Home

Foto & video 1200 x bekeken 1 reactie

Graanoogst in Hongarije

Vrijdag 10 juli was het zover: de tarweoogst kon beginnen. Een korte impressie.

Foto

 • Met drie combines en een aantal ingehuurde trucks gaat de Hongaarse graanoogst vlot. De grond nabij het Tiszameer is eigendom van een buitenlandse vriend en zakenman. Ik zorg voor de organisatie van de teelt en sla de tarwe op bij mijn eigen bedrijf, 100 kilometer verderop.

  Foto’s & tekst: Patrick Feliers

 • De boer-loonwerker die de oogst uitvoert, heeft dit jaar zijn combinevloot uitgebreid met een John Deere T660. Deze is uitgerust met een maaitafel van 6,20 meter, de graantank heeft een capaciteit van 8.500 kilo. De chauffeur van deze combine is zijn 14-jarige zoon. Hij heeft al vier jaar combine-ervaring.

 • De drie combines zijn van een akkerbouwer in de buurt die, naast het dorsen van zijn eigen 950 hectare graan, wel trek had in nog wat loonwerk.

 • Om de combines bij te kunnen houden met transport, hadden we deze keer meer capaciteit nodig dan alleen de vertrouwde Fendt met Dezeure-kipper. Een zestal ingehuurde kippercombinaties van een transportbedrijf bieden uitkomst.

 • Een dagje oogsten met drie combines geeft een hoge capaciteit, maar alleen als de afvoer goed georganiseerd is. De combines moeten hun 10 tons bunkers immers vlot kunnen legen. Er was een vrachtwagen per uur besteld, maar er kwamen zes vrachtwagens tegelijk. Normaal hebben deze kippers een dagprogramma vol zand en grind, maar de Hongaarse economie zit flink in het slop.

 • De voedertarwe kende een opbrengst net onder de 5 ton per hectare. Gelukkig haalt de baktarwe op hetzelfde perceel vlot 5-7 ton per hectare, een uitzonderlijk resultaat voor dit seizoen. Gemiddeld werd 3 ha per uur gedorst.

 • Het graan, afkomstig van de percelen die met de trucks slecht bereikbaar zijn, wordt met de trekker opgehaald en tijdelijk op het erf gekipt. De gloednieuwe graanopslag op de achtergrond is met Europese subsidies gebouwd. De opslag heeft een capaciteit van vier keer 1 miljoen kilo.

 • Het graan wordt later vanuit de tijdelijke tussenopslag op het erf overgeladen op de trucks.

 • Op het 2.000 hectare grote akkerbouwbedrijf waar word overgeladen, staan juweeltjes van machines. Het bedrijf investeerde recent in twee gloednieuwe John Deere 8330-tractoren, een Vaderstad Carrier 8200-schijvenegcombinatie en een 6 meter brede Rabe-schijfcultivatorcombinatie. Mijn dochter van 16 maanden verkiest toch de eigen Fendt boven deze John Deere, geef haar eens ongelijk.

 • Mijn vriend investeerde dit jaar in een T8020. Deze werd ook even van stal gehaald.

 • Absoluut topstuk van het machinepark is deze zelfrijdende Duitse Dammann-veldspuit mét Mercedes-grille. De 27 meterspuit met luchtondersteuning en een tank van 4.000 liter is wisselbaar met een kunstmeststrooier van het Duitse Gustrower.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Fendt

  je dochter heeft helemaal gelijk
  jd is echt niks

Of registreer je om te kunnen reageren.