Home

Foto & video 3 reacties

Sprinkhanen kweken kost veel tijd

Wie snel rijk wil worden met weinig werk, moet niet aan sprinkhanen beginnen. Ruud en Maria Meertens telen ze sinds 2002. LNV wil deze wijze van duurzame voedselproductie ondersteunen.

Foto

 • Ruud (50) en Maria (49) Meertens hebben een insectenkwekerij in Someren-Heide (N.-Br.). Wekelijks worden er ‘enkele duizenden’ Egyptische treksprinkhanen gekweekt. Hoeveel het er exact zijn, wil Meertens niet vertellen.

 • De kwekerij staat achter de woning van de familie Meertens aan de rand van het dorp. De kweekruimte van 5 bij 15 meter heeft veel weg van een grote koelcel.

 • Meertens heeft een ‘gesloten’ bedrijf. Hij kweekt zelf de moederdieren. In bakken met zand zetten deze dieren de eitjes af. Vervolgens worden deze bakken in een broedstoof gezet. Na ongeveer tien dagen komen de eitjes uit.

 • Nadat de eitjes zijn uitgekomen worden de kleine sprinkhanen in doorzichtige bakken gezet in de kweekruimte.

 • De Egyptische treksprinkhanen krijgen elke dag vers gras. Het gras wordt handmatig in de kweekbakken gegooid. Ze eten het alleen vers, dus in de winter moet Meertens soms sneeuw van zijn grasland schuiven, om toch aan vers gras te komen.

 • Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat vragen de sprinkhanen veel aandacht. Ze krijgen zes keer per dag voer. ’s Morgens om 8 uur start het voeren; de laatste ronde is om 21.30 uur. Dit gebeurt zeven dagen in de week.

 • In de kweekruimte staan lange rijen plastic bakken onder verwarmingslampen. Het klimaat voelt aan alsof je in een vlindertuin loopt: warm en vochtig.

 • Nadat de sprinkhaantjes uit het ei zijn gekropen, duurt het 24 tot 26 dagen voordat ze volwassen zijn. Dan zijn ze klaar voor de verkoop.

 • Hoe het klimaat wordt geregeld en bij welke temperatuur en luchtvochtigheid de insecten het beste gedijen, wil de kweker niet zeggen. Meertens heeft zelf alles uitgevonden en wil dat niet prijsgeven.

 • Het gros van de sprinkhanen wordt verkocht aan de diervoederindustrie. Een kleine hoeveelheid is voor de humane consumptie. Bugs Organic Food verzorgt de verspreiding. In kleine plastic bakjes worden de insecten aangeboden. In de twee gesloten bakjes zitten meelwormen.  Insectenkwekers zijn verenigd in de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (Venik).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  reptipel

  hoi ruud en maria
  verkopen jullie enkel voor dieren winkels of ook aan partukulieren ik ben er namenlijk naar op zoek want heb aardig wat reptielen en heb veel sprinkhanen nodig ik hoop dat ik snel van julie iets hoor grtz reptipel alvast bedangt

 • no-profile-image

  Ruud Meertens

  Hallo De reptilen kweker mag rechtstreeks contact met ons op nemen
  tel0493495540 of r.meertens@chello.nl


  Hgr R.Meertens

 • no-profile-image

  erwin

  hallo

  ik hat een vraagje een bulk verpakking hoe veel gaat me dat kosten.100 halfwas halfwas betekend middel maat ?
  en hoe is dit verpakt gaat dit met tnt verzonden worden

Of registreer je om te kunnen reageren.