Home

Foto & video 2337 x bekeken 2 reacties

Bewust biologisch boeren

John en Liane Arink boeren bewust biologisch op hun ecologische boerderij in het Gelderse Lievelde, met melkkoeien, varkens en akkerbouw.

Foto

 • John (40) en Liane (45) Arink boeren al sinds 1996 ecologisch op hun bedrijf Arink in Lievelde (Gld.). Ze houden 50 melkkoeien, 20 varkens en hebben 50 hectare akkerbouw. Het bedrijf is dichtbij het Korenburgerveen gelegen, waar Arink veel land pacht van Natuurmonumenten. Groeien in duurzaamheid is de bedrijfsstrategie.

  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • Om zo duurzaam mogelijk te boeren, is Arink bezig om zonnepanelen op het dak van de werktuigenberging en vleesvarkensstal te maken. Ook op de geplande nieuwe hellingstal voor de koeien wil de ecologische boer zonnepanelen plaatsen. In de toekomst wil de ondernemer graag energieneutraal boeren.

 • De varkens hebben een fijn leventje: veel stro en altijd beschikking tot een uitloop naar buiten. Arink levert ongeveer 30 vleesvarkens per jaar aan de keurslager en verkoopt hiervan een deel aan huis en in natuurwinkels.

 • De twee zeugen zijn genetisch een mengeling van Hampshire, Duroc, York en landvarken. Momenteel insemineert Arink de zeugen met een Tempo-beer. “Deze kruising, gecombineerd met het buiten opfokken, geeft lekker stevig en wat roder vlees”, zegt de biologische boer.

 • De biggen blijven lang bij de zeug, tot een leeftijd van zeker tien weken.

 • Doordat de zeug een kruising is, geeft deze meerdere kleuren biggen. Dit vleesvarken gaat richting de Hampshire-lijn.

 • Arink geeft aan dat in elke toom wel een zwart, een rood en een gevlekt varken voorkomt. Een leuk bont gezelschap.

 • De varkens krijgen biologische brokken gevoerd van voerleverancier Gelreko. De koeien krijgen naast gras of kuil het krachtvoer van de eigen akkerbouwtak, zoals granen, rogge, haver, gerst en akkerbonen.

 • In de zomerperiode lopen de koeien dag en nacht buiten. Om de boerderij ligt ongeveer 20 hectare grasland dat Arink afwisselend maait en beweidt.

 • De grasmat bestaat uit een mengsel van Engels raaigras met klaver. Door geen kunstmest te gebruiken blijft het aandeel klaver op peil.

 • De koeien kalven allemaal in het voorjaar af, zodat de kalfjes bij de koeien in de wei kunnen lopen. Als er vijf kalfjes zijn geboren, mogen deze ongeveer 11 weken lang in een weiland met twee koeien lopen; deze koeien worden dan niet meer gemolken.

 • Stier Titus staat nu nog werkeloos in de stal. Deze eigen Fries-Hollandse stier loopt een bepaalde periode tussen de koeien in om de afkalfpiek in het voorjaar te hebben. De veehouder kiest bewust voor het Fries-Hollandse ras, omdat dit ras iets meer vlees op de ribben heeft.

 • De productie per koe ligt ongeveer tussen de 5.000 en 6.000 liter. De melk levert Arink aan biologische melkfabriek Aurora in Noord-Limburg. Sinds twee jaar gebruikt de biologische melkveehouder geen antibiotica meer, niet bij het droogzetten en niet bij mastitisgevallen. Het celgetal is geen probleem en ligt rond de 200.000 cellen.

 • De vaarskalveren en ossen staan in een strostal. Op ongeveer 30 maanden leeftijd gaan de ossen naar de slacht. Het vlees verkoopt de biologische ondernemer aan huis en via twee natuurwinkels.

 • Een gedeelte van de 50 hectare akkerbouw, voor het telen van mais, is Arink aan het ploegen. Bij de teelt van de gewassen gebruikt de biologische boer geen gewasbeschermingsmiddelen, vandaar dat de mais later gezaaid wordt dan in de gangbare landbouw.

 • De triticale, die de biologische ondernemer als krachtvoervervanger aan de koeien gaat voeren, staat er mooi bij. Sinds 2008 moet al het voer voor de koeien van biologische afkomst zijn. Als de oogsten goed zijn, denkt Arink dit jaar zelfvoorzienend te zijn; dit betekent dat hij dan geen voer meer hoeft aan te kopen.

 • Elke zaterdagmiddag is het winkeltje aan huis open van 13.00 uur tot 18.00 uur. Allerlei biologische producten zijn te koop. De producten die niet op eigen boerderij verbouwd worden, koopt het bedrijf aan van andere biologische bedrijven.

 • Natuurlijk is ook het vlees van de eigen varkens en koeien te koop in het winkeltje.

 • In het weekend van 6 en 7 juni zijn in het hele land open dagen van biologische bedrijven. Op 6 juni is iedereen welkom op ecologische boerderij Arink, van 11.00 uur tot 17.00 uur. Naast allerlei activiteiten op de boerderij is het ook mogelijk om een ritje te maken naar het Korenburgerveen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marsha en imre

  leuke duidelijke site!!

  groetjes van ons

 • no-profile-image

  bas

  hoi jhon, bedankt voor dat ik mee mocht werken op de boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.