Home

Foto & video 1791 x bekeken

Voorjaarsronde 2009: Noord

Vorige week kwam het voorjaarswerk op gang. Een impressie van het landwerk in de noordelijke provincies.

Foto

 • In het Friese Oude Bildtzijl zaait Jan Durk Canrinus, medewerker bij loonbedrijf Wijbenga, de zaaiuien van akkerbouwer Sierk Schreuder. Twee dagen eerder ploegde de akkerbouwer het perceel, gevolgd door een snelle bewerking met de rotoreg. Voor het zaaien volgde een dubbele bewerking, met een soort zaaibedbereider in de fronthef en een rotoreg achterin. Tijdens het zaaien wordt 25 liter Powerstart per hectare toegediend.  Tekst: Hilko Bos Foto's: Hans Prinsen

 • Op de zandgrond bij Emmen zaait Henri Springer, werknemer bij Coöperatieve Werktuigenvereniging Emmen en omstreken, 6 hectare cichorei voor akkerbouwer Bert Elling. Het is de eerste cichorei die Springer dit jaar zaait. Als dit perceel erin zit, wisselt hij de zaaischijven in de zaaimachine en gaat hij verder met het zaaien van bieten. Elling zelf is bezig met het zaaien van zomergerst. Wanneer dat erin zit, staat het aardappelpoten op de planning. Het zaaien van cichorei steekt volgens Elling heel secuur: ,,De zaden moeten 0,5 tot 1 centimeter diep gezaaid worden.” Over het resultaat is hij goed te spreken.

 • Piet Keur controleert of de biologische zomertarwe die hij zaait, goed terecht komt. De akkerbouwer uit Tollebeek (Fl.) schakelt momenteel om van gangbaar naar biologisch. De lichte kleigrond ploegde hij even na half maart. Op de kavel van 21 hectare komt 14 hectare zomertarwe. Als die erin zit, gaat hij verder met 7 hectare zomergerst.

 • Marten Cuperus, medewerker bij loonbedrijf De Graaf, zaait naar eigen zeggen de eerste bieten van Noordoost-Friesland dit jaar. Het is een perceel lichte zavel van akkerbouwer Yme Meirink in Oosternijkerk (Fr.). Het zaaien gaat prima.

 • Loonwerker Johan Dam uit het Groningse Wehe-den-Hoorn controleert de uienzaaimachine nog even. Afgelopen donderdag hoefde hij het land nog niet op. Het was nog te nat. ,,Ik zou misschien bietenzaaien vandaag, maar de akkerbouwer belde af: de drainagebuizen liepen nog. Dan moet je het land gewoon nog niet op”, aldus de geduldige loonwerker. Afgelopen weekend had hij wel veel zaaiwerk op de planning staan.

 • Jerry van der Laan, medewerker van akkerbouwbedrijf Meijer, ploegt in het Groningse Hornhuizen een perceel lichte kleigrond. Het houdt niet over. Op een wat nattere hoek staat de trekker nog te slippen voor de ploeg. Verderop is het een stuk droger. De vorenpakker drukt de grond aan om te voorkomen dat deze te veel uitdroogt. De grond komt er overigens prachtig bij te liggen. Afgelopen weekend is het perceel ingezaaid met zomergerst.

 • Vlakbij Onstwedde (Gr.) poot Luken Bruggers een 6 hectare groot perceel TBM-pootgoed. Hier is hij bezig met het ras Aveka. De grond wordt voor het poten losgetrokken met een ganzenvoetcultivator gevolgd door een aandrukrol. Ploegen gebeurt hier niet.
  Vooraan de trekker hangen vier rubberen strips: ,,Mocht ik een keer vergeten de markeur naar beneden te doen, dan kan ik de buitenste strip gewoon boven over de vorige rug laten lopen”, legt Bruggers uit. Daarop loopt een duidelijke streep door de aandrukwieltjes van de pootmachine.

 • De aardappelen worden bepoederd met Moncereen-droogontsmetter tegen rhizoctonia. Verder wordt Vydate in de rij toegepast tegen aaltjes. Het blauwe granulaat is op deze foto goed te zien.

 • In het Groningse Musselkanaal is het vooral op de lagere percelen is de Veenkoloniale dalgrond nog te nat om de grond te bewerken. Akkerbouwer Gert Munneke benut het mooie weer om op twee percelen het onkruid dood te spuiten. Over drie weken wordt hier hennep gezaaid, de percelen moeten dan schoon zijn. Munneke hoopt deze week op de hogere percelen al aardappelen te kunnen poten.

 • In Wezup (Dr.) poten vader en zoon Jan en Johannes Kamps de eerste zetmeelaardappelen. De Seresta’s komen in een perceel zandgrond dat kortgeleden gespit is. De dalgrond rond het bedrijf in Kibbelveen is nog te nat. Daarom werd eerst dit stuk op afstand gepoot.
  De pootmachine wordt rechtstreeks vanuit de kipwagen gevuld door de hydraulische klep te heffen. Omdat de pootmachine eigenlijk net niet onder de kipper past, hebben de akkerbouwers twee bultjes grond opgeschept waarop de kipwagen omhoog is gereden. Zo past het net wel.

 • Langzaam rijdt een onbemande trekker voort vlakbij het Friese Oosternijkerk. Achterop zijn vier mannen druk met het planten van broccoli. De planten zijn van samenwerkingscombinatie De Jong, Holwerda en Van der Linden, die in Noord-Friesland in totaal zo’n 100 hectare broccoli plant. Vlak voor het einde van het perceel springt de buitenste man van de planter, rent de cabine in en stopt de trekker precies voor de sloot. Na het vullen en keren op de wendakker, moet de trekker weer zelfstandig een paar honderd meter tussen de ruggen door rijden.

 • Vlakbij Emmen zaait Jan Schepers, medewerker van CWV Emmen, een perceel met 3 hectare zomergerst van het ras Quench. Het zaaien gaat mooi. Het perceel is niet geploegd. Voor het zaaien is het onkruid met Roundup doodgespoten. Zaaien gebeurt met een vastetandcultivator met opgebouwde nokkenradzaaimachine.

 • Terwijl de zon al zakt, zaaien de broers Frans en Paul van Stee de eerste bieten van dit jaar op het akkerbouwbedrijf in Swifterbant (Fl.) dat ze samen met hun vader runnen. Vrijdag werd een grote lap gezaaid, maar donderdagavond wilden de broers alvast een beginnetje maken en de machines goed afstellen.


 • Terwijl Paul van Stee op de achtergrond rustig doorzaait met de Fiat 540 Special op 2 meter spoorbreedte, controleert Frans of het zaad goed komt te liggen. ,,Het is nog best lastig om het zaad op de vaste laag te krijgen”, legt hij uit. ,,Of we hebben te veel losse grond of het zaaibed is niet helemaal vlak.” Terwijl het geploegde land er toch vlak bij lag. Nog even doorwerken dus.

 • Het uitbreken van het voorjaar betekent voor veel akkerbouwers dat ze weer lange dagen gaan maken. Voor de meeste is dit echter genieten geblazen. Hier hebben ze uiteindelijk de hele winter naar uitgekeken.
  Bekijk hier de foto's uit het Zuiden
  Bekijk hier de foto's uit de Flevopolder

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.