Home

Foto & video 1082 x bekeken

Ruwvoer2009

In Lelystad is deze week Ruwvoer2009 gehouden. Een impressie van de eerste dag.

Foto

 • In Lelystad vonden deze week de demodagen Ruwvoer2009 plaats. Vrijwel alle fabrikanten zijn aanwezig met hun hooibouwlijn, daarnaast vormen diverse proefvelden en andere demonstraties een belangrijk onderdeel van de demodagen.


  Tekst: Matthijs Verhagen Foto's: Jan Willem Schouten & Matthijs Verhagen

 • De dag begint met een geleide demonstratie waarin alle fabrikanten hun maaiers tonen. De belangstelling is groot; op de eerste dag passeren ongeveer 2000 bezoekers de toegangspoorten van de Waiboerhoeve.

 • Opvallend is dat een aantal maaicombinaties voorzien is van centrale zwadafleg door middel van afvoerbanden, zoals deze Kuhn-combinatie van loonbedrijf Breure. Handig bij het maaien van luzerne of gras voor de drogerij, maar of het ook echt door zal breken in de veehouderij is de vraag.

 • Fabrikant JF-Stoll toont een maaicombinatie met een werkbreedte van maar liefst 11,6 meter. (bekijk hier een filmpje van de machine)

 • Na het maaien hebben de fabrikanten ruim de tijd om hun schudders te demonstreren aan geïnteresseerden. Iedere fabrikant heeft hiervoor een eigen veld.

 • Waar nodig wordt toelichting gegeven op de werking.

 • Naast de grasland-demonstraties is er ook aandacht voor de teelt van mais. Hier in actie een combinatie die ontwikkeld is door loonbedrijf van Leeuwen. De machine injecteert mest via de standaard kunstmestkouters van de Kuhn-maiszaaimachine en zaait direct de mais. De mest wordt aangevoerd via een sleepslangsysteem.

 • Vredo toont een Trac met cultuurwielen op rijenafstand. Hiermee kan mais ook na opkomst bemest worden.

 • De bemesting met de injecteur is tevens een vorm van mechanische onkruidbestrijding.

 • Mechanisatiebedrijf Kuipers demonstreert een combinatiemachine voor het zaaien van mais. Een strokenfrees breekt het grasland en werkt de mest onder. Gaspardo-elementen zaaien vervolgens de mais in het zaaibed.

 • Het prototype van de Werklust-zwenklader fungeert als rijdende geluidsinstallatie.

 • Al eerder te zien op de SIMA in Parijs, maar nu ook in het veld: De Kuhn-persen.

 • Op het eind van de dag harken de fabrikanten het gewas bij elkaar. Mede vanwege de slechte weersvoorspellingen wil de organisatie zoveel mogelijk in de kuil hebben.

 • Twee opraapwagens rijden het gewas in de rijkuil.

 • De rijkuil wordt aangereden met Claas-trekker en Werklust-shovel. Beide machines zijn uitgerust met een Holaras-kuilverdeler. De organisatie wees uitdrukkelijk op het belang van goed inkuilen. Met name door zorgvuldig vastrijden is nog veel te verdienen.

 • Een hakselploeg rijdt gelijktijdig de sleufsilo vol.

 • De John Deere-hakselaar is uitgerust met opbrengstmeting. De geoogste hoeveelheid en het drogestofgehalte worden hiermee continu gemeten.

 • Het gewas in de sleufsilo wordt vastgereden door een Volvo-shovel.

 • Onder grote publieke belangstelling verricht de shovelmachinist zijn werk.

 • Tijdens het inkuilen, laat in de middag op de eerste demodag, beginnen de eerste donkere wolken zich al samen te pakken. De slechte weersvoorspellingen voor de tweede demodag werden werkelijkheid, waardoor die dag grotendeels in het water viel.

Of registreer je om te kunnen reageren.