Home

Foto & video 8569 x bekeken 5 reacties

Foto's van vroeger

Iedereen heeft ze, leuke foto's uit vroeger jaren. Koeien, trekkers en machines, varkens of kippen, we plaatsen ze als ze maar minstens 10 jaar oud zijn.

Foto

 • Mijn opa Bastiaan voert hier de kalveren op zijn bedrijf in 's Heerenbroek in 1977, schrijft Jacqueline Hoeve in IJsselmuiden.

 • Op deze foto staat mijn opa met 2 dravers eind jaren 70 in Heerhugowaard. De foto is gemaakt bij de firma Schilder, schrijft B. Bakker in Aartswoud.

 • Deze foto komt bij een oudtante vandaan, schrijft Jan Speksnijder in Lekkerkerk. Waar deze foto gemaakt is weet hij niet precies, waarschijnlijk in de omgeving van Reeuwijk.

 • Ietwat vergeeld, maar dat hoort erbij in deze fotoserie. Hier haalt de vader van Cees Bruurs in Hilvarenbeek in de oorlog (1943) met paard en wagen hooi van het veld.

 • Begin 1950 is mijn vader met de medewerker aan het zaaien op de verse zeebodem van de Noordoostpolder.

  Ingezonden door Olfert Cleveringa in Cielimowo (Polen).

 • Inkuilen bij de gebroeders Scholten in Nieuwleusen, begin 80ér jaren.

  Ingezonden door Evert-Jan Scholten

 • Deze foto is van ongeveer 1963, schrijft Klaas Tjepkema in Oudeschild. Ik was toen 11 jaar. Deze Farmall Super A is na
  de oorlog met Amerikaanse steun geimporteerd. Mijn ouders kochten hem met vingerbalk en ploeg tweedehands voor 2.500
  gulden van de Gebroeders Schoorl uit Den Burg. Zoals u ziet voelde ik me apetrots!

 • De Same 250, de trekker waar ik, in 1970, de eerste meters mee gereden heb.

  Ingezonden door Anne Flonk in Zevenhuizen (Gr.)

 • In 1965 verruilden wij onze Friese stal in Oosterwolde voor een ligboxenstal. In deze beginperiode werd de voordroogkuil nog aangedrukt met behulp van een paard. Mijn zus Liesbeth en ik houden hier het bit vast, buurjongen Jan Timmer de leidsels.

  Ingezonden door Willem van Weperen in Hengelo (Gld.)

 • Deze foto is genomen net voor de tweede wereldoorlog, in 1938 of 1939. Cor Kramer uit Assendelft, de toenmalige knecht van mijn overgrootvader, poseert hier met het rund dat de ereprijs Vette Schotten won. De koe is getooid met een reclamebord van Delfia koeienmestmeel.

  De knecht had destijds naast salaris gratis kost en gedeeltelijke inwoning. Ik weet uit de overlevering dat hij nergens in het dorp werk kon vinden wegens het hebben van een bochel. Hij ventte destijds ook vlees voor onze slagerij uit en maakte bij veekeuringen graag een weddenschap welke koeien er prijzen zouden winnen. Inzet was altijd een rolletje pepermunt.

  Ingezonden door Marnix Knetemann in Wijde Wormer

 • Dit zijn Jan van der Wouden en Dirkje van der Wouden-Verburg uit Berkenwoude. deze foto is gemaakt omstreeks 1963 net voor het melken.

  Ingezonden door Jan Speksnijder in Lekkerkerk

 • Stro persen op 5 september 1981 in de hof achter de boerderij van de gebroeders Buls in Wachtum (Dr.) Lambert Buls probeerde hier zijn splinternieuwe McCormick - Holland International uit. Voor die tijd, nu bijna 28 jaar geleden, was dat een tractor om trots op te zijn.

  Ingezonden door Geert Buls in Dalen.

 • In de jaren zestig werden de koeien 's zomers in het land gemolken. Hier is mijn pake aan het melken. De melkapparatuur is van Surge Melotte, de ketels hingen aan een band onder de koe. Weer of geen weer, tot eind oktober werd buiten gemolken.

  Ingezonden door Freerk Postmus in Vollenhove.

 • Begin jaren '60 liepen er veel meer koeien in de wei dan nu. Buiten melken was ook gewoon. Mijn vader Lammert zit hier in een dubbele 2 stands doorloop weidewagen te melken. Als kleine jongen ging ik vaak mee om te helpen.

  Ingezonden door Willem van Weperen in Hengelo (Gld.)

 • Keuringsverslag uit de oude kranten, ingezonden door Marnix Kneteman in Wijde Wormer.

 • Co Scholten in Spanbroek zond, na een discussie op Twitter, twee foto's van vroeger in. Hier wikkelt hij in juni 1997 vierkante balen in plastic. Toen nam dat 75 seconden per baal, nu nog maar 20.

  Bekijk ook de video over wikkelen van kleine balen

 • Nog een van Co Scholten. Hier is hij in 1980, als 16-jarige, met de opraapwagen aan het stunten.


  Zend ook uw foto's in

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie maas

  hulde voor de Boerderij om deze foto,s te gaan plaatsen. Als oude rot realiseer je dan opeens weer wat er in een korte periode kan veranderen. Ook ik herken de foto,s van melken in de wei, open trekkertjes, zelfs zonder valbeugel en wat vonden we ons belangrijk wanneer een nieuwe trekker van 50 pk werd aangeschaft

 • no-profile-image

  Geert Buls

  De rubriek: oude foto's van vroeger uit de agrarische sector is voor De Boerderij
  m.i. een schot in de welbekende roos.
  Vooral nu het aantal boeren zienderogen daalt en kleine bedrijven het hoofd niet meer boven water kunnen houden, wordt met nostalgische blikken terug gekeken naar de vorige eeuw. Op zich is dat ook zeer begrijpelijk.
  Naar het dagelijkse wel en wee op het boerenbedrijf van weleer kijkt men veelal met veel plezier terug. En, vooral de sprekende foto's van toen; 't was destijds lichamelijk hard werken, maar meestal o zo gezellig. Afkomstig uit een traditionele boerenfamilie heb ik als ambtenaar zijnde het arbeidszame boerenleven altijd van heel dichtbij aanschouwd. En meegeleefd met alle ups en downs. www.boerderij.nl Proficiat en ga v.w.b. deze rubriek door op de ingeslagen weg.

 • no-profile-image

  Geert Buls

  29 juni heb ik u enkele foto's toegezonden van het Agrarische festijn in Z.O.Drenthe n.l. De traditionale jaarlijks terugkerende Landbouwtentoonstelling van
  "Het Zuidenveld" in de plaats Sleen. De optocht van dit agrarische gebeuren trok ook dit jaar weer veel bezoekers, n.l.
  ( 35.000). Vraag: Kunt / wilt u deze foto's in één van uw rubrieken plaatsen ?
  Zo ja, wanneer zullen ze zichtbaar worden getoond ? Volgend jaar -2010- vindt deze regionaal wijd en zijd bekend staande tentoonstelling plaats in het dorp DALEN.

 • no-profile-image

  jacob of sjaak van engelen

  ik woon al jaren in brasil en zoek fotos
  van of het boek van boeren zoals ze vroeger waren het is een boek van de streek rondom elburg,doornspijk op de veluwe.aangezien ik al jaren de boerderij lees ben ik benieuwd of jullie me kunnen helpen
  bedankt en vigar com Deus

 • no-profile-image

  clint

  dat is nog eens boeren trots
  dikke ford 2000

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.