Home

Foto & video 1 reactie

Zelfrijdende spuit voor de akkerbouwer

Op het akkerbouwbedrijf van familie Werkman in Warffum (Gr.) draait sinds vorig jaar een Agrifac ZA 2700 P. Hier een foto-impressie van de machine.

Foto

 • Van links naar rechts op de foto: Kees, Hilda, Jan en Janno Werkman. Ze zetten met z’n allen de schouders eronder. Op het akkerbouwbedrijf vormt pootgoed de hoofdtak. Het bedrijf heeft een geheel gesloten systeem. Het uitgangsmateriaal is gebaseerd op miniknollen en traditionele stamselectie. Behalve kraanwerk, wordt al het werk in eigen beheer uitgevoerd.
  Vorig jaar werd een zelfrijdende spuit aangeschaft. In Boerderij nr. 35 van 2 juni kunt u lezen over het hoe en waarom. In deze internetreportage aanvullend fotomateriaal van de machine.  Tekst: Hilko Bos, Foto's: Koos Groenewold

 • De Agrifac ZA 2700 P is een zelfrijdende spuit met de bomen voor de cabine. Standaard is de machine uitgerust met vierwielbesturing. Ook kan de spuit in hondengang rijden en kunnen de voor- en achterwielen onafhankelijk van elkaar sturen. Op deze spuit zitten spuitbomen van 39 meter: het maximale dat op deze machine mogelijk is.

 • De wielen zijn pendelend opgehangen. Via twee cilinders midden onder de spuit kan de spoorbreedte vanuit de cabine hydraulisch ingesteld worden tussen 1,50 en 2,25 meter. De spuit staat hoog op zijn poten, met een bodemvrijheid van 1,10 meter. Midden onder de spuit is de bodemvrijheid zelfs bijna 1,40 meter.

 • Achter de wielen heeft Werkman twee spuitdoppen laten monteren. Mocht het land erg nat zijn, en de wielen smeren water en modder uit de spuitsporen over de aardappelplanten, dan kan er nog wat extra phytophthora-middel toegediend worden.
  Achterop de spuit zit de schoonwatertank van ruim 300 liter. Normaal is een kleinere uitvoering van de schoonwatertank ingebouwd in de spuittank. Werkman vond de tankinhoud (nu 2.800 liter) echter aan de krappe kant en koos voor deze oplossing. Normaal zit op de plek waar nu het schoonwatertankje zit een middelenrek. Landbouwmechanisatiebedrijf Pellikaan in Den Andel (Gr.) heeft de aanpassingen uitgevoerd. Pellikaan heeft de spuit ook aan Werkman geleverd.

 • Een sensor midden in de spuitboom meet hoe scheef de boom hangt. Helt de spuitboom over, dan corrigeert de spuit dat direct. Ook met het vlakstellen van de boom reageert deze daardoor heel snel en secuur. Er zit geen bodemvolgend systeem op met sensoren die meten hoe hoog de boom boven de grond hangt.

 • Het trapje om op de machine te komen zit aan de achterkant. Over een smal paadje over en langs de tank komt de chauffeur bij de cabine. Ook de cabine is vrij smal: tussen de spuitbomen moet de deur nog open kunnen. Er is dus geen plek voor een bijrijderstoel.

 • Het handenwastankje mag natuurlijk niet ontbreken. Rechts het zeeppompje.

 • Hier is te zien hoe de spuitboom in de vergrendeling hangt tijdens de transportstand. Bij het opklappen schuiven de bomen op het laatst een paar decimeter vooruit. Hierdoor schuift een holle koker om een pin heen, waardoor de bomen altijd vastliggen.

 • Omdat het schoonwatertankje op de plek van het middelenrek kwam, moest het rek verplaatst worden. Werkman vond het middelenrek vrij klein, daarom liet hij hiervan een grotere uitvoering monteren door landbouwmechanisatiebedrijf Pellikaan. Op het platform neemt hij middel voor de hele dag mee. De heftruck moet er even aan te pas komen om alles omhoog te brengen.

 • Werkman koos ervoor om geen fustreiniger aan de zijkant van de spuit te hebben, maar voor- en bovenop de tank. Normaliter is het een nadeel dat al het middel dan omhoog de spuit op moet, maar omdat het middelenrek nu ook al bovenop de machine zit, is het alleen maar handig om daar ook de blikken te legen.

 • In de tank zorgen verschillende spuitmonden voor een goede roering van het middel. Werkman kan de roering ook uitschakelen.

