Home

Foto & video

Zetor Proxima Power 85

Zetor presenteerde vorig jaar de Proxima Power-serie. De trekker is nu in productie.

Foto

 • De Zetor Proxima Power is sinds enkele weken in Nederland, aanleiding voor een korte proefrit met de nieuwe Tsjechische trekker.


  Tekst en Foto's: Matthijs Verhagen

 • Mechanisatiebedrijf Rietman in Hasselt (Ov.) organiseerde vorige week naar aanleiding van hun 40-jarige Zetor-dealerschap de Zetor Days, waar deze nieuwe Zetor Proxima Power beschikbaar was voor een proefrit.

 • De trekker voldoet door middel van externe uitlaatgasrecirculatie aan de Tier III emissie-eisen. De nieuwe serie bestaat voorlopig uit type 85, 95 en 105. De bijbehorende vermogens bedragen respectievelijk 99, 105 en 109 pk. In het derde kwartaal van dit jaar komt hier een type 115 bovenop met 120 pk.

 • Het belangrijkste nieuwtje aan de trekkers is de onder belasting schakelbare vooruit-achteruit. Wegrijden vanuit stilstand werkt hiermee soepeler dan het gebruik van de ietwat abrupt aangrijpende voetkoppeling. Ook het verwisselen van rijrichting gaat zonder te koppelen. Vooral bij voorladerwerk is dit bijna onmisbaar.

 • De bediening van de hef en hydrauliekventielen is bekend terrein. Links is nog net een gedeelte van de schakelpook zichtbaar. Op die pook bevinden zich de knoppen voor het bedienen van de drietraps-powershift en een knop voor het elektrohydraulisch bedienen van de voetkoppeling.

 • De aftakas wordt voortaan electronisch ingeschakeld met een schakelaar in de rechter-cabinestijl. De gevoeligheid kan ingesteld worden door middel van een tweede schakelaar. Bij werken met bijvoorbeeld een pers, voermengwagen of maaier kan de aftakas wat langzamer opstarten.

 • De bijrijdersstoel is zeer fors uitgevoerd, wat het comfort voor de bijrijder ten goede komt. Toch neemt de stoel wel erg veel ruimte in beslag. Op wens kan een kleiner bijrijdersplateau geleverd worden.

 • De trekker beschikt over een ‘Speedmatching’-functie. Wanneer deze is ingeschakeld, wordt de powershift automatisch in de middelste trap gezet bij het terugschakelen.

 • De drietraps-powershift in de Proxima Power is de bekende Triplo-Power-transmissie uit deze zwaardere Forterra-serie.

 • Vanaf 1 mei krijgen alle Zetor-trekkers standaard een garantie van drie jaar. Importeur Slootsmid Trading wil met de actie meer zekerheid bieden aan kopers.

 • Het leveringsprogramma van Zetor bestaat uit Forterra’s en Proxima's. De twee series zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar.
  De Proxima begint bij de Farmer-uitvoering met een 10/2 bak of 12-12 met omkeer. Daarboven komt het model Proxima Special met een 20/4 of 12/12 versnellingsbak en de Proxima Plus in 16-16 uitvoering met tweetraps-powershift en omkeer. Deze serie is nu dus uitgebreid met de Proxima Power. De zwaardere Forterra heeft een 24/18 transmissie en is leverbaar in modellen tot 130 pk. Op termijn komt er nog een sterkere Maxterra-serie bij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.