Home

Foto & video 3 reacties

Opraapwagen voor het hele jaar

Een opraapwagen hoeft niet het grootste deel van het jaar ongebruikt in de loods te staan. Schuitemaker heeft een opraapwagen die ook als maissilagewagen en als voerwagen kan dienen.

Foto

 • Opraapwagens die in de zomer druk zijn met stalvoedering en inkuilen, komen 's winters in de berging te staan. Zij worden dan verruild voor een voer(meng)wagen. Daarin komt verandering. Steeds vaker kiezen veehouders ervoor om naast het inkuilen en stalvoedering ook het voeren van de koeien 's winters met een opraapwagen te doen.  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Frits Huiden

 • Schuitemaker heeft daarom een Rapide 135 met 35 kuub (DIN) inhoud voorzien van een weegunit en doseerunit met de mogelijkheid voor drie in plaats van twee loswalsen. Daaronder zit de transportband/afvoerband.

 • De weegunit bestaat uit zes weegstaven en één display. De weegstaven zijn niet zoals bij de Feedo-doseervoerwagen tussen bak en chassis geplaatst. Dat is niet mogelijk vanwege de rotorinvoer.

 • Vier weegstaven vonden daarom een plek op de ongedwongen meesturende tandemas. Nog eens twee weegstaven kregen een plek in de trekdissel. Door de weegstaven in de dissel is een gedwongen besturing niet mogelijk, waardoor bij het achteruitrijden de laatste as telkens moet worden vastgezet en de dure banden iets sneller afslijten.

 • Kritisch punt is of de weegstaven de piekbelasting tijdens transport aan kunnen. Tijdens een rit over de smalle Friese wegen is op de display te zien dat de geladen kilo’s hooguit 200 kilo verspringen. Dit valt mee omdat het tandemonderstel en de dissel geveerd zijn. Wel zit er op de weegstaven drie jaar garantie.

 • Om de hoge laadhoogte van de opraapwagen van 3,65 meter te verminderen, is het linker opzetschot van de wagen handmatig weg te klappen. Dat verlaagd de laadhoogte met 50 centimeter zodat een trekker met voorlader de wagen goed kan vullen.

 • Het laden gaat in laagjes van achtereenvolgens gras, mais, hooi, bierborstel, enkelvoudige voeders en dan weer gras. Tijdens het lossen komt het voer daardoor redelijk gemengd voor het voerhek. De laatste laag moet kuil zijn omdat de bovenste vijzel lichter materiaal consequent terug in de bak gooit.

 • Constructief is de bak en bodemketting van de Rapide 135 V gelijk aan een Schuitemaker Feedo-voerdoseerwagen. Stevig genoeg dus om ook als maissilagewagen in te zetten.

 • Voorin de wagen komt bij wintervoedering een grote schuine plaat te staan zodat het voer niet op de invoer blijft liggen. De dubbele bodemketting trekt de wagen daardoor geheel leeg.

 • Maatschap Van der Hoek in Kubaard (Fr.) is de eerste die werkt met de opraapwagen. De gebroeders kuilen al het gras zelf in en voeren de koeien overdag vers gras.

 • Het jongvee krijgt kuil via de opraapwagen. Balen worden niet gevoerd, ook niet als deze gesneden zijn.

 • De Rapide 135 V-opraapwagen kost €85.000. Dat is €17.000 duurder dan een standaard Rapide 135 (weeginrichting €7.000 en doseerunit €10.000). Een 20 kuubs voerdoseerwagen van €28.500 wordt bij Van der Hoek uitgespaard. Uiteraard is de inruilwaarde van een opraapwagen die 365 dagen per jaar draait, ook lager dan bij wagens van vergelijkbare leeftijd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Bij ons in het dorp woont een boer die al iets van 10 jaar een Schuitemaker Rapide heeft die hij ook gebruikt als voerwagen. Ik weet alleen niet of die wagen zo gekocht is of dat die is omgebouwd voor het gebruik als voerwagen.

  Trouwens lekker verantwoordelijk: opzetschotten er afhalen vanuit de bak van de voorlader...

 • Fendt fan

  weeginrichting op de voorlader mischien handinger

 • hansvanbergen

  Wij hebben dat vroeger, een 15 jaar geleden ook altijd zo gedaan. Maar dan met een Claas opraap dosseer wagen.  Was iets meer werk met ombouwen. Maar ook hier moeten ws touwen gespannen worden omdat je anders minder kunt laden.  Ook verlies je capaciteit doordat het lossen met de dosseerwalsen langer duurt.  Wat is er speciaal mis met ff in de voorlader bak staan? 85.000 euro is een enorme klap met geld. Echt super mengen doe je niet. Ik vraag me af of een vmw kopen en gewoon alles door de loonwerker in laten kuilen niet beter en goedkoper is.

Of registreer je om te kunnen reageren.