Home

Foto & video 606 x bekeken

Spitten met 4,5 meter werkbreedte

Spitmachinefabrikant Imants in Reusel (N.-Br.) testte onlangs een 4,5 meter brede uitvoering van de vorig jaar geïntroduceerde 57-serie. De machines zijn ontwikkeld voor exportmarkten.

Foto

 • Spitmachinefabrikant Imants in Reusel (N.-Br.) heeft recentelijk een 4,5 meter brede uitvoering getest van de vorig jaar geïntroduceerde 57-serie. De machines zijn ontwikkeld voor exportmarkten waar de transportbreedte van bijna 5 meter geen beperkende factor is.

  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Imants & Jacob van den Borne.

 • De machine is technisch gelijk aan de 3 meter-uitvoering van de 57-serie snelspitmachine. De aandrijving en rotor van die machines was al berekend op vermogens van 250 tot 400 pk. De aanpassing met 1,5 meter extra werkbreedte viel constructief gezien dus mee.

 • Doordat de bredere spitmachine het vermogen van een sterke trekker beter kan benutten, wordt de combinatie efficiënter, is de filosofie van Imants. Hierdoor daalt het uiteindelijke brandstofverbruik per hectare.

 • De machines uit de 57-serie zijn uitgerust met een zogeheten harkrolontlasting. De aan een stikstofaccumulator gekoppelde topcilinder kan druk van de aangedreven harkrol wegnemen.

 • De spitmachine werd uitgetest bij Van den Borne Aardappelen bv, ook in Reusel. De Fendt 936 is uitgerust met een geïntegreerd RTK-gps-syteem.

 • Met een rijsnelheid van 9 kilometer per uur...

 • ...ligt de capaciteit op grote percelen op maximaal 4 hectare per uur.

 • De machine is verkocht aan een Australische akkerbouwer. In totaal vier van deze machines zijn inmiddels onderweg naar dat land. De machine wordt daar door akkerbouwers en loonbedrijven onder andere ingezet om de droge teeltlaag (zand) te vermengen met kleideeltjes uit de ondergrond. De bodem houdt hierdoor beter vocht vast, waardoor de opbrengst stijgt. Door de hoofdgrondbewerking te combineren met een nog op te bouwen zaaimachine worden de meerkosten beperkt.

 • De reden waarom Imants deze spitmachine niet actief in Nederland op de markt brengt, mag duidelijk zijn. De transportbreedte vormt hier, in tegenstelling tot Australië, wél een beperking. Imants verkoopt de machine, die door het leven gaat als 57 SX450PLH, voor ongeveer €70.000.


  Bekijk hier een filmpje van deze machine

Of registreer je om te kunnen reageren.