Home

Foto & video 1 reactie

Akkerbouw in Australië

Nico Huizing was een aantal weken geleden in Australië en maakte daar een impressie van het voorjaarswerk op een groot akkerbouwbedrijf.

Foto

 • Katoen- en graanteler Andrew Watson, gevestigd in Boggabri, Australië, vult de tanks voor het laatste perceel triticale van het jaar. De John Deere 8220 is uitgerust met 2,5 ton fronttank. Deze tank is opgedeeld in twee compartimenten voor zaaizaad en kunstmest. Er wordt 70 kilo zaaizaad en 50 kilo kunstmest per hectare toegediend.
  Tekst en foto’s: Nico Huizing

 • De 12 meter brede no-till zaaimachine is uitgerust met singel disc openers. Hiermee wordt alleen het spoor bewerkt waar gezaaid wordt. Het grote voordeel hiervan is het beperken van vochtverlies. In de meeste akkerbouwgebieden van Australië wordt deze techniek op grote schaal toegepast. Dit systeem wordt veelal gebruikt in combinatie met het rijpadensysteem, waarbij alle machines door middel van gps elk jaar hetzelfde spoor volgen. Zo wordt de oppervlakte bereden grond tot een minimum beperkt. Dit is van belang, omdat er verder geen grondbewerkingen worden uitgevoerd.

 • In de hoek van het perceel wordt het eerste punt voor het gps-systeem ingevoerd. De rest van het perceel kan op die manier volledig gps-gestuurd worden bewerkt. Taak van de bestuurder is enkel het controleren van de zaaimachine, draaien op de kopakker en het ontwijken van obstakels als bomen, kangoeroes en hekken.

 • Het principe van geen bewerking is hier duidelijk te zien. De hoge stoppel van vorig jaar zorgt voor een goede bedekking van de grond en beschermt tegen uitdroging. Daarnaast kan de grond regen beter benutten, dankzij de bestaande oude stoppel en onbereden grond. De scheuren en oude wortelstelsels van de planten doen hier nuttig werk.

 • In de omgeving van Mungindi wordt getracht graan te zaaien op een 7.500 hectare groot perceel. 45 millimeter regen dreigt echter roet in het eten te gooien. De Cat MT765 heeft grote moeite met de 16 meter zaaimachine op deze klei-achtige grond en bereikt nu slechts een snelheid van 8 kilometer per uur, tegen normaal gesproken 12 kilometer per uur onder droge omstandigheden.

 • Ondanks de regen van afgelopen tijd moet er toch nog een redelijke zaaidiepte bereikt worden om verdroging later in het seizoen te voorkomen.

 • Op het perceel zijn vier combinaties in actie, die gezamenlijk 1.000 hectare per 24 uur zaaien. Wanneer de omstandigheden goed blijven, hoopt men het perceel in zeven dagen ingezaaid te krijgen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jan Meijerink

  De Cat is een Challenger MT765 met een Caterpillar motor. We zeggen toch ook niet daar rijdt een Iveco tegen NH of Perkins bij een MF.

Of registreer je om te kunnen reageren.