Home

Foto & video 2 reacties

Minishoveltest 2009

Boerderij testte zes minishovels van de merken Sauerburger, Job-Mann, JCB, Giant, Intrac en Gehl.

Foto

 • Zes minishovels in de tweetonsklasse zijn op hun kunnen getest. Van links naar rechts: Sauerburger SH300, Job-Mann 200-35, JCB 403, Giant V451T, Intrac L340 en de Gehl AL340. De gehele test is na te lezen in Boerderij.  Tekst: Frits Huiden, foto’s: Hans Prinsen, Ralf Heil

 • Om een goed oordeel over de minishovels te kunnen vellen, zijn deze uitgebreid doorgemeten door het testteam, bestaande uit redacteuren van Boerderij en het Duitse blad Top Agrar. Naast hefkracht en uitbreekkracht is het trekvermogen bepaald.

 • Het nameten van de nauwkeurigheid van de parallelgeleiding bracht grote verschillen aan het licht. De afwijking verschilt bij een bak en palletlepels door de aankoppelhoek. Behalve naar deze waarden is ook gekeken naar de capaciteit en het verbruik van de machines. Deze waarden zijn bepaald door tienmaal een parcours met vaste manoeuvres en beladingen af te leggen met steeds dezelfde chauffeur.

 • De Giant van de Nederlandse fabrikant Tobroco is een van de sterkere testkandidaten. De lader scoort op kracht, snelheid en op zijn parallelgeleiding. Verdere pluspunten zijn het comfort op de bestuurdersplek en het makkelijk verrichtbare onderhoud. Minpunten kreeg de Giant voor het niet hebben van een vlakke vloer en het achterblijven van vuil op de vergrendeling.

 • Net als Giant scoort Gehl op kracht en comfort. De duwkracht valt echter wat tegen. De lader is bij de importeur ook als merk Mustang te krijgen. Handig was de aanwezigheid van handgas en de differentieelknop op de joystick. Minpunten zaten in de lage duwkracht en de grotere draaicirkel.

 • De Chinese Job-Mann heeft een comfortabele aandrijving, een goed te doseren joystick en een mooi snelwisselsysteem. De bestuurdersplek en afwerking kan beter. De parallelgeleiding is nauwkeurig, maar de uitbreekkracht is laag.

 • JCB is een groot bedrijf, wat is terug te zien aan de goede afwerking. De parallelgeleiding blinkt uit en de motor is zuinig. De bestuurdersplek kan beter en mist een vlakke vloer.

 • De Intrac blinkt uit in degelijkheid, heeft de bediening van het derde ventiel op de joystick en een lage opstap. Toch laat hij ook steken vallen: in geluid, comfort, verbruik en snelheid. Naar aanleiding van deze test neemt de fabrikant deze punten direct onder handen.

 • De Duitse Sauerburger SH300 valt op door zijn lenigheid in kiephoek en zijn scherpe draaicirkel. De shovel steekt strak in elkaar maar laat ook steken vallen op details. Zo is er een matige opstap, een geringe hefkracht in geknikte stand en tijdens de test sloeg de motor af zodra een cilinder tegen zijn aanslag werd gedrukt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johan

  waarom geen bekende merken als weidemann, fuchs en thaler?

 • no-profile-image

  Bas

  Volgens mij zijn Giant, Jcb, Gehl (mustang) toch goed bekend en durfde de grote namen geen machine beschikbaar te stellen...

Of registreer je om te kunnen reageren.