Home

Foto & video 2169 x bekeken 7 reacties

Vleeskuikens bij akkerbouwer

Mts Sterenborg in Onstwedde (Gr.) is in 1994 gestart met vleeskuikens als extra tak op het akkerbouwbedrijf. Sinds twee jaar beschikken ze ook over een mestvergister.

Foto

 • Nanne (l.) en Ingrid Sterenborg runnen samen met Berend Migchels een groot agrarisch bedrijf in Onstwedde (Gr.). Nanne en Berend zijn verantwoordelijk voor de mestvergister van een halve megawatt en het akkerbouwbedrijf van 300 hectare. Ingrid is dagelijks in de vleeskuikenstal van 60.000 stuks te vinden en regelt daar alles wat moet gebeuren.
  Foto's: Dennis Beek en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • De vleeskuikens zijn in 1994 geïntroduceerd op het bedrijf. De akkerbouwers waren op zoek naar een extra tak waarbij ze hun arbeid efficiënter konden inzetten, het risico op het bedrijf konden spreiden en hun akkerbouwgewassen tot meerwaarde konden brengen. De keuze is uiteindelijk gemaakt voor vleeskuikens en niet voor varkens. De vleeskuikenmest is goed verwerkbaar op het bedrijf en de tarwe kan tot meerwaarde gebracht worden.

 • Ingrid is verantwoordelijk en aanspreekpunt voor alles betreft de vleeskuikens. Gemiddeld is zij dagelijks 3,5 uur in de stal bezig. Daar komen alle administratieve werkzaamheden en bijvoorbeeld inkoop van voer nog bovenop. En natuurlijk draagt ze de hele dag het alarm bij zich, zodat bij een storing direct kan worden ingegrepen.

 • Op het moment dat de eerste vleeskuikens in 1994 op het bedrijf arriveerden, had Ingrid nog weinig kennis van deze bedrijfstak. Op dat moment leunde ze sterk op het advies van de voorlichter en gaf ze de kuikens eten en drinken volgens zijn adviezen. Na twee rondjes had ze al een aardig gevoel bij het proces. Daarnaast ontwikkelde ze steeds meer kennis mede door deelname aan studieclubs.

 • Een groot voordeel van de introductie van de vleeskuikens is het gebruik van zelfgeteelde tarwe als voer. De pluimveetak geeft dan een mooi stukje meerwaarde op de eigen tarweteelt, omdat transportkosten en een gedeelte van de opslagkosten vervallen. Overigens koopt Ingrid ook speciaal voer bij. De eerste tien dagen kunnen de kuikens de tarwe nog niet verteren. Bij vijf weken zitten ze op ongeveer 40 procent tarwe in het voer. Er gaat per ronde kuikens 70 tot 80 ton tarwe doorheen.

 • Rond 2005 stegen de energiekosten voor de pluimveestal steeds verder. Dit was de eerste aanleiding voor de bouw van de mestvergister samen met twee veehouders. De mestvergister kan de stal verwarmen en stroom leveren. De bouw van de installatie is in 2006 begonnen en de vergister is in april 2007 opgestart. Van de geproduceerde stroom wordt 90 procent afgezet als groene energie.

 • Ook voor de vergister geldt hij zelfgeteelde gewassen tot meerwaarde brengt. In dezelfde tijd was de toekomst van de zetmeelteelt en de suikerbietenteelt onzeker. Mogelijk zou mais in de toekomst deze gewassen kunnen vervangen in het bouwplan. De eerste mais op het bedrijf is in 2006 geteeld.

 • De mestvergister staat direct achter de pluimveestal, met daarnaast een enorme maiskuil van 120 hectare en een meter of 6,5 hoog. Om de vergister aan de gang te houden moet deze dagelijks ‘gevoerd’ worden, zoals Berend Migchels het noemt. Dit kost dagelijks drie uur.

 • In de vergister gaat naast de mais de wettelijk verplichte minimaal 50 % dierlijke mest om de reststoffen als digestaat af te mogen zetten. Opvallend is dat niet gekozen wordt op de pluimveemest te vergisten. Deze pluimveemest is mineralentechnisch niet interessant. Daarom kiest de maatschap ervoor om runderdrijfmest en varkensmest aan te voeren op het bedrijf. De eigen pluimveemest exporteren ze.

 • Naast de mestvergister liggen twee grote bassins. Dit bassin is bedoeld voor de opslag van digestaat. Het is groot genoeg om de digestaat een jaar lang op te slaan. Het kan in het voorjaar worden uitgereden over tarwe, aardappelen, wintertarwe en mais.

 • Het tweede bassin is bedoeld voor de bufferopslag van de gassen. Als de motoren vanwege storing of onderhoud even niet draaien, gaat het gas niet verloren. De vergisters kunnen immers niet stopgezet worden. Berend geeft aan dat de bufferopslag helaas nog niet helemaal goed werkt. Het blijkt lastig om het gas in de buffer te krijgen.

 • Het bedrijf beschikt ook over een eigen weegbrug. Daar wordt iedere wagen mest, voer en geoogste kippers mais op gewogen. Zo is precies bijgehouden worden hoeveel mineralen zijn aangevoerd en afgevoerd.

 • Naast de pluimveetak en de mestvergister is de akkerbouwtak nog steeds van groot belang voor het bedrijf. In deze schuur is het pootgoed opgeslagen voor de 120 hectare zetmeelaardappelen op het bedrijf. Daarnaast teelt de maatschap 90 hectare mais, 60 hectare wintertarwe en ongeveer 30 hectare bieten.

 • Op het bedrijf van maatschap Sterenborg-Migchels zijn succesvol extra bedrijfstakken geïntroduceerd. De vergister en de pluimveetak leveren op termijn een vaste meerwaarde aan de akkerbouwgewassen. Welke tak financieel het meest rendabel is, is lastig te bepalen. Zowel wat betreft de energiemarkt, de vleeskuikenafzet als de akkerbouwtak zijn de agrariërs overgeleverd aan de vrije markt, waardoor hun inkomsten sterk fluctueren. Zeker is in ieder geval wél dat op deze wijze de risico's worden gespreid.

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  E.J.de Boed

  Ik heb genoten van deze foto's
  Allemaal goede herrinneringen.
  prachtig gefeliciteerd met jullie ondernemerschap
  gr

 • no-profile-image

  Siegert Wenning

  Ik heb genoten van de reportage en van de reactie van onze "leermeester" Lies de Boed. Wij zijn onderhand verkast, maar de groeten van Siegert, Anneke, Harolt en Matthijs Wenning

 • no-profile-image

  Lies de Boed

  He Siegert.dat is leuk om op dez manier nog iets van jullie te horen.
  Stuur en berichtje naar de.boed@home.nl
  groetjes van de Boed

 • no-profile-image

  Pieter Henstra

  Zie ineens een bekende familie voorbij komen, zie en lees dat jullie bedrijf steeds groter wordt,dit vind ik nog steeds een knap stuk ondenemerschap en ook nog een keer in verschillende sectoren in toch wel barre tijden.
  Ik heb ze niet gezien maar we hebben ook jullie bieten weer verwerkt.
  Groeten van de gehele familie.

 • liesdeboed

  Het blijft mooi,en leuk om te zien

 • liesdeboed

  Fijne Kerstdagen en een voorspoedig nieuw jaar

 • liesdeboed

  Hallo Siegert
  nog steeds kuikenboer?
  Groet van de Boed

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.