Home

Foto & video 1166 x bekeken

Kioti introduceert FX 751

Twee weken geleden werd de nieuwe Kioti FX 751 op de Sima in Parijs voor het eerst aan het Europese publiek voorgesteld. Boerderij heeft de primeur met een proefrit.

Foto

 • Kioti-importeur Pols in Zuidland (Z.-H.) wil met Kioti actief de agrarische sector bedienen. Pols is importeur van de trekkers voor Nederland, Zwitserland en Roemenië en verzorgt daarnaast de onderdelendistributie voor Kioti-importeurs in 24 Europese landen.  Tekst: Martijn Knuivers, Foto’s: Henk Riswick

 • De nieuwe FX-serie bestaat vooralsnog uit het model FX 751 van 55,7 kW en volgt de DK 754C op. De FX 751 kost circa €30.000. De trekker heeft standaard vierwielaandrijving, een spaaraftakas en een nieuwe 24V+24A-bak met tweetraps-powershift en omkeershuttle.

 • Naast de nieuwe FX-serie verkoopt Pols ook de DK 904C van 66,2 kW (90 pk). Deze rijdt 38 kilometer per uur, ontbeert een spaaraftakas en heeft een 16V+16A-transmissie met mechanische omkeer, maar geen powershift en omkeershuttle.

 • De Kioti FR 751 heeft standaard twee dubbelwerkende ventielen. Tijdens het achteruitrijden gaat automatisch het achteruitrijdlicht aan. Achter het plaatje met achteruitrijdlicht zit een kleine tank verscholen voor de ruitenwisservloeistof voor de achterruit.

 • Op de motorkap prijkt op dit model naast de naam Kioti ook de naam Daedong. Het Koreaanse bedrijf Daedong is eigenaar van Kioti. Het heeft fabrieken in Zuid-Korea, de Verenigde Staten en in China. Omdat de naam Daedong nogal Chinees aandoet, wordt in Europa op de trekkers alleen de naam Kioti gevoerd. Op de toekomstige seriemodellen zal uitsluitend de naam Kioti prijken.

 • De hef is categorie twee en tilt 2.100 kilo. Een elektronische hef is niet leverbaar.

 • De trekker is standaard al uitgerust met een ventielenblok en twee dubbelwerkende cilinder rechtsvoor, onder de cabine voor een voorlader. In de cabine zit standaard al een kruishendel. Het is mogelijk de twee ventielen door te trekken naar achteren, zodat achter vier dubbelwerkende ventielen beschikbaar zijn.

 • De trekker heeft standaard airco. Maar ook standaard een dakluik en stangetjes voor een ‘doorwaaistand’ voor de deuren.

 • De Kioti is een op-en-top mechanische trekker. Wel heeft deze aftakasautomatiek. In de stand neutraal staat de aftakas uit. In de stand manueel kan de aftakas via een knop aan- en uitgezet worden. In de stand auto schakelt de aftakas automatisch uit bij heffen en automatisch weer in bij het zakken van de hef.

 • Een unicum in deze kW-klasse: de aftakas kan ook op rijafhankelijk geschakeld worden via een trekknop op de achterbrug.

 • De rechterconsole. Alle hendels zitten goed binnen bereik.

 • Links van de stoel zitten de groepenhendel, handrem en keuzehendel voor de aftakas.

 • Bij verstellen van het stuur kantelt het dashboard mee. Zo houd de chauffeur goed zicht op het instrumentarium.

 • Links onder het stuur zit de omkeershuttle, waarmee de bestuurder onder last voor- en achteruit kan schakelen. Deze grijpt zeer soepel aan. Achter de hendel zit de combischakelaar voor knipperlicht, verlichting en claxon. Deze zit te ver naar voren, dat is lastig op de weg tijdens afslaan. Het dashboard heeft wel waarschuwingslampjes voor de inschakeling van de aftakas, vierwielaandrijving en parkeerrem, maar mist een snelheidsmeter. Links in de cabine op de B-stijl zit wel een ‘ouderwetse’ snelheidstabel.

 • De cabine is niet fluisterstil. De geluidsmeter geeft iets meer dan 80 dB(A) aan.

 • De topsnelheid van de Kioti is 32 kilometer per uur. Niet erg snel. De trekker heeft wel vierwielberemming.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.