Home

Foto & video 994 x bekeken 1 reactie

Superbreed, supernauwkeurig

Loonbedrijf van Lokven in Vinkel (N.-Br) zaait dit jaar voor het eerst met een electrisch aangedreven maiszaaimachine.

Foto

 • Loonbedrijf van Lokven in Vinkel (N.-Br) heeft dit seizoen een nieuwe maiszaaimachine in gebruik genomen. Na veel denkwerk en oriënteren viel de keuze uiteindelijk op de 12-rijige zaaimachine van fabrikant Berkers in combinatie met Accord zaai-elementen en vloeibare kunstmest-toediening vanuit een tank in de fronthef.


  Tekst en foto's: Matthijs Verhagen

 • De Accord Optima HD e-drive elementen zaaien nauwkeurig dankzij de electrische aandrijving in combinatie met Ø 38 cm dubbele snijschijven in plaats van een kouter. Dit was een belangrijke voorwaarde voor van Lokven.

 • Dankzij de electrische aandrijving zijn er geen mechanische overbrengingen nodig. Op twee loopwielen zit een sensor die de snelheid meet en het signaal doorgeeft aan de zaaicomputer en de spuitcomputer (kunstmestdosering). De zaaicomputer stuurt vervolgens de electromotoren op de zaaielementen aan.

 • De vloeibare kunstmest wordt toegediend met behulp van gekartelde kouters die in licht verstek voor de zaaielementen gemonteerd zijn.

 • De twaalfrijer vervangt in principe de twee Monosem-zesrijers die Johnny en Richard van Lokven voorheen in het loonwerk gebruikten. Een zesrijer werd ingeruild, de andere houden de ondernemers voorlopig nog aan als backup.

 • De twaalfrijer heeft op normale percelen een dagcapaciteit die praktisch gelijk is aan twee zesrijige zaaicombinaties. Bij ver uit elkaar liggende, kleinere, percelen ben je natuurlijk met twee aparte combinaties wel wat flexibeler is de ervaring van van Lokven.

 • Van Lokven wilde meer capaciteit bij het zaaien, maar zeker niet inleveren op de zaaikwaliteit. Omdat het loonbedrijf zowel op zand- als kleigrond zaait, moest de nieuwe machine ook schijven hebben.

 • Een sensor (1) meet de hoogte van het paralellogram. Als de machine geheven wordt schakelt de zaaicomputer automatisch de zaaimotoren (2) uit. Bij inzetten worden de motoren weer ingeschakeld.

  Naast de precisie van electrische aandrijving telt ook de gewichtsbesparing als belangrijk voordeel. Hierdoor kan het frame relatief licht en compact gebouwd worden. De voordelen resulteren overigens wel in een hogere aanschafprijs.

 • Een spuitcomputer regelt de toediening van de vloeibare kunstmest (meestal 75 liter/hectare). Rechts is de bediening voor het in- en uitklappen van de machine.

 • De Isobusterminal stuurt de zaaielementen aan. De computer is nu ingesteld op 84.000 pitten per hectare.

 • Bij gerende percelen kunnen de zaaielementen in theorie individueel uitgeschakeld worden. In de praktijk gebeurt dit per sectie van 3.

 • Bij een werkbreedte van negen meter hoort ook een set serieuze markeurs.

 • Even overleg tijdens het bijtanken van de vloeibare kunstmest. De tank in de fronthef zorgt voor een gunstige gewichtsverdeling.

 • De zaaimachine bijvullen. Alle elementen zaaien exact dezelfde hoeveelheid per hectare. Dit is een voordeel ten opzichte van mechanisch aangedreven machines, waarbij de aandrijfwielen die niet in het vaste trekkerspoor een paar procent extra slip kunnen hebben. Dit probleem speelt vooral bij grotere werkbreedtes.

 • De zaaimachine heeft een trekhaak om een aanhanger mee te nemen. Zo kan extra zaadgoed meegenomen worden.

 • Bij het heffen van de machine klappen de buitenste elementen automatisch iets hoger op zodat deze de grond nooit raken tijdens het keren.

 • Het verhoogd opklappen van de buitenste elementen cilinders gaat via een kleine subcilinder. Die is gekoppeld aan de hefcilinders van de trekker. Wanneer de hefcilinders druk krijgen worden dus vanzelf ook de buitenste elementen geheven.

 • De machine klapt relatief compact op voor transport.

 • De markeurs vouwen boven de machine.

 • Alle buitenste elementen schuiven naar binnen. De hoogte blijft ook redelijk beperkt.

 • Van Lokven zaaide altijd al met dubbellucht achter op de trekker. Qua breedte is er dus niets veranderd.

 • Vanwege het extra gewicht van de kunstmesttank in de fronthef heeft ook de vooras dubbellucht gekregen.

 • De combinatie geeft nauwelijks insporing op de geploegde grond. Percelen van deze grootte zijn overigens uitzonderlijk in het werkgebied van van Lokven.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  boer

  bij een machine met zoveel techniek horen geen markuers maar gps

Of registreer je om te kunnen reageren.