Home

Foto & video 1944 x bekeken 8 reacties

Akkerbouw in Kazachstan

Voorjaarswerk op een akkerbouwbedrijf van 11.000 hectare in Kazachstan.

Foto

 • Enkele Canadezen zijn vorig jaar begonnen om in Kazachstan 11.000 ha steppe in gebruik te nemen voor de landbouw. Door het toepassen van minimale grondbewerking kunnen ze de oppervlakte bewerken met slechts enkele capaciteitsmachines.  Foto’s: Ingezonden door Arie Maas

 • Om al het graan te zaaien worden twee 19 meter brede Sulky Seedmaster-directzaaimachines ingezet. De speciale kouters zaaien het graan direct in de steppe. Er wordt alleen zomergraan gezaaid, voor wintergraan is het met temperaturen van min 40 graden (in de winter) te koud in de regio.

 • Het verschil tussen de bewerkte en onbewerkte grond is nauwelijks zichtbaar.

 • De rijsnelheid is ongeveer 8 kilometer per uur. Een lange vulvijzel wordt meegenomen om de tanks op een makkelijke en snelle manier te vullen.

 • Duidelijk zichtbaar zijn de twee aparte tanks voor zaadgoed en kunstmest.

 • De neerslaghoeveelheid per jaar is ongeveer 250 millimeter, dit is inclusief het smeltwater van de sneeuw uit de winter. De opbrengst van het zomergraan bedroeg vorig jaar 1200 kilo per hectare.

 • Om de bespuitingen uit te voeren wordt gewerkt met twee getrokken spuitmachines en een zelfrijder. Vanwege de grote percelen en de hoge rijsnelheid heeft de zelfrijder een bijna onvoorstelbare capaciteit van ongeveer 100 hectare per uur.

 • Vanwege de relatief lage gewasdichtheid zijn de vier combines op het bedrijf uitgerust met een 9 meter breed maaibord.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Geachte auteur van dit verhaal,
  Maakt u hier niet de fout om acres te verwarren met hectares ? 1 acre is 0,4 ha. Canadezen, waar hierover gesproken wordt, gebruiken altijd acres als oppervlaktemaat.
  Een opbrengst van 1200 kg per ha is onwaarschijnlijk laag, 1200 kg per acre is onder dergelijke omstandigheden redelijk, is gelijk aan 44 bushels per acre
  100 Ha spuiten per uur is praktisch onmogelijk. De spuit zal dan ruim 30 km per uur moeten rijden, aangenomen dat er een 33 mtr spuitboom op zit. Hierbij geen rekening houdend met draaien en vullen. 110 Acres per uur daarentegen is aannemelijk.
  Maar misschien zit ik er naast. Graag even opheldering. Bedankt.

 • no-profile-image

  arie maas

  Best Jan Zonderland. Als schrijver van dit artikel verwar in NIET acre met ha Opbrengst is echt gewoon rond de 1200 kg/ha. vorig jaar was dat in andere gebieden van Kazachstan zelfs 800 kg/ha en minder.
  Betr. spuit die rijd inderdaad meer dan 30 km per uur en dat is niet alleen mogelijk met dit merk maar ook de groene "collega's gebruiken deze snelheid.dit zelfs tot 50 km per uur !! Door te rijden met deze snelheid ontstaat er een werveling onder de sproeiboom (vergelijk dit maar met vliegtuig spuiten) waardoor er veel minder water per ha nodig is. Let wel dit soort rijsnelheden zijn inderdaad onbekend in europa door de kleine percelen

 • no-profile-image

  arie maas

  beste jan, nog even een aanvulling op de vorige reactie, e.a is vanzelf alleen mogelijk met gebruik van GPS en TRK in combinatie met auto steer. De fabrikant geeft trouwens een rijsnelheid op van 25 km/ uur op, maar aangezien percelen groot/lang zijn, is het mogelijk dit op te voeren naar 25+ km. vullen kost ongeveer 6 min. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dit ook niet geloofde tot ik het zelf zag !!!Daarnaast zijn de uren dat er gespoten kunnen worden maar krap, overdag is het meestal erg winderig dus spuit men vanaf 4 tot 10 uur s'morgens. Voor de kleinere percelen hebben ze ook nog een 36 meter/ 5000 ltr. getrokken spuit. Betr. opbrengst. Australische specialisten gaan hier volgend jaar een " proefje" van 10.000 ha doen, dit op een akkerbouwbedrijf van 240.000 ha, om de opbrengst te verhogen naar misschien 2000 kg/ha , dit door toepassing van tramline systems, aangepaste zaaimachines, diep zaaien, etc (zie blog Gerrit)

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan Zonderland u woont waarchijnlijk in dresden ont in onze prairie prov's is in de noordelijke gebieden in droge jaren de oogst van h(ard) r(ed) s(pring) w(heat) ook in die getallen
  Tussen haakjes Arie heeft zelf in canada geboerd dus is op de hoogte van acres en hectares

 • no-profile-image

  Roelof

  Inderdaad als je alle feiten in het bericht leest denk je als nederlander dat je het verkeerd leest. Ik zelf woon en werk in Australie. De grootste graan boerderij waar ik op werkte was 24.000 acres. dat is bijna 10000 ha. En inderdaad het verbaaste my in het begin hoe groot alles was en de snelheden je ermee kon bereiken en het was nog steeds veilig om het zo te doen. en als je de snelheid niet kan maken dan maken we de machines toch wat breder. spuiten met een 120 foot wijde spuit en met een snelheid van ongeveer 30 tot 35 km ph. zaaien met een 56 foot brede flexicoil met 7.5 km ph. en 7.5 ton zaad en 4 ton kunstmest zo dat je maar 2 keer per dag hoeft te laden als je ongeveer 320 acre doet per dag per machine. En combinen met een 40 foot bord en met ongeveer 15 km ph en een gemiddelde opbrengst van 2 ton per ha. zo zie je maar dat in de landen waar je nog de ruimte hebt het veel sneller en beter gaat, het enige probleem hier is dat er niet genoeg regen valt.

 • no-profile-image

  arie maas

  inderdaad roelof bedankt voor je reactie ik zelf boer en leef al jaren in Kazachstan. eerst geboerdi n Nederland en daarna inCanada (het beloofde land ) Alles is relatief, als voorbeeld de grootste boerderij is nu hier ongeveer 800.000 ha en is in handen van Duitse investeerders. Ik zelf heb veel contacten in Australie en veel wat hier nu gaande is is vergelijkbaar met Australie. Jaren na de "omwenteling" graaide iedereen maar wat nu maakt dat plaats voor serieuze investeerders die ZEER bewust $$$ kunnen tellen. Dit heeft totaal niet met grootheids waanzin temaken maar met mogelijkheden

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Arie,
  Mooie foto sessie, 1 ding valt me steeds op bij de verhalen over bewerkte oppervlaktes bij deze grote boeren in deze droge streken.
  Als ik het totale verwerkte tonnage bereken; 2750 ha / combine * 1,2 ton = 3300 ton onder de Europese omstandigheden komt dit overeen met ca. 400 - 500 ha voor de huidige combines geen enkel punt. Zie hier de combine kosten per ton zaad verschillen niet of nauwelijks. Het grote is dus op dit punt niet goedkoper. De machines moet je volgens mijn mening niet berekenen per ha maar kilogram product dat ze produceren.

 • no-profile-image

  arie maas

  han ben het met jou redenering volledig eens ha's tellen niet, de kosten per kg produkt is waar het opneer komt

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.