Home

Foto & video

Afwerken van een grote ligboxenstal (3)

Wim en Henk van Rooijen bouwen een nieuwe ligboxenstal met 240 boxen. Nu de ruwbouw staat worden de robots geïnstalleerd, afvoerleidingen gelegd en deuren gemaakt en geschilderd.

Foto

 • Wim (47) en Henk (43) van Rooijen in Ospel (L.) bouwen een nieuwe ligboxenstal voor 200 melkkoeien. Deze krijgt 6 rijen boxen, een Triomatic voerrobot en 3 Lely melkrobots. Voor een vierde wordt de plek ingericht, pas bij groei naar 240 koeien wordt deze geplaatst.
  Voor de nieuwe stal komt een circa 200 vierkante meter grote ruimte voor de neventak die de twee echtgenotes uitbaten.  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Jacco Keuper

 • De stal vordert gestaag. Het gedeelte voor het vee loopt wat voor op het boerenspellengedeelte. Dat komt onder de twee dakpunten op de voorgrond.

 • Naast de stal wordt de afvoerleiding van het spoelwater van de melkrobot naar het riool gelegd. Hier wordt aan de achterkant van de stal gegraven. Omdat Van Rooijen de leiding niet door de mestput willen hebben liggen, gaat deze helemaal om de stal heen. Wim: ,,Dat komt door slechte ervaringen in het verleden. Het duurt te lang voor je erachter komt als een waterleiding lekt. Bovendien kom je er dan nog moeilijk bij ook."

 • In dezelfde sleuf wordt ook de hemelwaterafvoer gelegd. Die moet wel waterpas liggen. Daarom wordt de diepte van de sleuf met de laser nagemeten.

 • Ook binnen in de stal wordt met man en macht gewerkt aan de afwerking.

 • Op 3,35 meter hoogte komt een loopbrug.

 • De vloer van de loopbrug bestaat uit gebeitste vurenhouten planken. De leuningen worden aan rvs-staanders bevestigd. Tussen de vloer en de leuningen komt sterk vogelgaas. Daardoor kunnen mensen er wel doorheen kijken, maar is het voor bijvoorbeeld jeugdige bezoekers niet gevaarlijk.

 • De brug wordt gemaakt op gordingbalken die aan de portalen van de voerrobot zijn bevestigd. Omdat nog niet onder de hele nok een goot hangt, is voor de zekerheid plastic neergelegd. Dat voorkomt dat de vloer nat wordt.

 • Ook de voorraadbunkers van de voerrobot krijgen vorm.

 • De verbinding tussen de krachtvoervijzel en de melkrobots wordt gelegd. Om de valpijpen aan te leggen is een hoogwerker geen overbodige luxe.

 • Een melkrobot vraagt natuurlijk ook de nodige afwerking. De robot zelf is 'plug and play'. Alleen moet deze wel worden aangesloten op stroom en water. Ook afvoerleidingen voor spoelwater en melk moeten worden aangesloten. Dit vraagt ongeveer twee dagen sleutelwerk.

 • In de robot wordt de afvoerleiding van spoelwater aangesloten. De valpijp van de brok moet door het plafond van de robotruimte heen. Een lenige monteur gebruikt het hekwerk om even naar boven te klimmen.

 • De robot is af fabriek voorzien van een korte melkleiding. Op het bedrijf wordt deze verlengd en aangesloten op de leiding naar de koeltank. Dat is een zorgvuldig lasklusje, want de rvs-leiding is in vergelijking met reguliere melkstallen een stuk kleiner van omvang omdat er veel minder liters melk per minuut door hoeven.

 • Ook het maken van de deuren hoort bij de afwerking. In totaal telt de stal straks zeven houten deuren. Hier schildert Marleen van Rooijen de deuren van de robotruimtes. Het wit is slechts de grondverf. Ze worden straks knalrood. ,,Rood is de bedrijfskleur. Het zit ook in de naam, hè?”, grapt haar zwager Wim.

 • Buitendeuren worden gemaakt van sandwichpanelen. Deze worden op maat gesneden en in een frame gemonteerd.

 • Aan de binnenkant van de staldeur wordt op de onderste anderhalve meter een beschermplaat gemonteerd. De monteur bevestigt deze met popnagels en kit hem af langs het frame. Op de achtergrond is te zien hoe de deuren er van buiten uit zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.