Home

Foto & video 1403 x bekeken

Verdringt spitmachine de ploeg?

Fabrikant Imants produceert spitmachines als alternatief voor de ploeg; een impressie.

Foto

 • Fabrikant Imants in het Brabantse Reusel gaat al een jaar of zes de strijd aan met de ploeg. Veelal met succes. Imants’ uitgangspunten: een lager brandstofverbruik, in één werkgang de grond keren, mengen, aandrukken en zaaiklaar leggen. Hier een voorproefje van de nieuwe ontwikkelingen.


  Tekst & Foto's: Bas van Hattum

 • Behalve dat spitten al snel en efficiënt gaat, is Imants’ toverwoord combineren. Dus hoe meer bewerkingen tegelijk kunnen, hoe beter en vooral hoe meer geld wordt bespaard. Uit de praktijk blijkt dat ongeveer 80 procent van de verkochte spitmachines na 1 jaar is uitgerust met een zaaimachine achterop.

 • Het minimale vereiste motorvermogen voor een spitmachine is 55 kW (75 pk). De kleinste serie heet Revolution 37, gevolgd door de iets snellere Revolution 47. De nieuwste aanwinst is de Revolution 57 (zie foto).

 • Deze 57-serie is bedoeld voor akkerbouwers die echt capaciteit wensen. Gemiddeld bewerkt één chauffeur 2 hectare per uur. Dat is dus inclusief zaaiklaar leggen en eventueel inzaaien. Je hebt wel een grote trekker nodig; vanaf 240 pk aftakasvermogen.

 • Hier de zware aandrijflijn van de Revolution 57. Voordat de haakse aandrijving het vermogen overbrengt op de spitas, gaat deze eerst door een planetair (eindvertraging zoals in een trekker-vooras). Zichtbaar links op de foto.

 • De aandrijving bovenop naar de spitas loopt via een zware Tsubaki-ketting. Spannen gaat handig van buitenaf en de ketting loopt constant door olievet (dikke olie of dun vet). Deze aandrijving is vrijwel onderhoudsarm en probleemloos.

 • De 57-serie beschikt over zeven kransen met aan elke krans zes spitarmen met beitels. Zichtbaar is dat de beitels uit het midden staan. Met zes spitarmen is een hoge minimale rijsnelheid vereist van 9 km/u. Bij deze snelheid neemt elke beitel een fatsoenlijke ‘hap’ grond.

 • Achterop de spitter zit de zogenoemde aangedreven harkrol. De 57-serie heeft een grote met een diameter van 40 centimeter. De druk op deze rol bepaalt hoe vast het zaaibed mag zijn. Deze druk is traploos instelbaar via een fraaie cilinder met zuigeraccumulatorconstructie aan de voorkant.

 • Dat het mogelijk is een kopakker ineens zaaiklaar te leggen, keurig tot in een hoek, demonstreert Imants hier. Oordeel zelf.

 • Eén van de nieuwe ontwikkelingen is een universele, zogenoemde Combi-Carrier. Hieraan passen werktuigen als poot-, zaai of plantmachines. Het idee is ontstaan n.a.v. een pootgoedteler die met de spitmachine in één werkgang bewerkt, zaaiklaar legt en aardappels poot. Daarvan is eerder door ons een filmpje gemaakt.

 • Nog een nieuwe ontwikkeling is deze Imants-zodenschijveneg in de fronthef. Gecombineerd met een spitmachine kan in één werkgang grasland worden vernieuwd. Zonder deze schijveneg is de kans groot dat de spit-happen te groot zijn met een ongelijk land tot gevolg.
  Het complete verhaal inclusief gebruikerservaring staat in de juni-uitgave van Trekker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.