Home

Foto & video 1 reactie

Mais met plastic toegedekt

Loonbedrijf Heeringa voert, met Pioneer en vier boeren, een proef uit op 25 ha met toedekken van mias. Hiervoor is een speciale Ierse Samco-zaaimachine ingevlogen.

Foto

 • Loonbedrijf Heeringa in het Friese Tersoal zaaide afgelopen week de eerste hectares in van een proef van 25 hectare mais onder plastic. Deze proef doet het loonbedrijf samen met vier veehouders en onafhankelijk adviseur Hein Willem Leeraar. Mais onder folie wordt in Ierland veelvuldig toegepast. Maiszaadproducent Pioneer testte de methode vorig jaar op Friese zandgrond. Dit jaar neemt Heeringa het stokje over op kleigrond.

 • Terwijl een medewerker van het loonbedrijf nog bezig is met de zaaibedbereiding, wordt de uit Ierland ingevlogen Samco-zaaimachine afgesteld.

 • In één werkgang wordt mais gezaaid, tegen onkruid gespoten en het plastic uitgerold en aangeaard.

 • De maiszaadjes worden in de grond gestopt.

 • Voordat de folie wordt uitgerold, wordt eerst een keer gespoten tegen onkruid. Doordat de grond onder de folie warm wordt, zal onkruid anders zeer goed gedijen.

 • De gebruikte folie is biologisch afbreekbaar. De gaatjes zorgen ervoor dat de jonge maisplantjes er straks gemakkelijk doorheen breken. Dit doen ze niet met de top, maar de top knikt iets om en drukt dan met de knik door het plastic.

 • Om de folie op zijn plek te houden, worden de randen aangeaard. Tegelijkertijd wordt ook de rand tegen onkruid bespoten.

 • Mais onder folie heeft twee voordelen. Door minstens twee weken eerder te zaaien, kunnen veehouders in het Noorden gebruikmaken van middenvroege of late maisrassen. De mais is eerder te oogsten doordat de eerste groei onder het warme plastic sneller gaat. De meerkosten zijn circa €250 per hectare. Een hogere opbrengst compenseert dit naar verwachting.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Han

  Heren of dames,
  doe eens een keer literatuur onderzoek. Deze proeven zijn toch 20 jaar geleden al gedaan en resulteren in niets. Met de huidige KVEM prijs is het financieel resutaat toch nul. En dan de milieuvervuiling door plastic maar te vergeten. P.S. DIT ZAL WEL HET ZOGENAAMDE AFBREEKBARE PLASTIC ZIJN WAT JE OVER TIEN JAAR NOG IN DE GROND TEGEN KOMT.

Of registreer je om te kunnen reageren.