Home

Foto & video

Voorzichtige start bemesten

Vorst 's nachts en dooi overdag; het maakt de start van het mestseizoen moeizaam. Loonwerkers zijn voorzichtig en bemesten daar waar het kan. Containers zijn dé oplossing waar de nood het hoogst is.

Foto

 • Het is februari, dus rijden de bemesters weer rond. Dit jaar kent het bemestingsseizoen een voorzichtige start. Door de vorst 's nachts en dooi overdag is het zoeken naar het juiste moment en verschillen de omstandigheden van perceel tot perceel.  Foto's en tekst: Jacco Keuper

 • De vorst komt niet erg gelegen, want sommige kelders raken flink vol.

 • De trekker en bemester van Bertus Harmsen in Warnsveld (Gld.) staan startklaar. Zodra de omstandigheden het toelaten gaat hij aan de slag. ,,De put zit vol, in de mestsilo is nog wat ruimte. Maar de draagkracht van de percelen is goed, dus wil ik al wel een begin maken." Eerst moet er wel even graskuil gehaald worden voor de koeien.

 • De koeien van Vrielink in Laren zien het mestniveau de roosters bijna raken. Dat is dan ook het eerste adres dat loonwerker Sturris met de bemester aandoet.

 • Om de ergste druk weg te nemen had Sturris eind januari al een container geplaatst. Dat geeft weer 40 kuub meer ruimte.

 • De draagkracht is goed, dus de eerste meters van de driewieler gaan als zeer soepel de boeken in.

 • Met temperaturen van net boven het vriespunt moet je er wel op gekleed zijn.

 • Ook loonbedrijf Jansen Wijhe heeft een lijstje met klanten die graag de eerste mest uitgereden willen hebben. Hoewel ook chauffeur Paul van de Berg staat te popelen om met zijn gloednieuwe driewieler aan de slag te gaan, staat de machine nog binnen. De driewieler is door leverancier Vervaet in de bedrijfskleuren van Jansen gespoten. Zelfs de stickers zijn erop aangepast.

 • De bemesters en transporttank van Jansen staan nog stil. ,,We zijn vanochtend met een spade het land op geweest, maar het kan nog niet", legt bedrijfsleider Twan Gubbels uit. Hij krijgt telefoon en legt de klant geduldig uit dat het niet alleen vanwege de regels niet kan, maar dat bemesten over de vorst ook ten koste gaat van de kwaliteit. Het bevroren gras breekt af onder de wielen, door het schrale weer is er bovendien kans op verbranding en voor de lagers van de bemester is het ook niet bevorderlijk.

 • Ook bij Loonbedrijf Harmsen in Dalmsholte staan twee Vervaets stil in de schuur. Een CaseIH Magnum 225 is met een Schuitemaker drieasser op pad, maar ook zonder bemester. ,,Transport van de ene kelder naar de andere, meer kunnen we nog niet", aldus Erwin Harmsen. Om de ergste nood op te vangen heeft ook hij containers staan op bedrijven waar de nood het hoogst is. ,,We hebben vanochtend verschillende percelen beoordeeld, daar het kan nog niet."

 • Halverwege de middag is Jansen Wijhe toch met de bemester op pad.

 • 'Het kan nu wel', is het oordeel bij een nieuwe inspectie op de percelen. De paar graden boven nul zijn net voldoende om de vorst uit de grond te halen. Demonstratief steekt Gubbels de spade in de grond.

 • Na wat heen en weer bewegen is in het geultje duidelijk te zien dat er geen vorst in de grond zit. Gubbels: ,,Als je er met de spade zo makkelijk insteekt, komt de bemester ook goed in de grond."

 • Dat blijkt ook aan het resultaat. De 35 kuub rundermest per hectare blijven netjes in de geultjes.

 • De 300 pk sterke 8 cilinder Mercedes-motor van de Veenhuis- driewieler snort er lustig op los. In de winterstop is de machine helemaal nagezien, dus die kan er het hele seizoen weer tegen.

 • Gubbels geniet als de machine voorbij trekt. Leunend op de schep zegt hij: ,,Kijk, dat is loonwerk: erbij zijn zodra het kan!"

 • Loonbedrijf Rensen in Mariënheem (Ov.) is met twee bemesters op pad.

 • Ook hier zijn het de boeren met de volste kelders die als eerste aan de beurt zijn.

 • Rensen kocht vorig jaar deze 25 kuubs bemester van Vredo.

 • De track heeft een schotel waar de tank als oplegger overheen draait.

 • Tijdens het bemesten loopt de track in hondengang, zodat de voor- en achterwielen niet in hetzelfde spoor lopen. De wielen van de tank lopen midden achter de track, dus overlappen ze zowel de voor- als achterwielen half.

 • De grote tank is vlot leeg. Achter de tank hangt dan ook een 8,80 meter brede bemester. Deze is nog gehuurd ter overbrugging. Volgend voorjaar wordt deze vervangen door een 12 meter brede versie. Rensen: ,,Anders moet je in de zomer, als de giften klein zijn, hard rijden om niet te veel kuubs kwijt te raken."

 • Om het vullen van de tank ook vlot te laten verlopen is de machine uitgerust met een 'turbovuller' op de zuigarm. Deze extra pomp wordt hydraulisch aangedreven.

 • De behoedzaamheid van loonwerkers om de regels niet te overtreden is niet voor niets. De AID voerde in de eerste dagen van het uitrijdseizoen ongeveer 75 controles uit. Hoeveel overtredingen geconstateerd zijn is nog niet bekend. Wel dat de overtredingen vooral op grasland plaatsvinden. Dat is niet zo vreemd, want ongeveer 95 procent van het uitrijden gebeurt nu op grasland. AID-woordvoerder Marjolein Voerman: ,,We merken dat veel boeren in verband met de vorst voorzichtig zijn met het uitrijden."

Of registreer je om te kunnen reageren.