Home

Foto & video

Amazone Hydro-strooier getest

Hydraulisch aangedreven strooiers kunnen de werkbreedte aanpassen, om overlap bij geren te verminderen. Boerderij testte er een.

Foto

 • Hydraulisch aangedreven strooiers kunnen de werkbreedte aanpassen, om overlap bij geren te verminderen. Boerderij testte een Amazone ZA-M 3000 Hydro-strooier met hydraulisch aangedreven schotels en sectiebediening in Spijkenisse (Z.-H.).  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Martijn Knuivers.

 • Importeur Kamps de Wild van de Duitse fabrikant Amazone stelde een Amazone ZA-M 3000 Hydro-strooier beschikbaar.

 • Via de strooicomputer kan de gebruiker de werkbreedte in drie stappen naar links en drie stappen naar rechts verkleinen, net zoals de secties van een spuit. Hij kan de strooibreedte aanpassen door het toerental van de schotels te verlagen en tegelijkertijd de dosering te verminderen.

 • Drie onafhankelijke strooiertesters testen de strooier. Van links naar rechts: Dave Ryan van R & D Strooier Afstel en Advies, Bert Bellinga van Dynatest en Rolf van den Berg van Dispergo.

 • De testomstandigheden zijn uitstekend. Het is windstil. De windmeter draait niet.


 • De gebruikte kunstmest is Nutramon, beschikbaar gesteld door DSM Agro. Nutramon is de kalkammonsalpeter (KAS) van DSM Agro met 27 procent stikstof en 4 procent magnesiumoxide (MgO). Volgens de kunstmestfabrikant heeft het product een gemiddelde korreldiameter van 3,6 millimeter en is het goed strooibaar bij grote werkbreedtes.

 • Voorafgaand aan de test hebben de testers met een fractiemeter de fractieverdeling van de kunstmest bepaald. 80 procent van de korrels bevindt zich tussen de 3,3 en 4,7 millimeter. De kunstmest voldoet dus aan de norm.

 • Vervolgens is de Amazone ZA-M 3000 Hydro-kunstmeststrooier volgens de strooitabel afgesteld op 39 meter strooibreedte en is de hefhoogte op juistheid gecontroleerd.

 • Op het perceel zijn bakjes uitgezet om de kunstmest in op te vangen.

 • Na een werkgang worden de opgevangen kunstmestkorrels in glazen maatflesjes overgegoten.

 • Daarna bepalen de testers het volume per maatflesje.

 • De volumewaarden worden ingevoerd in een computerprogramma, die vervolgens de variatie-coëfficiënt (vc) bepaalt. De vc is een maat voor de breedteverdeling van de korrels, dus hoeveel procent het strooibeeld afwijkt van het theoretisch ideale strooibeeld. Een acceptabele vc mag niet meer dan 15 procent afwijken.

 • Conclusie: volvelds levert de strooier een goed strooibeeld op. Zodra een sectie wordt uitgeschakeld, stijgt de vc echter en wordt de verdeling minder nauwkeurig. Maar met sectieaansturing wordt overlap voorkomen, dus is het altijd beter dan geen variabele werkbreedte. U leest alles over de strooiertest in Boerderij nr. 42 van 21 juli 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.