Home

Foto & video

Groot materiaal op Amazone-dag

Machinefabrikant Amazone organiseerde 10 juni een voorlichtingsdag in het Duitse Huntlosen. De fabrikant demonstreerde hier onder meer groot materieel op het gebied van directzaai en mulchzaai.

Foto

 • Nadat in de ochtend onder meer het concept van direct- en mulchzaai toegelicht was, volgde een bezoek aan proefvelden waar de effecten van ploegloze grondbewerking getest worden. Op een groot deel van het proefbedrijf wordt sinds 1994 al niet meer geploegd. Daarbij worden verschillende proeven gedaan, zoals bemestingsproeven in tarwe. Links ligt het controleveld zonder bemesting, het veld rechts kreeg 188 kilo zuivere stikstof in drie giften tussen 31 maart en 4 mei.  Tekst en foto’s: Hilko Bos

 • Ook voor deze aardappelen werd de grond niet geploegd. Al vraagt deze esgrond met een humusgehalte van 4,5 procent dan ook niet echt een intensieve bewerking.


 • Koolzaad krijgt in Duitsland altijd vrij veel aandacht. Er werden onder andere proeven gedaan met verschillende zaaidichtheden. • De wintergerst kleurde op 10 juni al aardig geel.
 • En natuurlijk gaf Amazone op de proefboerderij ook nog wat uitleg bij een aantal machines.

 • ’s Middags stonden verschillende demonstraties op het programma. Hier werd met een simpel proefje het effect van bandenspanning op de capaciteit (en het brandstofverbruik) gedemonstreerd. Vanaf een gemarkeerd punt was de combinatie, in een bepaalde versnelling en met een bepaald toerental, 30 seconden lang aan het cultiveren. De tweede keer gebeurde met een verlaagde bandenspanning (achterbanden van 1,6 naar 0,8 bar), toen reed de trekker 8,3 meter verder. Volgens de Amazone-mannen levert een lagere/goede bandenspanning een 8 procent hogere capaciteit. Elke akkerbouwer zou dit bij wijze van spreken zelf kunnen testen. Een paar stokjes, een meetlint en een stopwatch is al genoeg. De Amazone Centaur, die bij deze demonstratie gebruikt werd, drukt na het lostrekken de grond weer aan.

 • Er was ook aandacht voor banden. Zo toonde de Duitse firma Grasdorf een systeem waarbij met een simpele klik dubbellucht aan de voorwielen is te plaatsen. Dit systeem is geschikt voor trekkers tot 118 kW (160 pk). Ook voor dubbellucht aan de achterwielen werden snelsluitsystemen getoond.

 • Daarna was het tijd voor de direct- en mulchzaaimachines. Hier rijdt de Amazone Cayena 6000, met 6 meter werkbreedte. Deels op een ondiep losgetrokken stoppel, deels in de vaste stoppel.

 • De machine trekt alleen losse stroken grond los. Ideaal onder droge omstandigheden of in bodems met veel stenen. Omdat bij veel (gehakseld) stro op de grond een zaaimachine snel volloopt, werkt deze Cayena met een rijafstand van 16,6 centimeter. Zo ontstaat meer ruimte in de machine en kan het stro er gemakkelijk door. Als de machine voorbij is, is bijna niet meer te zien welk deel nu de vaste stoppel was (links) en welk gedeelte al losgetrokken was (rechts).

 • Tussen alle technische hoogstandjes was deze Kirovets K700A toch wel dé aandachttrekker. Met zo’n 162 kW (220 pk) lang niet de sterkste trekker van de dag, maar zeker wel de meest imponerende. Ook de krachtige luchthoorn droeg hieraan bij.
  Achter de Kirovets hing een Amazone Citan. Dit model, met een maximale werkbreedte van 12 meter, is puur bedoeld voor de grote vlakten. Het is een solozaaimachine, dus zonder enkele grondbewerking, en kan voor mulchzaai ingezet worden (na het lostrekken van de stoppel). Capaciteit: 15 hectare per uur. Zaaitank: 5.000 liter.


 • Voor een wat intensievere bewerking is er de Amazone Cirrus Activ. Deze machine is uitgerust met een rotoreg, die hydraulisch in werkdiepte te verstellen is. Ook met deze machine is op mooie grond 12 tot 15 kilometer per uur haalbaar, maar dan is wel zo’n 220 kW (300 pk) nodig. Een gigantisch verschil met wat we vaak in Nederland zien. Al vond een van de medewerkers van Amazone dat ook hier de rijsnelheid wel wat omhoog kan.


 • Voor maiszaaien bij hoge snelheid is deze Amazone EDX. Hiermee kan tot 15 kilometer per uur gezaaid worden. De zaaimachine schiet de zaden na verdeling in een doseertrommel via de slangen en de kouters met 40 kilometer per uur het zaaigootje in. Daar ‘vangt’ een rol met een plat uiteinde de zaden op en drukt ze de grond in. Volgens Amazone zaait de machine net zo nauwkeurig als de precisiezaaimachines die wij kennen. Echter, de fabrikant gaf in Huntlosen geen demonstratie van de zaainauwkeurigheid.


 • Een typische ‘Oostblokmachine’ is deze Amazone Citan Z. In Oost-Europa wordt bij de graanoogst zo hoog mogelijk gemaaid, en vervolgens direct in de stoppel gezaaid. Het is de bedoeling dat de sneeuw in de koude winters zo veel mogelijk op de 30 centimeter hoge stoppel blijft liggen. Van dit nieuwe type draaien nog maar een paar machines. De stoppels staan 25 centimeter uit elkaar. De akkerbouwers gebruiken gps om het volgende jaar 12,5 centimeter op te schuiven, zodat ze precies tussen de rijen stoppels zaaien.


 • Een ander project waar Amazone al jaren aan werkt, is een via gps aangestuurde werkdiepte van de cultivator. Het is echter nog niet mogelijk in één werkgang de bodemkaart te maken en de cultivator aan te sturen. Voor de grondbewerking uit, gaat een jeep met een sensor erachter het hele perceel over, om een bodemkaart te maken. Het idee is om na de graanoogst de stoppel eerst ondiep (zo’n 5 centimeter) los te trekken, en pas bij de tweede grondbewerking via gps de diepte aan te sturen.

 • Om op de juiste plaats de juiste diepte te krijgen, is de cultivator rijk aan elektronica. Zo zit er gps op om de positie te bepalen. Verschillende sensoren bepalen de werkdiepte. Deze manier van werken moet een forse brandstofbesparing opleveren. Want cultiveren moet volgens Amazone ‘so flag wie möglich, so tief wie nötig’ (zo vlak mogelijk, zo diep als nodig).
  Het is alleen nog even de vraag hoeveel akkerbouwers en loonwerkers hier daadwerkelijk in gaan investeren wanneer deze toepassing op de markt komt.

 • Een volgende stap na variërende werkdiepte is variërende zaaidiepte, hier gedemonstreerd op een model van een maiszaaimachine. Praktijkrijp is het nog niet, maar daar wordt aan gewerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.