Home

Foto & video 1573 x bekeken

Lely Fielddays 2009

Vorige week organiseerde Lely zijn tweejaarlijkse Fielddays-evenement; een bijeenkomst voor alle grote dealers vanuit de wereld.

Foto

 • Een korte impressie van dit roodgekleurde feest met nieuwe opraapwagens, maaiers, persen én een voorbode van wat de nieuwe grootpakpers moet worden. Dat marketing belangrijk is, blijkt maar weer eens. De roodgekleurde opraapwagens zijn technisch identiek aan wat Mengele verkoopt, maar toch krijgen ze nu veel meer aandacht. Lely noemt de opraapwagens Tigo en die omvat vijf series.


  Tekst & foto’s: Bas van Hattum.

 • Het was Alexander van der Lely die de fielddays opende. Op de achtergrond een foto van zijn vader, de grondlegger van Lely. Zijn thema is ‘Go for the Future’. Dit doel wordt onderstreept door de samenwerking met strategisch partner Vermeer, met wie hij persenfabriek Welger inlijfde. Nu is er dan het belang in Mengele, waarvan de Lely-opraapwagens het gevolg zijn. Ook zijn doel is niet misselijk: de in grootte derde speler worden op het gebied van voederwinningsmachines.

 • De kleinste Lely-opraapwagen met snijrotorinvoer is de Tigo 40R. Deze herbergt 31 messen en kan optioneel worden voorzien van loswalsen. Onder deze Tigo R zitten nog twee series, de S-Classic en de S met balkeninvoer.

 • Hier de bedieningskast van de Lely Tigo 40R. Gewoon simpel, met metalen schakelaars.

 • Behalve opraapwagens zijn ook de getrokken hakselaars van Mengele nu in de Lely-variant verkrijgbaar. In Nederland zijn die minder populair, maar voor landen als Engeland niet. Volgens Lely is het zelfs de best verkochte hakselaar in het Verenigd Koninkrijk.

 • Hier het nieuwe concept van Lely’s getrokken maaier. Voor transport klapt deze overdwars in tot een smalle 2,4 meter. De maaier kan zowel links als rechts van de trekker maaien.

 • Bijzonder aan de Splendimo P-maaiers is de gedeelde maaibalk. In het midden zitten deze niet aan elkaar, maar gewoon los en zelfs iets voor elkaar. Dat betekent tevens dat aandrijving en ophanging éénzijdig is. Lely neemt dit concept over van partner Vermeer die dit concept al jaren voert.

 • De hele gedragen Splendimo-maaierlijn is onder handen genomen. De bok heeft een andere vorm gekregen en in de maaiarm en driepuntsbok is een obstakelbeveiliging aangebracht die tevens de maaier iets omhoogtilt bij het raken van een obstakel.

 • Op de kleine Lely-beurs toonde ook het Amerikaanse Vermeer diverse machines, waaronder deze brede getrokken maaier met middendissel. Wie goed kijkt, ziet overal overeenkomsten met de Lely-maaiers, zoals het Splendimo Clip-wisselsysteem voor maaimessen.

 • Ook tijd voor vermaak. Zoals een wedstrijdje Lego steentjes leggen. Ach, je moet íets doen om de dealers bezig te houden…

 • Achter een ingeseald hekwerk lagen twee onderdelen: een perswagen en een groot vliegwiel. Beide zijn een voorbode van wat straks een nieuwe Welger-grootpakpers moet worden. De pers zal geschikt zijn voor silage én voor balen persen van 1,2 meter breed en 0,9 meter hoog. Presentatie van de machine volgt wellicht op de Agritechnica.

Of registreer je om te kunnen reageren.