplossing (het wikkelen kost $13.50 per baal), maar achteraf gezien wel de beste omdat het slechte weer aan zou houden.

 • Transport gebeurt in stijl met een dikke Kenworth-truck. Transportafstanden tot 1.200 kilometer kunnen zomaar voorkomen als het gewas verkocht wordt.

 • Luzerne wordt zowel gehakseld als gebaald, afhankelijk van waar de boeren het voor nodig hebben. Hakselen en inkuilen wordt vooral regionaal gedaan. Bij transport over langere afstanden zijn de balen makkelijker.

 • Een overzichtsfoto. De opbrengst van de eerste snede lag rond de 7 ton per hectare bij 20 procent vochtigheid.

 • Wanneer de loonwerker weer in actie mag komen is de vraag. Om de tweede snede te kunnen maaien, moet het eerst droger weer worden in Canada.

 • Truckfabrikant Kenworth is een zusterbedrijf van DAF. Sterker nog, de motoren voor de huidige Kenworth-trucks worden bij DAF in Eindhoven gebouwd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ED Bakker

  Niet overdrijven Kenworth ,Peterbilt en sinds alweer enkele jaren Daf zijn eigendom van Paccar het is wel de bedoeling dat de motoren in een nabije toekomst van daf kunnen komen Hier in noord america kun je nog steeds zelf kiezen wat voor motor je wilt DE afgebeelde kenworth is het model W900L
  en heeft,als het een jonge truck is een Cummins ISX of Caterpilar C15 Of C13
  als ie wat ouder is kan er ook nog een Detroit S60 instaan maar onmogelijk een daf .IK ben zelf een Daf fannaat maar dit is nu NOG niet mogelijk maar er wordt inder daat hard aan gewerkt om in de zeer nabije toekomst de 13 liter
  daf motor in het keuzepakket te hebben

 • no-profile-image

  Matthijs

  Er staat ook dat de -huidige- Kenworth en Peterbilt-trucks zijn al wel leverbaar met Paccar-motoren. De motor die u bedoelt is de MX-serie die nu al in de DAF XF en CF ligt in Europa. Die komt inderdaad volgend jaar pas in de andere merken.

  Bericht op www.ttm.nl van deze maand;
  Om de werkgelegenheid in Eindhoven op peil te houden zal Paccar vooralsnog in Amerika geen motoren produceren.
  De bedoeling was om in 2010 de eerste MX motoren in de nieuw gebouwde fabriek in Mississipi te produceren. Dat tijdstip wordt naar achteren geschoven. Vooralsnog zullen de voor Peterbilt en Kenworth bestemde motoren in bij DAF Eindhoven worden gebouwd. De fabriek in Mississippi is overigens nagenoeg gereed.

Of registreer je om te kunnen reageren.