Home

Foto & video 3 reacties

Zelf doen: onderhoud opraapwagen

Een goed onderhouden opraapwagen werkt vlot en efficiënt. Het meeste onderhoud is zelf te doen. Vooral messen slijpen en een goede slipkoppeling zijn belangrijk.

Foto

 • Scherpe messen besparen tot de helft aan vermogen en dus brandstof. Speciale apparaten in de handel kunnen de messen op exact de juiste hoek slijpen. Met de slijptol is het best een lamellenschijf te gebruiken. Deze heeft een minder grove werking. Slijp niet te lang door, zodat het metaal blauw kleurt. Het ijzer wordt dan warm en zwakker en een geslepen mes wordt dan dus sneller bot.  Tekst: Frits Huiden, Foto’s: Penn communicatie

 • De meeste slipkoppelingen staan verkeerd afgesteld. In veel gevallen kunnen de nokken niet bij het gewenste koppel slippen door ingedroogd vet. Het koppel zal dan te hoog oplopen wanneer de invoer vastloopt, met daaruit volgende alle schade van dien.

 • Nokken-slipkoppelingen moeten doorgaans zijn afgesteld op doorslippen bij een koppel tussen 1.500 en 1.800 Nm.

 • Mechanisatiebedrijf Meinderts in Wergea (Fr.) kan een slipkoppeling testen voor €12 per aftakas.

 • De bodemketting moet de juiste spanning hebben. Bij tandwielaandrijving mag hij iets doorhangen onder de bak.

 • Bij nestwielen moet de bodemketting strak gespannen zijn.

 • Het risico op slippen in nestwielen is groter, waardoor de ketting scheef komt te liggen, met alle slijtagegevolgen van dien.

 • Kromme tanden en afstrijkers in de invoer zijn te richten met een richtijzer. Kromme tanden verminderen de snijwerking en kunnen schade veroorzaken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arne Smeenk

  juist geen lamellenschijf gebrijken!!

  hierdoor worden de messen veel te snel blauw.
  Een afbraamschijf is grover en daardoor ontwikkel je minder warmte.  groeten,

  Arne Smeenk
  Winterswijk

 • no-profile-image

  sybren

  zitter er niet ten alle tijde nestwielen in een opraapwagen????
  ik denk dat wanneer het bodemketting voor of achter word aangedreven nogal wat uitmaakt.
  wat die messen betreft; idd een braamschijf is beter. en wanneer de messen korter worden stel ze dan dichter bij de rotorinvoer af anders snijden ze nog niet.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Dit is weer zo'n typisch verhaaltje, geschreven op een vrijdagmiddag na een verder vrij onproductief weekje door eenniet door enige kennis van zaken gehinderd persoon. De vorige reakties gaven ook al aan dat de schrijver niet weet waar hij over praat. En als dit alles is dan is het wel gauw klaar met het onderhoud. Beste verslaggevers van Boerderij, als je nu echt eens iets goeds wil produceren doe dan eerst een wat research als je het zelf niet weet en maak een verhaal volledig. Misschien dat dan iemand er wat aan heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.