Home

Foto & video 943 x bekeken

Field Robot Event Wageningen

In Wageningen vond vorige week de zevende editie van het Field Robot Event (FRE) plaats. Wat hebben de robots te bieden?

Foto

 • Naast de futuristisch ogend studiemodellen waren ook de eerste praktijkrijpe robots te zien op het zevende Field Robot Event. Het autonoom kunnen werken in combinatie met een laag eigen gewicht zijn op lange termijn de belangrijkste voordelen van een robot. Door een aantal kleine robots in te zetten in plaats van één grote machine, kan er nauwkeuriger plaatsspecifiek worden gewerkt. Bovendien hebben de lichte robots minder nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld de bodemstructuur.  Tekst en foto’s: Matthijs Verhagen
 • De gevoelige techniek bleek nog niet geheel weersonafhankelijk te kunnen werken. De robot van Kverneland Mechatronics werd voorzien van een paraplu. De fabrikant gebruikt de robot als platform om nieuwe technieken uit te testen die later worden toegepast op landbouwmachines. Een voorbeeld hiervan is de draadloze CAN-bus-gegevensoverdacht waarmee de robot is uitgerust. • Een van de kleinste deelnemers is deze Tsjechische robot ‘Enduro’. Het apparaat weegt slechts 15 kilo en is 30 centimeter hoog. Het nieuwe team zit nog in de testfase en wil vooral ervaring opdoen om de robot volgend jaar te verbeteren. Recht tussen een maisrij doorrijden is voorlopig de belangrijkste doelstelling.

 • Deze Helios-robot kan al meerdere taken volbrengen. Naast het zelfstandig rijden kan de robot ook onkruid herkennen met behulp van een camera. Een laserscanner voorop het apparaat detecteert de maisrijen, waarna zelf-geprogrammeerde software de ideale lijn berekent.
  De materiaalkosten bedragen ruim 7000 euro. En de hoeveelheid arbeidsuren die erin is gestoken, is ‘praktisch onmeetbaar', vertelt het team. Vooral het juist krijgen van de software kost veel tijd.

 • Naarmate het niveau van het deelnemersveld door de jaren heen is gestegen, worden de proeven voor de robots ook steeds moeilijker. De robots moeten nu ook hun weg kunnen vinden in gebogen maisrijen, waarin stukken ontbreken. Tevens moeten ze een bepaalde route afleggen en zelf de juiste rij insturen. Golfballetjes op het parcours moeten worden herkend als onkruid en worden bestreden.

 • Een kijkje in het binnenste van de EyeSonic Evolution-robot.

 • Onder de noemer Future Farm werden enkele robotprototypen tentoongesteld in een paviljoen. Deze Hortibot is uitgerust met vierwielaandrijving en -besturing. De Deense ontwerpers hebben de robot uitgerust met een hefinrichting, waardoor de machine multifunctioneel inzetbaar is. Navigatie gebeurt op basis van RTK-gps en sensoren. Vooralsnog moet een vaste route ingevoerd worden, maar binnenkort zal deze robot volledig zelfstandig zijn weg kunnen vinden.

 • Deze Lynex Casmobot is gebouwd op basis van een radiografisch bediende maaier voor steile hellingen. Met behulp van de dubbele RTK-gps-ontvangers en de juiste software kan de maaier nu zelfstandig een bepaald gebied maaien.

 • Op basis van een Hakotrac 3000-trekker ontstond deze robot. Het cabine-interieur maakte plaats voor een computer die het voertuig aanstuurt. De robot maakt gebruik van eenzelfde laserscanner als de Helios-robot.

 • Een voorbeeld van een robot die met kennis uit het Robot Event doorontwikkeld is voor een praktische toepassing, is deze robot Ruud 'tegen onkruud'. De robot herkent ridderzuring en freest deze zelfstandig uit het weiland. Al langer bekend zijn natuurlijk de melkrobots, mestrobots en voerrobots van diverse fabrikanten.

Of registreer je om te kunnen reageren.