 • Werkman gebruikt leidingwater voor het spuiten van de gewassen. De watertank staat in de schuur.

 • Werkman spuit in de aardappelen op een spoorbreedte van 2,25 meter. Hij vond 1,50 meter te smal. Het zwaartepunt van de machine ligt vrij hoog en met verschillende verhalen van omgevallen (zelfrijdende) spuiten in het achterhoofd leek het hem verstandiger om een bredere spoorbreedte te gebruiken.
  De trekker voor de kunstmeststrooier staat ook op 2,25 meter. Er waren potten in de velgen nodig om de trekker zo breed op het spoor te krijgen.

 • De machine is groot. Door de bomen voor de cabine is het zicht wel iets minder, maar het werkt nog prima. De snelheid van 45 kilometer per uur vindt Werkman snel genoeg: omdat de wielbasis tamelijk kort is, reageert het stuur vrij sterk. Op de weg is de besturing van de achterwielen geblokkeerd.
  De spuit wordt aangedreven door een 126 pk (93 kW) sterke Deutz-viercilinder.

 • Vanuit de cabine heeft de chauffeur goed zicht op de bomen. Het instrumentenpaneel heeft met alle knopjes wel wat weg van een cockpit in een vliegtuig. Zelfs de handrem wordt via een schakelaar bediend. Met de rijhendel van de hydrostatisch aangedreven spuit kunnen de belangrijkste functies tijdens het spuiten bediend worden, zoals de vlakstelling en de hoogte van de spuitboom, het openen en sluiten van de doppen en de besturing van de achterwielen. Via een monitor zijn de belangrijkste instellingen te zien.

 • Omdat het met de brede spuitbomen lastig is om in te schatten wanneer de kantdop goed boven de slootkant hangt, heeft Werkman een camera aan het einde van de boom laten installeren. Zo kan hij in de cabine op een monitor zien of hij goed langs de sloot stuurt. Met een tweede camera achterop de machine kan hij zien wat er achter hem gebeurt als hij op de weg of achteruit de schuur in rijdt.

 • Omdat de zelfrijder een korte wielbasis heeft, hangen de spuitbomen nog ruim voor de inzet van de aardappelen als de spuit achteruit tot de sloot rijdt. Met de getrokken spuit hingen de spuitbomen vaak nog boven het gewas als de voorwielen van de trekker al bij de sloot waren. Vooral lastig op percelen langs dijken, wegen of bomen, waar niet dwars voorlangs gespoten kan worden.

 • De bomen van deze zelfrijder kunnen in een V-vorm heffen. Dat is handig om obstakels te ontwijken, of om de spuitbomen toch ongeveer egaal boven het gewas te houden wanneer de spuit midden in een natuurlijke laagte in het perceel rijdt.

 • De luchtdoppen sluiten en openen op luchtdruk. Per sectie zit er een kastje in de spuitboom van waaruit een slangetje naar elke dop gaat. Het sluiten van de secties is duidelijk hoorbaar: een kort, sissend geluid.

 • In aardappelen wordt op 2,25 meter gespoten, dus drie ruggen onder de spuit.

 • De secties worden aangestuurd via gps. In de cabine hangt een Teejet-computer. Deze stuur de secties aan en dient tevens als stuurhulp. Het Teejet-systeem werkt met het EGNOS-signaal. Werkman overweegt nog om een RTK-gps stuurautomaat op de spuit te monteren, vooral voor het spuiten van de granen. Tussen de ruggen door in de aardappelen lukt zo wel. Werkman overweegt het EZ-steer-systeem van Trimble aan te schaffen. Dat kan eenvoudig op de stuurkolom worden geïnstalleerd, in de zomer wil Werkman het systeem overzetten op een trekker.

 • De machine aan het werk in de aardappelen. Samen met de mooie lucht is dit een prachtig plaatje.

 • De bomen klappen bijna in twee delen op. Alleen de topdelen van 1,5 meter moeten nog apart opgeklapt worden. Een spuitboom van 36 meter is in een keer in te klappen. Na het opklappen zakken de bomen in de vergrendeling: klaar voor transport naar het volgende perceel.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Boer

  Pracht machine !!
  Echter als Werkman er nog lang wil van genieten dan zou ik de volgende keer wel handschoenen aandoen met fust reinigen(en een spuitmasker)

  Gr Boer

Of registreer je om te kunnen reageren.