Home

Foto & video 2339 x bekeken

Loonwerkers investeren

Rupstrekkers voor het witlofruggentrekken, enorme combines die 40 ton per uur dorsen, camera’s op de zaaischijven en moderne, zelfontworpen uienzaaimachines.

Foto

 • Sinds twee jaar beschikt loonbedrijf van Unen over een Challenger-rupstrekker. Op dit moment hangt er een 6 meter brede ruggentrekker voor de witlof achter. Deze machine ontwikelde van Unen zelf. Bijzonder is dat de twee rotorkopeggen achter de machine onafhankelijk van elkaar werken.

  Foto's: Sytze Bakker en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Een Agricola-zaaimachine (4,5 meter) wordt hier omgebouwd van een witlofzaaier naar een uienzaaier. Van Unen zaait dit jaar alle uien nog op bedden van 1,50 meter breed. De vraag naar 2,25 meter is in de Noordoostpolder nog niet groot, aldus de loonwerker. Maar natuurlijk kan de machine zo nodig omgebouwd worden. Bijzonder is dat Van Unen dit jaar ook een zaaimachine heeft aangeschaft die zes enkele rijen op een bed van 1,50 meter zaait.

 • Loonbedrijf Oegema Wieringa investeerde deze winter in twee nieuwe Strautmann-mestwagens van 14 kuub. Wieringa zet deze grotendeels in om compost te strooien. Iedere vracht wordt gewogen met de weeginrichting.

 • Deze Accord-uienzaaimachine van Wieringa wordt helemaal nagelopen op speling en slijtage. De onderkant van de machine wordt natuurlijk niet vergeten.

 • Wieringa werkt met drie uienzaaimachines van 3 x 1,5 meter breed. Boeren kunnen kiezen of ze gebruikmaken van het flexbemestingsysteem om vloeibare kunstmest te geven tijdens het zaaien.

 • De monteurs van Loonbedrijf Van Dun bouwen zelf een zaaimachine voor eerstejaars plantuien. Zo’n machine is namelijk niet in de handel te koop. Op een Lely-rotorkopeg wordt een Amazone-zaaimachine geplaatst. Het verdere zaaigedeelte bouwen ze zelf.

 • Een foto van de zaaikouter van onderaf genomen. De ijzeren pinnetjes in de kouter zorgen voor een goede verdeling van het zaad. Uniek aan de machine van Van Dun is dat een brede rol het zaad direct na het zaaien goed aangedrukt.

 • Al het trekkeronderhoud en laswerk van versleten machinedelen doet loonbedrijf Van Dun in eigen huis. Hiervoor zijn drie professionele monteurs in dienst. Hier wordt aan de grondontsmetmachine gewerkt.

 • Loonbedrijf Schilder werkt voor het tweede jaar met een Challenger-rupstrekker met 8 meter brede kilverbak voor het kilveren. Voor voldoende trekkracht kozen Cees en Chris Schilder voor een smallere rups met hogere nokken. Dit jaar worden ook witlofruggen met deze trekker getrokken. De trekker importeerden ze rechtstreeks vanuit Amerika met 900 draaiuren.

 • Ook investeerde Schilder in een New Holland-combine (CR9080) met een 9,30 meter breed maaibord. Het is de bedoeling dat de machine 35 tot 40 ton per uur verwerkt. Schilder gaat dan ook het transport voor de klanten regelen. Anders lukt het nooit zo veel graan af te voeren.

 • Een Monosem-zaaimachine van 1,50 meter wordt ingezet voor proefvelden. Er worden vooral uienproeven mee gezaaid. Later kan de machine omgebouwd worden naar een witlofzaaimachine.

 • Een wortelzaaimachine van het merk Gasparado is uitgerust met een camera op iedere zaaischijf. Zo kan de chauffeur op het beeldscherm in de trekker zien of het zaad goed op de zaaielementen zit. Dit spaart een extra man uit. Het systeem bevalt Schilder zo goed dat hij op de nieuwe zaaimachine ook investeerde in deze techniek.

 • Bij de vierrijige Vicon-Koningsplanter van loonbedrijf De Rijke in Nagele worden pootbandjes vervangen die helemaal versleten zijn. Ze gingen alweer een jaar of zes mee, dus het werd ook wel tijd, aldus Piet de Rijke.

 • Een bietenzaaimachine hang je tegenwoordig niet zomaar aan de trekker. Een groot aantal kabels moet in de cabine bevestigd worden. Voor een klusje zonder toeters en bellen heeft De Rijke nog een eenvoudige zaaimachine klaarstaan.

 • De Rijke werkt nog niet met een stuurautomaat. Hij ziet daarvan nog niet de meerwaarde. Wel gebruikt hij een stuurhulp. Erg handig volgens de akkerbouwer annex loonwerker. Bij het strooien en/of spuiten hoeft hij nooit meer stokjes te zetten.  Zelf ook een mooie nieuwe machine gekocht of aangepast? Stuur foto's in met een korte toelichting en een telefoonnummer.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.